小仙子的芭蕾舞鞋

作者: 小雷子 发表于 2019-12-9 12:06:01
5482 81
小雷子 發表於 2020-1-23 13:37:59 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-1-23 12:52
呢隻'環境合適就唔難種種!
佢生長海拔千幾米要冷濕環境!
禾就無咁好環境比佢,雷大養功了得,一定可以 ...

88又取笑我!
但經過蘭埸繁殖的,係咪應該有可能適應到?
反正佢又未C得,當綠葉植物種住先!
W88 發表於 2020-1-23 14:43:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-23 13:37
88又取笑我!<span class="emoji emoji1f62b"></span>
但經過蘭埸繁殖的,係咪應該有可能適應到?
反正佢又未C得,當綠葉植 ...

橄欖都有花場繁殖㗎,咁係咪有可能適應到?
到時唔洗買西班牙,意大利橄欖油啦!
小雷子 發表於 2020-1-23 14:51:08 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-1-23 14:43
橄欖都有花場繁殖㗎,咁係咪有可能適應到?
到時唔洗買西班牙,意大利橄欖油啦! ...

你又講得好啱喎!哈哈!
sarshk2014 發表於 2020-1-23 19:01:55 |顯示全部樓層
雷大大放心啦,依隻我種過,唔會咁易俾你種c架!亦唔會咁易俾你種生!!佢會生下停下,越生越細咁囉。如果你中意齋睇佢尐葉咁佢就可以滿足島你啦!!
W88 發表於 2020-1-23 21:41:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-23 14:51
你又講得好啱喎!哈哈!<span class="emoji emoji1f605"></span>

哈哈,之前花海張相地點係昆明,夏天都係 20 幾度,秋天就唔洗講!雷大部冷氣開大D 一定得!
小雷子 發表於 2020-3-24 18:00:56 來自手機 |顯示全部樓層
又嚟睇下3棵用不同種法嘅拖鞋蘭生長情況!
第1盆<全水培>
生長良好,同時已生出小苗及新根,感覺唔錯,底層葉片有發黃,應該係老葉被淘汰,我見有發毛,已剪去!
出左水係咁嘅樣子
有新葉長出
白色那點是新長的新根,白色冇毛的,相信遲啲日子就膽生毛啦!

第2盆<泥炭土>
用泥種,葉嘅顏色最靚,保持剛買返嚟嘅顏色!水種及陶粒種的葉片顏色比較淺色,有點黃!
泥種的都有小葉長出,但比水種及陶粒慢好多,因為用盆種,唔知有冇新根長出! 20200324_171821.jpg 20200324_171836.jpg

第3盆<陶粒半水培>
我覺得陶粒半水培效果比較其他兩隻優勝!
半水培係最先長出新苗,而新苗長大得好快,望落去成棵植株好精神! 20200324_171620.jpg 20200324_171628.jpg

舊根再度生長,只有呢盆係咁情況,全水培的舊根完全無生長過!
可以從杯睇到,舊根已經生長盆底! 20200324_171703.jpg 20200324_171718.jpg

生長情況報告完畢!

W88 發表於 2020-3-24 18:11:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-24 18:00
又嚟睇下3棵用不同種法嘅拖鞋蘭生長情況!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

第1盆

睇落不出一年就可以復花啦!開心!
sarshk2014 發表於 2020-3-24 18:26:20 來自手機 |顯示全部樓層
好啦,俾個鼓勵你啦!
狀態大勇,下年就可以開花架!
olev 發表於 2020-3-24 18:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-24 18:38:39 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-24 18:11

好好嘅實驗!
睇下邊棵開花先!
nekotoro 發表於 2020-3-24 19:33:25 來自手機 |顯示全部樓層
好好玩的實驗!我買陶粒種果棵先跑出!
小雷子 發表於 2020-3-24 21:51:51 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-24 18:11

天氣開始熱,渡夏比較擔心!
小雷子 發表於 2020-3-24 21:54:25 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-3-24 18:26
好啦,俾個鼓勵你啦!
<span class="emoji emoji1f608"></span>狀態大勇,下年就可以開花架!<span class="emoji emoji1f44f"></span> ...

麻煩睇下,水培那棵白色是否新根?我怕又攪錯!

係命根黎架,唔剪得架!  發表於 2020-3-26 07:04
小雷子 發表於 2020-3-24 21:55:06 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-24 19:33
好好玩的實驗!我買陶粒種果棵先跑出!<span class="emoji emoji1f606"></span>

你買幾多?

一梳蕉!XD  發表於 2020-3-25 10:35
小雷子 發表於 2020-3-24 21:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
olev 發表於 2020-3-24 18:32
勁<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>

唔玩唔知結果!
W88 發表於 2020-3-25 07:35:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-24 21:51
天氣開始熱,渡夏比較擔心!<span class="emoji emoji1f605"></span>

唔洗擔心喎!怕熱咪開大啲冷氣, 開足24小時!
係就係好唔環保, 同符合經濟效益!
雷大自己鍾意咪得囉!
小雷子 發表於 2020-3-25 10:42:18 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-3-25 07:35
唔洗擔心喎!怕熱咪開大啲冷氣, 開足24小時!
係就係好唔環保, 同符合經濟效益!
雷大自己 ...

冷氣就唔可以全天候供應,最多比2塊冰佢爽下!
小雷子 發表於 2020-3-25 10:52:03 來自手機 |顯示全部樓層
好好玩的實驗!我買陶粒種果棵先跑出!<span class="emoji emoji1f606"></span>

唔要一疏呀!如果係AV,我動力大好多架!

你成功令佢哋開花唔係你最大心願咩?(^○^)  發表於 2020-3-25 11:21
nekotoro 發表於 2020-3-25 11:22:10 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-25 10:52
唔要一疏<span class="emoji emoji1f34c"></span>呀!如果係AV,我動力大好多架!<span class="emoji emoji1f609"></span>

Adel 唔知點解好難插葉出B,到你成功果陣可能會有!
小雷子 發表於 2020-3-25 11:26:36 來自手機 |顯示全部樓層

開到花一定開心架,但依加長路漫漫…………漫漫,總需要有一啲更有鼓勵性支持及動力吧!你話係咪?