返回列表 發新帖

花集 白來加部 × Brassolaeliocattleya (x Rhyncattleanthe)

作者: ChanKwingYin 發表于 2019-11-10 22:34:05
1840 25
Ming36 發表於 2019-11-11 22:49:33 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-11 20:56
聽完都唔想去囉,變得太商品化。符合大眾要求但係不迎合小眾要求

咁你會建議去邊度入貨好啊?
如果想找啲特別啲又適合香港種植,價錢又合理嘅品種
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:32:03 來自手機 |顯示全部樓層

想不到這一隻原來有百合香味,放咗三日係室內已經成個睡房都有百合花香味

種得好,花型靚。點解我棵冇香?  發表於 2019-11-12 15:09
呢個角度影,都好靚  發表於 2019-11-12 13:42
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:52:42 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-11 22:49
咁你會建議去邊度入貨好啊?
如果想找啲特別啲又適合香港種植,價錢又合理嘅品種 ...

一係台灣,一係淘寶(最好揀啲聲譽好嘅商店有皇冠的)。或者你喺香港蘭藝會開會地點買都可以,不過要會員先得如果你想睇吓嘅話我可以同你一齊去
回復

Ming36 發表於 2019-11-12 13:45:09 來自手機 |顯示全部樓層
ChanKwingYin 發表於 2019-11-12 09:52
一係台灣,一係淘寶(最好揀啲聲譽好嘅商店有皇冠的)。或者你喺香港蘭藝會開會地點買都可以,不過要會員 ...

多謝你嘅資料提供萬分感謝
等我留意吓先!
回復

Ming36 發表於 2019-11-13 12:32:40 來自手機 |顯示全部樓層
Brassolaeliocattleya 是 Cattleya x Laelia 嗎?
接受太陽的程度與普通單純 Cattleya 和 Laelia 有什麼分別?
邊一隻最受得陽光?
回復

ChanKwingYin 發表於 2019-11-25 23:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-13 12:32
Brassolaeliocattleya 是 Cattleya x Laelia 嗎?
接受太陽的程度與普通單純 Cattleya 和 Laelia 有什麼分 ...

是白拉索屬的Brassavola digbyana(現在分類為 Rhyncholaelia digbyana)即係大豬哥x來麗蘭 Laelia 和 加多利 Cattelya/Guarianthe bowringiana 。中光照(有少量遮陰)
回復