返回列表 發新帖

露都灑 - 夜夫人

作者: psyche 發表于 2019-12-5 11:19:37
4082 37
psyche 發表於 2019-12-12 22:29:02 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-12 18:14
無位啦屋企!

灑灑唔值錢,冇人想要哈哈。
回復

Ming36 發表於 2019-12-12 22:46:26 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-12 22:15
比我就一早剪左佢啦!

揸開盆秋石斛,順便揸埋姐,唔好嘥呀嘛
回復

Ming36 發表於 2019-12-12 22:47:43 來自手機 |顯示全部樓層

你嗰啲係好嘢嚟㗎喎!你的飄唇蘭根莖非常健康,在我家生長得好好呀!
遲啲佢再靚仔啲,影個全相俾你睇
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-13 06:45:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-12-12 22:29
灑灑唔值錢,冇人想要哈哈。

唔係!唔關價值問題!
我好鍾意佢d花成把葵扇仔咁好得意,
有位種返棵都唔錯!
回復

psyche 發表於 2019-12-13 10:33:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-12-12 22:47
你嗰啲係好嘢嚟㗎喎!你的飄唇蘭根莖非常健康,在我家生長得好好呀!
遲啲佢再靚仔啲,影個全相俾你睇 ...

俾左你就係你,開左花再貼上黎分享吧!

OK  發表於 2019-12-13 11:48
回復

psyche 發表於 2019-12-13 10:35:28 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-13 06:45
唔係!唔關價值問題!
我好鍾意佢d花成把葵扇仔咁好得意,
有位種返棵都唔錯!  ...

的確向橫發展的蘭花好佔地方,我喜歡佢的花夠平凡,丟了也不覺可惜。
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-13 14:58:18 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-12-13 10:35
的確向橫發展的蘭花好佔地方,我喜歡佢的花夠平凡,丟了也不覺可惜。

我之前用芒骨板種吊响窗邊發展空間有限,
不過一走莖突左出黎我就剪出黎分比朋友,
所以一路都keep全咁上下size,
白扇仔話晒都係白拉索嘅經典又有香味!
種得就要好好照顧啦!
回復

psyche 發表於 2019-12-13 15:08:50 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-13 14:58
我之前用芒骨板種吊响窗邊發展空間有限,
不過一走莖突左出黎我就剪出黎分比朋友,
所以一路都keep全咁上 ...

唔怪得你種極都唔開花,原來一出界就剪芽,咁會搞到棵野唔夠壯。初接觸蘭花時一聽見夜夫人這名字簡直夢寐以求,點知到今日終於有機會親手種,隨著了解加深,覺得真的不外如是。
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-13 15:17:15 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-12-13 15:08
唔怪得你種極都唔開花,原來一出界就剪芽,咁會搞到棵野唔夠壯。初接觸蘭花時一聽見夜夫人這名字簡直夢寐 ...

佢一年可以生好多枝出黎,又多分頭,
我都係分幾枝比人炸,但係春去秋來等到條頸長過長頸鹿都唔打花,
不過... 我朋友種就年年開花,吹脹!
回復

psyche 發表於 2019-12-14 09:13:00 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-13 15:17
佢一年可以生好多枝出黎,又多分頭,
我都係分幾枝比人炸,但係春去秋來等到條頸長過長頸鹿都唔打花,
不 ...

應該唔係你技術問題,係環境唔得。我之前連露台都冇,但種窗邊一樣照開到花。
C. nodosa要開花真的唔難,少少陽光就OK,但冇環境種花心易灰,所以我之前都頹過幾年,要有花開先見我在論壇遊走,冇花我又消失了,因為我要將我的喜悅和大家分享,但沒有東西可分享時都是很貧窮的,不敢外出見人。
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-14 22:07:58 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-12-14 09:13
應該唔係你技術問題,係環境唔得。我之前連露台都冇,但種窗邊一樣照開到花。
C. nodosa要開花真的唔難, ...

希!唔好咁講!睇見d植物出塊葉生條根都可以好開心嫁!
回復

psyche 發表於 2019-12-15 09:44:30 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-14 22:07
希!唔好咁講!睇見d植物出塊葉生條根都可以好開心嫁!

新手階段時就算出新根都好興奮,現在已經習以為常,開始進入另一種境界。
回復

psyche 發表於 2019-12-21 12:00:23 |顯示全部樓層

最後一抽都開了,花被陽光直射出現赤紅,不夠雪白。香味在夜上開始出,是香口膠味,在8時左右最濃,遠聞反正聞得較清楚,近聞味道卻很淡,時濃時淡,受時間、溫度等影響,但overall香味算係淡的一種,不過可以傳得很遠,我陽台傳入室內,一聞到就莫名興奮。
回復

psyche 發表於 2019-12-21 12:01:09 |顯示全部樓層
謝謝B17大積分狂賞
回復

psyche 發表於 2020-5-28 23:00:31 |顯示全部樓層
B. nodosa 即將進入爆花狀態,每日唔夠兩個鐘陽光都有花開,仲要一黎岀4支。最近日日淋雨都冇事,不愧是強者。但點解每次開花前先黎換盆,影響到開花點算? 講少少野俾大家知,呀灑不喜歡長形膠盆,根沒有長出去新植料範圍,如不是鞋仔不用植料用,我都不用偷夫人的細石用。呀灑不怕淋雨,剛才換盆時根沒有特別爛,原先的根大致keep到,反正咁粗,就換些粗料你用。

今次我揀左這種蘭花專用盆俾佢,點都襯過之前。盆快快用掉算了,已擺左好耐,阻住地方。

回復

psyche 發表於 2020-6-12 22:07:57 |顯示全部樓層

2020-06-12 10.23.32.jpg

評分

查看全部評分

回復

Ming36 發表於 2020-6-12 22:44:43 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-6-12 22:07

開花中的夜夫人在新花盆內份外醒神
回復

psyche 發表於 2020-6-22 19:43:49 |顯示全部樓層
第2-n抽。香味時淡時濃,試過淡如清水,也試過濃如烈酒。

2020-06-22 19.23.03.jpg
回復