作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 20:34:28
12858 130
Ming36 發表於 2021-5-15 15:51:10 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-15 09:40
Thanks ming大,好詳細資料,還有清晰路線圖,等到秋涼之時一於去走走,順便去探望一下鱷魚貝貝,搭下觀 ...

貝貝喺濕地公園呀!
呢隻細條好多,唔記得睇佢叫咩名添
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-16 10:13:55 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-14 18:11
王子,我哋上個禮拜去嘉道理農場,搭完農場內的巴士繞場一周之後,吃過午餐,再行上去睇四處擎天石柱,全 ...

有巴士上都中暑,我上次去行上去架!
回復

Ming36 發表於 2021-5-16 12:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-16 10:13
有巴士上都中暑,我上次去行上去架!

嘩!唔係呀嘛!近排真係熱到溶化,浄行落都唔多惦呀 秋天或冬天行,可能會好啲!
我哋乘巴士途中見到四柱,但巴士無停該站,在素食亭吃過午餐後,才決定行上中半山的看石柱。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-17 00:38:25 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-15 15:51
貝貝喺濕地公園呀!
呢隻細條好多,唔記得睇佢叫咩名添

因為曾經去過濕地公園見唔到貝貝,當時内部正在裝修,要將鱷魚貝貝送回嘉道理農場暫住,但已是很多年前的事!
既然嘉道理農場有另一條鱷魚,咁樣去過個倒行吓睇吓點都要嘅!
回復

Ming36 發表於 2021-5-17 12:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-17 00:38
因為曾經去過濕地公園見唔到貝貝,當時内部正在裝修,要將鱷魚貝貝送回嘉道理農場暫住,但已是很多年前的 ...

呢條好似係海關充公嗰啲非法食用和寵物貿易,拯救返嚟的。
貝貝而家喺濕地公園豪宅,好食、好住、好肥美呀
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-17 18:59:17 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-17 12:43
呢條好似係海關充公嗰啲非法食用和寵物貿易,拯救返嚟的。
貝貝而家喺濕地公園豪宅,好食、好住、好肥美 ...

但係最終都係要孤獨終老
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-17 21:34:16 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-16 12:40
嘩!唔係呀嘛!近排真係熱到溶化,浄行落都唔多惦呀 秋天或冬天行,可能會好啲!
我哋乘巴士途中見到四 ...

我上次初秋去,秋高氣爽都ok!
回復

andyman 發表於 2021-6-29 22:16:23 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-17 00:38
因為曾經去過濕地公園見唔到貝貝,當時内部正在裝修,要將鱷魚貝貝送回嘉道理農場暫住,但已是很多年前的 ...

呢條就係農場的肥肥鱷魚

上年11月去好多靚花, 修女公園的垂苿莉很美。

回復

lamkaicheung 發表於 2022-10-7 21:57:35 來自手機 |顯示全部樓層

坪洲一日遊

中環碼頭
今早到達中環渡輪碼頭,當然唔少得打張碼頭卡先啦!

藍天白雲
襯住友人未到,又揸起手機左影右攝!

七彩船
基本上一返工就對住幾首黑白船工作,所以自己較少見到咁七彩繽紛嘅船,可以講到直頭冇乜朋友,但就彩到一定有班攝影嘅龍友!

到達坪洲碼頭
我唔介紹有咩好去處,邊度有咩好嘢食,因為上網查一查下就知道晒一二啦,不過到達坪洲碼頭,見佢多過見人,乜嘢,咪就係相中入面!

三輪車
單車最常見當然就係两轆,但坪洲三個轆都唔少㗎,除咗長洲呢度都算數一數二!

最大買點就是牛皮廠已改變成一個花街公園,係花呢碌個花,網上稱為秘密花園!
落咗碼頭唔洗急去秘密花園,去到沿著外圍走走,例如去東面山,到中午就食個lunch先,食完就再行去西面山行一行,好快好快又到咗3點幾,又要坐低茶一茶,醫醫肚解解渴啦,我就揾咗間有馬字餐廳,坐低餵飽五臟廟先,搞掂先再行去揾埋嘅秘密花園,打卡打到你七彩為止,靚景任你點影就點影!
IMG_20221007_163209.jpg IMG_20221007_163142.jpg IMG_20221007_163147.jpg IMG_20221007_164223.jpg IMG_20221007_164333.jpg IMG_20221007_164114.jpg IMG_20221007_164138.jpg IMG_20221007_163838.jpg
回復

Polly888 發表於 2022-10-7 23:28:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2022-10-7 21:57
坪洲一日遊

中環碼頭

放假去旅行,真寫意
回復

lamkaicheung 發表於 2022-10-7 23:50:31 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2022-10-7 23:28
放假去旅行,真寫意<span class="emoji emoji1f609"></span>

到秘密花園一遊,也想塗鴉一翻!
回復