對付蛆虫

作者: 見習農夫4 發表于 2011-7-5 16:07:12
4349 16
各位請教有冇對付蛆嘅方法分享一下.
孖吉 發表於 2011-7-5 16:11:04 |顯示全部樓層
冇嘢食就會冇蛆蟲,有機耕種又點會冇蛆蟲呢?

不如你講吓你想邊度冇蛆蟲啦~
回復

rrr888 發表於 2011-7-5 20:03:28 |顯示全部樓層
我做堆肥都有. 啲嘢發酵得七七八八, 慢慢會越嚟越少. 見到佢爬出地下, 咪搵個鏟整死佢囉. 其實唔理佢都冇所謂.
回復

見習農夫4 發表於 2011-7-6 13:38:34 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-5 16:11
冇嘢食就會冇蛆蟲,有機耕種又點會冇蛆蟲呢?

不如你講吓你想邊度冇蛆蟲啦~ ...

我有一棵辣椒,唔知係咪槽咀虫入侵,d葉又捲又黃又啡,長極都唔大.
回復

孖吉 發表於 2011-7-6 14:24:19 |顯示全部樓層
見習農夫4 發表於 2011-7-6 13:38
我有一棵辣椒,唔知係咪槽咀虫入侵,d葉又捲又黃又啡,長極都唔大.

同種辣椒有關的 蠅類 只有 果蠅(只為害果實) 和 潛葉蠅(即地圖蟲)。一般的蠅蛆只以腐物(如堆肥入面)為生,所謂物先腐而後蟲生,人死咗先會生蛆蟲,你同我生吽吽係唔會有蛆蟲o既~ 辣椒都係一樣~

你睇吓你棵辣椒係咪有菌或者有其他害蟲啦,呢排咁熱,缺水都有可能咖~
回復

flowerPP 發表於 2011-7-9 16:10:51 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-5 20:03
我做堆肥都有. 啲嘢發酵得七七八八, 慢慢會越嚟越少. 見到佢爬出地下, 咪搵個鏟整死佢囉. 其實唔理佢都冇所 ...

想請問蛆蟲係咪一條條好細條, 呈半透明, 在泥土上冷下冷下的? 我前兩日剛加左d有機肥若d植物度, 剛剛發現泥土上有勁多呢種蟲, 當堂毛管戙......係咪d肥發酵完就會無? 唔理佢都冇所謂, 即係咪對植物無害?
回復

rrr888 發表於 2011-7-9 18:01:06 |顯示全部樓層
flowerPP 發表於 2011-7-9 16:10
想請問蛆蟲係咪一條條好細條, 呈半透明, 在泥土上冷下冷下的? 我前兩日剛加左d有機肥若d植物度, 剛剛發現 ...

如果係尖頭圓尾的就是了. 一路發酵一路少. 佢哋對植物係冇影響, 但如果落肥料位置太接近根部, 發酵時所產生高溫及酸度就會傷根, 係呢樣要注意.
回復

flowerPP 發表於 2011-7-9 18:19:31 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝解釋,係呢種蟲喇,呢種蟲真係令人覺得好恐怖
回復

rrr888 發表於 2011-7-9 18:44:02 |顯示全部樓層
flowerPP 發表於 2011-7-9 18:19
謝謝解釋,係呢種蟲喇,呢種蟲真係令人覺得好恐怖

係呀, 我而家見到多得滯都會打冷震㗎.
回復

孖吉 發表於 2011-7-9 19:48:46 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-9 18:44
係呀, 我而家見到多得滯都會打冷震㗎.

我都有做堆肥,見過 黑水虻 幼蟲之後,而家我唔覺得 蠅蛆 有幾得人驚
回復

rrr888 發表於 2011-7-9 20:04:54 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-9 19:48
我都有做堆肥,見過 黑水虻 幼蟲之後,而家我唔覺得 蠅蛆 有幾得人驚

又學到樣嘢. 不過自從堆肥之後, 就成日見到一隻貌似黑水虻嘅成蟲喺啲堆肥, 泥, 同渠邊飛嚟飛去, 相信應該有產卵, 平時翻攪冇留意, 淨見蛆蟲, 得閒留意吓先.
回復

孖吉 發表於 2011-7-9 20:37:43 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-9 20:04
又學到樣嘢. 不過自從堆肥之後, 就成日見到一隻貌似黑水虻嘅成蟲喺啲堆肥, 泥, 同渠邊飛嚟飛去, 相信應該 ...

如果有的話你一定知,成 1.5 cm 咁長,而且會趕走哂所有其他蛆類

...有圖看下嗎?想見識一下@ @  發表於 2011-8-12 13:26
回復

亞魚 發表於 2011-8-12 10:21:53 |顯示全部樓層
原來係詛虫.......好恐怖.....
我之前都未見過,
係上兩個月冇理過個露台,
由得佢日曬月淋,上兩個星期開始種返野,
一撥D泥...嚇鬼死我=.=
回復

孖吉 發表於 2011-8-12 13:52:34 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-9 20:37
如果有的話你一定知,成 1.5 cm 咁長,而且會趕走哂所有其他蛆類

回覆點評:
寧望月  ...有圖看下嗎?想見識一下@ @  發表於 21 分鐘前

唔帖出來,以免唔想睇到蛆蟲的人無意中見到,請 copy and paste URL 自行前往
黑水虻幼蟲 (好大的蛆蟲) http://blacksoldierflyblog.com/wp-content/uploads/2008/07/bsf-larvae-in-hand-wm.jpg

唔使睇都震緊~...~  發表於 2012-2-16 16:41
上次我桶堆肥都有呢D黑水虻,數以千百計,仲會爬出桶外架 >..<  發表於 2011-8-13 00:40
都唔係好大條o者 XD  發表於 2011-8-12 23:03
回復

孖吉 發表於 2011-8-12 23:50:12 |顯示全部樓層
回復點評:
麥煞那  都唔係好大條o者 XD  發表於 半小時前
===================================
都算係大咖喇~ 相比起呢度最常被人提起的 蚊滋,黑水虻幼蟲 真係幾百倍咁大
回復

miffymary 發表於 2011-8-14 02:45:18 |顯示全部樓層
我今日見到袋咖啡渣入面有好多肥蛆,點知落雨入水浸死晒…蛆蟲不是無情物 化作黑泥更護瓜

正確態度~~~~  發表於 2011-8-15 10:15
回復

trifolium 發表於 2011-8-16 13:57:38 |顯示全部樓層
見習農夫4 發表於 2011-7-6 13:38

會唔會係辣椒黄萎病?(真菌感染)

特点多数于成株开花结果期开始发病,自下而上或从植株一侧向全株发展。初期先从叶尖或叶缘稍向上卷曲,叶片下垂或脱落,严重时叶片落光成光秆。剖检病株茎基部可见维管束变褐。其症状与辣椒枯萎病易混淆,需镜检病原才能区分。该病扩展较慢,一般多造成病株矮化、节间缩短、生长停滞,造成不同程度的减产。
回復