女兒的小花

作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-16 12:17:55
1336 2

就在今年19年頭,女兒買了一棵紫花回家,上網查先知叫做風玲草!
攝19/1/8
攝19/1/13
女兒養咗風玲草二個星期倒,最不想遇到嘅問題終於出現!
  周邊枝葉就開始頭耷耷,葉柄仲慢慢係咁甩,女兒問我點解會咁㗎,我就回答可能係泥土太過濕嘅關係,令到棵風玲草出現咁嘅現象,這時女兒已經冇晒心機照顧棵風玲草!
係呢個時候做老爸嘅我,當然要出手幫助啦,救治方法唔洗講,當然首先也是脫盆修根又換土!
一星期之後最終都是返魂無術救唔翻!
估不到女兒沒有因為上次的失敗而放棄種植,就在幾日前又買咗一棵風玲草回家,還帶多一棵紫藍色六倍利回來,名字很有趣感覺就好似來陪妳的意思!
現在我致知到,原來自家女兒係咁喜歡紫色花!

攝19/11/14

小雷子 發表於 2019-11-16 14:28:38 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈!女兒家心事你知幾多呢?
紫色花好靚呀!有咁大嘅花園,可以有更多選舉!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-16 16:19:55 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-16 14:28
哈哈!女兒家心事你知幾多呢?<span class="emoji emoji1f604"></span>
紫色花好靚呀!有咁大嘅花園,可以有更多選舉!<span class="emoji emoji ...

嘻嘻,我確實唔多清楚自家女兒心!
請問雷大大女兒家心係咪好似隻歌咁㗎?
情花開,開燦爛,情義誓永無限,
夜鶯歌,聲美曼,吐露熱愛瀰漫,
情花嬌,鳥語醉,春色充滿世間,
同相親,永不分離,我兩愛不變幻。
回復