新手一問

作者: katecholee 發表于 2019-11-25 23:11:34
1231 4
1年前買左返泥,其他玉露都已經大左好多,唯獨呢隻無大過,而家仲愈來愈瘦。我已經試過換泥,換盆,控制水,控制曬太陽,但都係無起色。
最後,見呢幾日涼涼地就清曬D泥,試下水種
點知發現D根係乾曬
各位,我應該點救返佢?
Forumdata 發表於 2019-11-26 08:26:13 來自手機 |顯示全部樓層
陽光要照曬,拿深色紙包住透明玻璃瓶,水大概2/3高度。
周邊的葉枯乃舊葉,消耗後為植物長新根
回復

MasterTT 發表於 2019-11-26 19:27:03 來自手機 |顯示全部樓層

每當多肉响舊嘅盆轉到新嘅盆,植物需要適應新嘅環境,植物適應新環境中,稱為‘服盆期’
服盆期因為植物根部未能正常呼吸,吸水。因此需要消耗葉片的水分去為生。等數星期就能完全服盆。不過注意,用水種服盆期會較長,要一個月甚至幾個月。
我不建議用水培的方法養殖玉露
1.玉露生長會較為緩漫,甚至停止生長。
2.用水培回復葉子的狀態不可取
3.用泥培好於水培,能令根部更好吸收,更強健
建議用返泥(50-60%顆粒),耐性等待玉露恢復。
其後增加濕度(我每天噴水),再不行就試吓悶養,但堅記,服盆後才能悶。溫度超過25度就最好不要悶。在一次性塑膠杯木打幾個洞,不要悶死。
記得密切留意玉露狀態,當玉露有不良發應,一定一定一定要除去塑膠杯,再耐心等待玉露。
多肉生命力就是那麼強,記得不要心急,一定會恢復的!
加油!
回復

MasterTT 發表於 2019-11-26 19:39:46 來自手機 |顯示全部樓層
好似作咗篇文,講咗好多廢話,哈~
回復

icesea 發表於 2019-12-1 01:30:07 |顯示全部樓層
我看根部仍然健康,也沒有爛根。
我都不建議水種,水種也不可以種太久,轉回泥種吧!
回復