(8/4/2020 update) 細蝴蝶蘭 Sogo Vivien 金邊葉開花了!

作者: Ming36 發表于 2019-12-17 13:15:31
3649 41

#31 開花照

開花株當然好吸引,但我更喜歡由無到有
今年八月購入這有些葉藝的小型蝴蝶蘭,即換盆換水苔,加基肥。上個月開始催谷落肥仔水,上星期,終於......係終於長出第一枝(好大機會)花芽,真令人喜出望外!
Ming36 發表於 2019-12-17 13:17:40 來自手機 |顯示全部樓層
更開心嘅事係,一出呢個post, 升咗做二級花友了
回復

Ming36 發表於 2019-12-17 13:20:55 來自手機 |顯示全部樓層
太開心了,出去買多棵返嚟,原來這株已經長有一小花芽。
雖然會偏心它的姊姊,但也會錫錫這妺妹的
回復

nekotoro 發表於 2019-12-17 14:27:27 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜!
回復

Ming36 發表於 2019-12-17 14:57:04 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-12-17 14:27
恭喜!<span class="emoji emoji1f38a"></span>

妳都好似有這品種,係咪啊?
回復

小雷子 發表於 2019-12-17 15:15:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-17 13:20
雖然會偏心它的姊姊,但也會錫錫這妺妹的{:emoji_0 ...

恭喜呀!升左級又有花芽收,請食飯呀!
回復

Ming36 發表於 2019-12-17 15:47:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-17 15:15
恭喜呀!升左級又有花芽收,請食飯呀!<span class="emoji emoji1f601"></span>

今個禮拜,直情要擺兩圍賀一賀,妳過嚟食呀
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-17 17:21:39 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-17 13:20
雖然會偏心它的姊姊,但也會錫錫這妺妹的{:emoji_0 ...

恭喜Ming大!期待開花照!
回復

小雷子 發表於 2019-12-17 17:51:29 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-17 15:47
今個禮拜,直情要擺兩圍賀一賀,妳過嚟食呀

好呀!做冬加多双筷!
回復

Ming36 發表於 2019-12-17 19:05:50 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-17 17:21
恭喜Ming大!期待開花照!

借網上圖片一用,聽店主講應該、大約開呢種花色!
希望順利開花啦!今次,做定封鎖線,唔會俾人再整斷花梗
回復

Ming36 發表於 2019-12-17 19:10:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-17 17:51
好呀!做冬加多双筷!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>

嚟啦!嚟啦!攞幾盆成功咗嘅水培蘭花嚟賀一賀啦
令我嘅開心更加昇華
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-17 21:02:45 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-17 19:05
借網上圖片一用,聽店主講應該、大約開呢種花色!
希望順利開花啦!今次,做定封鎖線,唔會俾人再整斷花 ...

靚呀!加油!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-18 08:53:55 來自手機 |顯示全部樓層
齋睇葉已靚爆鏡,花開定能令人窒息着迷!
回復

nekotoro 發表於 2019-12-18 17:01:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-17 14:57
妳都好似有這品種,係咪啊?

呢隻我冇呀!我有個中坑美人咋!
回復

Ming36 發表於 2019-12-18 17:28:03 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-12-18 17:01
呢隻我冇呀!我有個中坑美人咋!<span class="emoji emoji1f606"></span>

原來我記錯咗!
但妳擁有的一定是棵大美人

佢開出嚟嘅花真係又大又靚,不過之前俾薊馬侵害,仲未恢復元氣,未有花菖出!  發表於 2019-12-20 11:41
回復

Ming36 發表於 2019-12-18 17:43:31 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-18 08:53
齋睇葉已靚爆鏡,花開定能令人窒息着迷!<span class="emoji emoji1f609"></span>

窒息,咁犀利?成功開花,一定會再拍照分享
花梗生長中途無被折斷(或者這摧花者是我)已算萬幸,上次受過教訓,今次一定要更小心翼翼。
回復

Ming36 發表於 2020-2-4 21:04:38 來自手機 |顯示全部樓層
這盆是姊姊,開始見到小花冧,繼續等待,似係小型品種,啱晒我心意
回復

Ming36 發表於 2020-2-4 21:08:51 來自手機 |顯示全部樓層
新買的妹妹,好似有啲問題,花梗無長大過乜滯,睇過佢啲根,又冇爛,究竟點解呢?
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-4 21:57:11 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-4 21:08
新買的妹妹,好似有啲問題,花梗無長大過乜滯,睇過佢啲根,又冇爛,究竟點解呢? ...

d葉真係好靚!開埋花就花葉共賞添!
新買返黎帶花芽最好唔好即刻換盆,
如果唔係花芽要等適應左先會再長,
同埋影響花芽生長嫁!
回復

yunge0 發表於 2020-2-4 23:53:31 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-4 21:08
新買的妹妹,好似有啲問題,花梗無長大過乜滯,睇過佢啲根,又冇爛,究竟點解呢? ...

妹妹加油呀!為你打氣!
回復

123下一頁