小仙子的芭蕾舞鞋

作者: 小雷子 發表于 2019-12-9 12:06:01
5492 81
小雷子 發表於 2019-12-22 13:43:02 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-21 18:55
漲卜卜,好靚呀!!不過好似孤單左尐,玉女要配金童,買番盆金童倍伴佢啦!!唔洗佢地兩地相思!!<span class="emoji emoji1 ...

咁咪要唱返首 Lonely Christmas 囉!
回復

violet_bb 發表於 2019-12-22 16:41:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-22 11:29
BB!好掛着你!咁耐唔見你嘅!<span class="emoji emoji1f604"></span>

我都好掛住你呀!
係呀近排好忙呀!影左相都唔得閒post
冬至快樂!
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 14:59:03 來自手機 |顯示全部樓層
天呀!兩個半開中嘅花冧被窗簾繩拉斷了,心靈極受重創!
有冇人可以借個膊頭嘅用下??
回復

Ming36 發表於 2019-12-24 15:43:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-24 14:59
天呀!兩個半開中嘅花冧被窗簾繩拉斷了,心靈極受重創!<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1 ...

身同感受,我都試過發現那蝴蝶蘭花梗折斷,真係幾難平復心情㗎!
聖誕佳節,送妳一株繁星花,希望可以彌補少少心靈的創傷啦!
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 16:10:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-24 15:43
身同感受,我都試過發現那蝴蝶蘭花梗折斷,真係幾難平復心情㗎!
聖誕佳節,送妳一株繁星花,希望可以彌 ...

多謝你Ming大!我個心仲係好痛呀!
回復

Ming36 發表於 2019-12-24 16:16:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-12-24 16:10
多謝你Ming大!我個心仲係好痛呀!<span class="emoji emoji1f614"></span>

真係痛到一個點,妳盡情係呢度發洩下啦!
講咗寫咗出嚟,會舒服啲,唔好屈埋屈埋呀!
再送妳由今年九月到現在,續花第三次的台灣迷你香蘭,琴日又開咗一花,希望今個假期開埋另一朶花啦!
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 16:23:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-24 16:16
真係痛到一個點,妳盡情係呢度發洩下啦!
講咗寫咗出嚟,會舒服啲,唔好屈埋屈埋呀!
再送妳由今年九月到 ...

多謝你棵靚靚花,我會盡情發洩架!
回復

Ming36 發表於 2019-12-24 17:02:32 來自手機 |顯示全部樓層
呢張玉照係12月2號影,當時香蘭乖乖開咗三朶花,花凋謝後,依家又再續開。
緣來緣去緣如水,花開花落終有時......
今日走兩朵,聽日來三朶
朶朶似仙又似鞋,童話仙子名兜蘭
回復

chuyat10 發表於 2019-12-24 17:05:04 來自手機 |顯示全部樓層
裡個意外真係心痛,最好放係唔易抬頭就望到的位,費事望一眼傷心一次。
回復

Ming36 發表於 2019-12-24 18:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-24 17:05
裡個意外真係心痛,最好放係唔易抬頭就望到的位,費事望一眼傷心一次。

我上次都差唔多嘅經歷,要等到嗰株蝴蝶蘭重新長出花梗,開埋花,先可以完全彌補到心靈的創傷,時間真係最好嘅療傷藥!
這兜蘭一定會再開花的,仲會開得更大、更靚
回復

sarshk2014 發表於 2019-12-24 18:53:01 來自手機 |顯示全部樓層
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 20:51:07 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-24 17:02
呢張玉照係12月2號影,當時香蘭乖乖開咗三朶花,花凋謝後,依家又再續開。
緣來緣去緣如水,花開花落終有時. ...

你講得好啱,花去花再來,但要耐心等待365日!
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 20:52:52 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-12-24 17:05

呢兩日要搬離眼線範圍!
回復

小雷子 發表於 2019-12-24 20:54:08 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-24 18:53
<span class="emoji emoji1f631"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f648"></span><span class="emoji emoji1f4aa"></span><span class="emoji emoji270c"></span>

真係要唱 Lonely Christmas!
回復

小雷子 發表於 2019-12-27 18:36:01 來自手機 |顯示全部樓層
呢幾日發現玉女有好多烏蠅仔飛來飛去,忍唔住折開植料睇!
原來係5棵植株,用厚厚嘅水苔包埋一齊,有部份爛根,引至生左好多烏蠅出嚟!
第一次見兜蘭嘅根,啡黑色有毛毛嘅,好醜樣,修去爛根,吹乾2日,開始重新種植!
3株用全水培,2棵用陶粒半水培!睇下效果如何!
20191227_182347.jpg 20191227_182320.jpg 20191227_182252.jpg 20191227_182418.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-1-22 23:52:59 來自手機 |顯示全部樓層

又來update一下兜蘭情況!
將5棵植株改為3種種法,一花幾味,任試任種!總有一款方法係你頂唔順,要破口大駡!(哈哈!可以鬧,但唔好爆粗喎)
<第一種係水種>
全日用水浸根,最起初要根適應水種,一日浸水,一日裸,一個多星期後,改為用全水種!水浸3份一根,暫時冇爛根情況!原本用3棵水種,但後來見一棵有新根點生出,拎左果棵試另一種法!

<第2種陶粒半水培>
效果唔錯,我用內外杯種,內杯底有開幾個去水孔!外杯底放有水位,但水位不超過內杯底,日間會有水蒸氣上升,提供水氣比棵花! 20200122_225859.jpg

半水培係最快生出根點,我第一次接觸兜蘭,見兜蘭根係啡色,有層絨毛喺面!原來新生長嚟嘅根點係白色的!
白色根點生長便生出斑點,啡紫色,跟葉底顏色一樣,越生越靚!
20200119_092903.jpg 20200114_103956.jpg 20200122_223811.jpg

<第三種係泥種法>
我將水培已有白色根點那棵改為泥炭土種,盆底落有少少蘭石,泥土加左3份1珍珠岩混合種,睇下有咩效果!(殺手出殺手鐧,問你怕未)

回復

sarshk2014 發表於 2020-1-23 07:31:09 |顯示全部樓層
個尐係葉芽黎架!! 生完葉芽至生根架!!不過你咁種法我估佢生唔島根囉!!
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-23 09:54:51 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-22 23:52
又來update一下兜蘭情況!
將5棵植株改為3種種法,一花幾味,任試任種!總有一款方法 ...

一陣又比B大鬧啦!
回復

小雷子 發表於 2020-1-23 12:32:06 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-1-23 07:31
個尐係葉芽黎架!! 生完葉芽至生根架!!不過你咁種法我估佢生唔島根囉!! ...

原來係葉芽,唔該你呀!
我有見到盆底有一條白色新根長出,有少少毛毛!好得意架!
我知呢隻難種,又未必能有花,試下無妨,可能有驚喜!
回復

W88 發表於 2020-1-23 12:52:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-23 12:32
原來係葉芽,唔該你呀!<span class="emoji emoji1f601"></span>
我有見到盆底有一條白色新根長出,有少少毛毛!好得意架!
...

呢隻'環境合適就唔難種種!
佢生長海拔千幾米要冷濕環境!
禾就無咁好環境比佢,雷大養功了得,一定可以年年復花啦!.
回復