中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 发表于 2019-11-10 16:17:36
28966 2345
waiting 發表於 2020-3-9 21:55:09 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-9 20:15
卷絹見到花冧啦

孖T大, 你話有好幾盆發咗毛, 除咗隔離佢地, 你有冇消毒成個種植區?我以前種苦科, 一有中招, 就要全枱消毒.

放假得閒消毒吧!Thx  發表於 2020-3-9 22:17
MasterTT 發表於 2020-3-10 12:27:13 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-9 21:55
孖T大, 你話有好幾盆發咗毛, 除咗隔離佢地, 你有冇消毒成個種植區?我以前種苦科, 一有中招, 就要全枱消 ...

我用酒精消毒咗窗苔啦,之後要點做?
waiting 發表於 2020-3-10 13:11:31 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-10 12:27
我用酒精消毒咗窗苔啦,之後要點做?

孖T大, 據我所知酒精殺唔到真菌…
你都係用稀釋漂白水抹抹比較好, 抹完等15至20分鐘才用清水再抹. 盡量打開d窗通風, 跟住就要按農藥指引噴藥. 大大家中好似有小朋友… 記得有用藥的植物要遠離小朋友&毛孩. 我冇多肉中菌經驗, 不過我諗都係大同小異.
MasterTT 發表於 2020-3-10 14:03:32 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-10 13:11
你都係用稀釋漂白水抹抹比較好, 抹完等15至20分鐘才用清 ...

謝謝!我會叫小朋友入房玩,然後我用漂白水抹,開風扇通風,咁就大功告成
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-10 13:11
你都係用稀釋漂白水抹抹比較好, 抹完等15至20分鐘才用清 ...

曬抬燈 13AFBC1E-D76A-4A7B-B82B-CF3287D7C2E6.jpeg
無啦啦發覺雪晃嘅花瓣開咗少少,你聽日應該有花睇! 00B7C465-1466-4D40-8A18-5426707498AF.jpeg E6B7B69F-5454-4B9C-9939-0722C7211D63.jpeg
waiting 發表於 2020-3-10 19:12:22 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:07
曬抬燈<span class="emoji emoji270c"></span>
無啦啦發覺雪晃嘅花瓣開咗少少,你聽日應該有花睇!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

開喇…開喇…
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:14:17 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-10 19:12
開喇…開喇…

好期待呀!而家照燈佢會唔會當日頭然後開花㗎?我試過照燈半個鐘後琉璃兜就開花,可惜已
waiting 發表於 2020-3-10 19:37:35 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:14
好期待呀!<span class="emoji emoji1f606"></span>而家照燈佢會唔會當日頭然後開花㗎?我試過照燈半個鐘後琉璃兜就開花,可 ...

頭先我家小朋友先至問我, 屋企嗰個仙人球會唔會在佢瞓覺時才開花, 唔畀人見到… 我話我都唔知呀.
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:46:15 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-10 19:37
頭先我家小朋友先至問我, 屋企嗰個仙人球會唔會在佢瞓覺時才開花, 唔畀人見到… 我話我都唔知呀.{:emoji_ ...

Mammilaria係日頭開架!即係你果棵就嚟開花嘅係日頭開的 (同你屋企嘅小朋友講^^)
大毫丸果啲就半夜開㗎,我上年咪等到夜晚三點起身睇花(可以睇返我返嘅主題),大毫丸嘅花淡粉紅超靚

謝告知.  發表於 2020-3-10 19:58
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:51:46 來自手機 |顯示全部樓層
頭先我家小朋友先至問我, 屋企嗰個仙人球會唔會在佢瞓覺時才開花, 唔畀人見到… 我話我都唔知呀.{:emoji_ ...

開咗兩次(大毫丸) AD46C809-86E8-4703-8419-778C65765204.jpeg EA0A536D-D1F8-44E9-9C4F-02BE23527C9C.jpeg 80189168-4034-4DEE-908A-48DC61FE0B8A.jpeg
waiting 發表於 2020-3-10 20:22:03 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-10 19:51
開咗兩次(大毫丸)

淡淡粉紅色, 好靚.
小蘑菇 發表於 2020-3-10 21:14:29 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-9 19:25
皺咗然後謝咗
死咗過d大部分都係未生刺,希望今次換盆唔會再死 ...

其實你的士童 BB 仲咁細, 唔好成日郁佢, 好易呱嫁
MasterTT 發表於 2020-3-10 21:19:58 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-10 21:14
其實你的士童 BB 仲咁細, 唔好成日郁佢, 好易呱嫁

知道!換埋今次唔在搞佢。其實d BB大約幾時服盆㗎?
小蘑菇 發表於 2020-3-10 21:21:27 |顯示全部樓層

牡丹玉都係開日間, 易開花的品種

taxitang 發表於 2020-3-10 21:28:52 |顯示全部樓層
仙人球花不得不看,真的很美!
MasterTT 發表於 2020-3-10 21:31:32 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-10 21:21

我啲士童上次玩完盆到依家都未穩根,一碰就連根柭起,點算呀?
MasterTT 發表於 2020-3-10 21:33:04 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-10 21:28
仙人球花不得不看,真的很美!

係呀!上次半夜起身睇大毫丸嘅花冇得瞓覺都值得呀!
waiting 發表於 2020-3-10 21:47:42 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-10 21:21

牡丹玉嘅花都好大好靚喎.
MasterTT 發表於 2020-3-10 21:51:16 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-10 21:47
牡丹玉嘅花都好大好靚喎.

我屋企缺光都開到花,真係‘開花神器’呀! D6116427-9A28-4D56-9658-B253E794063D.jpeg
waiting 發表於 2020-3-10 21:55:21 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-10 21:51
我屋企缺光都開到花,真係‘開花神器’呀!

咦… 花瓣有珍珠光澤, 好吸引.
不過我只可以加多一隻兜…