中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29172 2345
MasterTT 發表於 2019-11-25 19:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-24 21:33
仲有咁多位種?哈!

掛咗幾棵,清咗窗台
回復

MasterTT 發表於 2019-11-25 19:16:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-24 20:54
施主俗語有話, 一入肉坑深似海,買肉買盆買不停!

我已跌到深淵去,已經返唔到上來(好似係唔唔肯發上來似d)你哋都知post張相來係做乜
每棵$10
回復

MasterTT 發表於 2019-11-30 14:17:25 來自手機 |顯示全部樓層

2019/11/30 旺角花墟的收獲
响JOYS買嘅迷你多肉 C0B41AD4-C3C3-4410-B544-20FED686323B.jpeg
乙女心 9A363522-EA90-499A-A862-3CCF85FE9E55.jpeg
荷蘭黑法師 5590CCF8-34C0-491A-874B-53C8EB23DB65.jpeg
生石花 1483E2C8-69F7-4ABD-BC70-F91205F53056.jpeg
般若,草玉露,雙頭生石花 1C0C196E-6D8A-453C-AFE4-A9E244DF5355.jpeg
(?) AAD00D7D-D092-45B6-B5E0-E35F7F131C03.jpeg
孫悟空 08AE4033-08BD-492B-9335-E834AFEF11F1.jpeg
月兔耳

千代日之松 CE5E6BAC-6EB4-4ABC-86EE-8D1441E26D49.jpeg
Oreocereus E4C002DE-BCCA-4DF7-8314-10E556A3DC6E.jpeg
玉扇 42B242E8-140A-411F-9A65-4488C21E453C.jpeg
虹之玉錦 F344B66C-8DE8-48FC-AAC6-F01B93B71824.jpeg
姫黃金萬年草 ABAA6D02-384F-40C6-8316-41ECB303F9AE.jpeg
(?) FED33F88-6D1F-456E-8A93-4AB5218DE02C.jpeg
卷絹 CDF92F7D-7DEB-4CF9-A902-28135DB777E3.jpeg
吹雪柱? 258BFEEB-C225-488B-91A0-FB019AAC94F1.jpeg
虹之玉 267F894D-DF7A-4A5E-9E59-E9A36C78A711.jpeg
回復

小蘑菇 發表於 2019-11-30 14:42:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-30 14:17
2019/11/30 旺角花墟的收獲
响JOYS買嘅迷你多肉
乙女心

收穫豐富呢
回復

MasterTT 發表於 2019-12-1 20:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-11-30 14:42
收穫豐富呢

去到花墟一發不可收拾
又入...
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-1 21:21:42 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-12-1 20:00
去到花墟一發不可收拾
又入...

情不自禁走花墟
毫無疑問已毒深
若要除根先除心
放毒落藥先最真
善哉善哉

好句好句  發表於 2019-12-4 18:01
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-1 22:01:16 |顯示全部樓層
去到花墟一發不可收拾
又入...

勁呀!大合照一定好壯觀!
回復

小蘑菇 發表於 2019-12-1 23:42:28 |顯示全部樓層
去到花墟一發不可收拾
又入...

初初中毒, 一去花墟確實買到停唔到忍手,我以前都係咁, 去多幾次就會忍到的了
回復

MasterTT 發表於 2019-12-3 20:43:59 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-12-1 23:42
初初中毒, 一去花墟確實買到停唔到忍手,我以前都係咁, 去多幾次就會忍到的了   ...

我去咗㡬次都未忍到手 今次仲洗咗千幾蚊
回復

MasterTT 發表於 2019-12-3 20:44:57 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-1 21:21
情不自禁走花墟
毫無疑問已毒深
若要除根先除心

我冇可能解到毒

哈哈,孖T咬緊牙關過咗呢關,你就掂過碌蔗!  發表於 2019-12-3 23:02
回復

MasterTT 發表於 2019-12-3 20:46:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-1 22:01
勁呀!大合照一定好壯觀!

係㗎
但過幾日就走矖樣
回復

小蘑菇 發表於 2019-12-3 21:50:31 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-12-3 20:43
我去咗㡬次都未忍到手 今次仲洗咗千幾蚊

嘩…… 你買咩買到咁貴? 好肉赤
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-3 23:12:59 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-12-3 21:50

哈哈,孖T買咗啲好肉,所以咪赤字上升,但人氣也同時不斷急升緊!
回復

MasterTT 發表於 2019-12-8 17:54:32 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-12-3 21:50

整體都唔算貴,因為買咗好多好多好多盆花,再加埋盆和泥,係..係咁㗎啦
回復

MasterTT 發表於 2019-12-8 17:55:01 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-3 23:12
哈哈,孖T買咗啲好肉,所以咪赤字上升,但人氣也同時不斷急升緊! ...

下次就買成萬蚊
回復

MasterTT 發表於 2019-12-8 18:16:45 來自手機 |顯示全部樓層

窗臺大翻身
今日清潔曬窗臺,大部分嘅植物都換晒位置,該換盆的已換咗一部分(差D,缺乏土讓和盆),該修剪的已修。完成所有工程就吉咗個位(今日已經買咗幾盆,但都未夠),期待聖誕節放假去花墟買肉長填返個吉位
今日買嘅分別是(沒鋪面的)
大风龍(仙人柱) image.jpg
虹之玉錦和玉樹 image.jpg
又係玉樹? image.jpg

評分

查看全部評分

回復

MasterTT 發表於 2019-12-21 22:18:22 來自手機 |顯示全部樓層

21-12-2019
今日放假,又忍不住去花墟掃貨
黑法師$38 image.jpg
詳名不明,應是乳突球果類,$48 image.jpg
四角鸞鳳玉,$20 image.jpg
白班玉露,$48(圖片係最最最下面,唔知點解貼唔到係度...)[attachimg]834134[/attachimg
乜嘢來㗎?$68 image.jpg
不知道,但應該係G.屬果類,$48 image.jpg
玉扇,幾貴,$90 image.jpg
超兜,$120 image.jpg
月影壽,$80 image.jpg
玉露類,$80 image.jpg

回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-21 23:33:06 來自手機 |顯示全部樓層
師兄睇嚟你同我都一樣病入高峰~(瘋), 好難醫!

回復

MasterTT 發表於 2019-12-22 19:52:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-21 23:33
師兄睇嚟你同我都一樣病入高峰~(瘋), 好難醫!<span class="emoji emoji1f605"></span><span class="emoji emoji1f605"></span>

無藥可救呢
不過尋日買到百二蚊嘅V兜好開心!好平好抵呢
回復

chuyat10 發表於 2019-12-22 20:29:38 來自手機 |顯示全部樓層
真係多肉狂。
回復