返回列表 發新帖

食蟲植物種子分享 (完)

作者: 己己另 發表于 2019-11-30 16:34:06
4716 51
己己另 發表於 2020-1-14 14:07:35 |顯示全部樓層
終於有時間執執D相。尖葉狸藻開花個體,盆7cm x 7 cm。部分葉用紅框框住,怕大家睇唔到。
回復

A.leung 發表於 2020-1-14 15:56:08 |顯示全部樓層
下次有機會都試下由種子開始種先
見到你地好似好好玩~
回復

Dtwfung 發表於 2020-1-15 11:22:42 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-1-14 14:07
終於有時間執執D相。尖葉狸藻開花個體,盆7cm x 7 cm。部分葉用紅框框住,怕大家睇唔到。
...

20200115_111911.jpg 20200115_111900.jpg
我仲以為呢啲係㖭!
回復

己己另 發表於 2020-1-15 16:18:30 來自手機 |顯示全部樓層
我d盆都有呢種直立式苔蘚。
回復

Dtwfung 發表於 2020-2-3 10:47:59 來自手機 |顯示全部樓層
20200203_103457.jpg 20200203_103427.jpg
d 尖葉狸藻 還未出現!
回復

icesea 發表於 2020-2-7 21:59:19 |顯示全部樓層
我的都發芽了!
回復

己己另 發表於 2020-2-7 23:53:57 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2020-2-7 21:59
我的都發芽了!

剛開始吧,應該會愈來愈多小苗出黎同你say hello。
回復

己己另 發表於 2020-3-1 12:49:18 |顯示全部樓層
關於尖葉狸藻發唔到芽嘅情況,我請教了一位網友兩個問題:
-        種子已播多時仍未發芽的原因
-        尖葉狸藻會不會產生不育種子

以下是他的回覆
-        狸藻種子好難處理,它們會等到理想的條件下才萌發,因以可能要等好長時間。
-        尖葉狸藻並非不育種。

大家可以參考下佢嘅意見。點先算理想條件我唔適答,網上資料亦無講過尖葉狸藻有特別要求。現時可以做嘅就係等或放棄。如果地方唔夠,可以考慮將個盆種下其他食蟲植物,睇下種子遲D會唔會發等起。

謹供參考。
回復

Dtwfung 發表於 2020-3-1 22:09:29 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-1 12:49
關於尖葉狸藻發唔到芽嘅情況,我請教了一位網友兩個問題:
-        種子已播多時仍未發芽的原因
-        尖葉狸藻會不會 ...

等。等等。我願意等!
回復

icesea 發表於 2020-3-3 23:51:37 |顯示全部樓層
我記得是四種種子放在同一盆,現在好像只有兩種發了芽,也忘記是那些品種的?
回復

Dtwfung 發表於 2020-4-16 11:53:21 來自手機 |顯示全部樓層

唔經唔覺 已經幾個月! 己c hing 送的種子  已經快高長大!
如有C hing, 有興趣,可pm我 (但要 自取)!
20200416_113601.jpg 20200416_113627.jpg 20200416_113644.jpg 20200416_113653.jpg

最後的那盆種得好靚呀!  發表於 2020-4-18 23:26
回復

Dollarschan 發表於 2020-4-16 16:12:30 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-4-16 11:53
唔經唔覺 已經幾個月! 己c hing 送的種子  已經快高長大!
如有C hing, 有興趣,可pm我 (但可  ...

嘩,好似小森林咁喎,好喜歡呢種小巧又原始嘅植物~

多謝欣賞  發表於 2020-4-19 11:47
回復