作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 20:34:28
12859 130
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 19:05:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-3 18:35
快閃打卡山!出去走走,人都輕鬆啲!<span class="emoji emoji1f601"></span>
有冇見到老爺同妹仔呢? ...

妹仔升咗level,已做姨太太, 名正言順唔使喺柴房!

哈哈!*\(^o^)/*  發表於 2021-2-3 19:08
回復

lamkaicheung 發表於 2021-2-3 19:14:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-3 18:47
果個豪宅勁呢!
真係世界十大奇景之一呀!

值得去望下,聽講每年有好多鄧氏族人去拜呢個山,因為去拜就有利是收有5舊水,好過去開日工!
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-3 20:50:31 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 19:14
值得去望下,聽講每年有好多鄧氏族人去拜呢個山,因為去拜就有利是收有5舊水,好過去開日工!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-2-3 21:27:52 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-3 20:50
咁好!我都去拜啦咁!

有冇朋友是屏山人,有就可以跟隨一起去,應該可以下搏大霧嘅!
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-3 21:28:53 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 21:27
有冇朋友是屏山人,有就可以跟隨一起去,應該可以下搏大霧嘅!

當然有啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-12 12:18:42 來自手機 |顯示全部樓層

元荃古道

昨天帶埋愛犬行元荃古道 ,去到分叉牌犬兒自己企喺度,我當然不會錯過咁鬼有型嘅鋪屎!
山棯花
茅膏菜
地棯花
豬籠草
回復

小雷子 發表於 2021-5-12 14:16:07 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-12 12:18
元荃古道

昨天帶埋愛犬行元荃古道 ,去到分叉牌犬自己企喺度,我當不會錯過咁鬼有型鋪屎!

我行左好多次,都見唔到豬籠草同毛氈苔!近邊度?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-12 17:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-12 14:16
我行左好多次,都見唔到豬籠草同毛氈苔!近邊度?

雷大,猜你應該是荃灣區上元荃古道,這段路線上我就唔太清楚邊度有!
我是由元朗南坑村去到分叉牌,先再上元荃古道,頭段已經發現豬籠草踨影,至於毛氈苔就要好細心留意濕潤地方先會發現到!
回復

小雷子 發表於 2021-5-12 19:13:32 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-12 17:47
雷大,猜你應該是荃灣區上元荃古道,這段路線上我就唔太清楚邊度有!
我是由元朗南坑村去到分叉牌,先 ...

你講得好啱,我未行過元朗那段,難行嗎?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-12 20:55:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-12 19:13
你講得好啱,我未行過元朗那段,難行嗎?

一級山路唔難行,加上有多條路線選擇,我也見很多行山長者都係咁行!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-13 06:47:23 |顯示全部樓層
行晒全程呀?
咁鬼熱想熱死毛毛咩!?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-13 08:27:56 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-13 06:47
行晒全程呀?
咁鬼熱想熱死毛毛咩!?

帶毛毛去唔會行太遠,一來一回4至5個鐘倒 ,犬兒去到有水溪地方,都會跳落去玩一輪先,所以唔怕熱!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-14 07:04:37 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-13 08:27
帶毛毛去唔會行太遠,一來一回4至5個鐘倒 ,犬兒去到有水溪地方,都會跳落去玩一輪先,所以唔怕熱! ...

我行晒全程都唔見有哩個地方嘅!?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-14 09:44:51 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-14 07:04
我行晒全程都唔見有哩個地方嘅!?

圖一是山邊啲小水坑,圖二是吉慶橋水閘位隔離一座小橋,直入就到竹林區,沿途有好多樹蔭遮掩好好行㗎,去到掃管笏村位置有一條小水霸,可以小休一陣打下卡,如果再想行去大水霸就要經過小霸行多3公里路程,到達大水霸打埋卡 ,就可以沿著小欖監獄路出去大路口搭車走人!
回復

Ming36 發表於 2021-5-14 18:11:10 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-14 09:44
圖一是山邊啲小水坑,圖二是吉慶橋水閘位隔離一座小橋,直入就到竹林區,沿途有好多樹蔭遮掩好好行㗎,去 ...

王子,我哋上個禮拜去嘉道理農場,搭完農場內的巴士繞場一周之後,吃過午餐,再行上去睇四處擎天石柱,全程暗斜,有樹陰,都差啲熱到中暑冇命呀!
毛毛真係醒目,識玩水降溫
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-14 20:40:42 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-14 09:44
圖一是山邊啲小水坑,圖二是吉慶橋水閘位隔離一座小橋,直入就到竹林區,沿途有好多樹蔭遮掩好好行㗎,去 ...

嘩!好似好複雜咁!
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-14 21:31:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-14 18:11
王子,我哋上個禮拜去嘉道理農場,搭完農場內的巴士繞場一周之後,吃過午餐,再行上去睇四處擎天石柱,全 ...

Ming大,圖二係咪巴士環繞農場路線,好似幾長幾斜咁喎?
另外是如何入場,是個人申請還是公司團隊申請,還是直接就可以到嘉道理農購券入場?

圖二是巴士路線其中一個站,觀音山,我們落車之後影相的  發表於 2021-5-14 23:22
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-14 21:39:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-14 20:40
嘩!好似好複雜咁!

我講得複雜啫!
回復

Ming36 發表於 2021-5-14 23:14:31 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-5-14 21:31
Ming大,圖二係咪巴士環繞農場路線,好似幾長幾斜咁喎?
另外是如何入場,是個人申請還是公司團隊申請, ...

我第一次去,係幾歲讀小學低年班;少人入場唔使申請的,好似團體先要。但強烈建議天朗氣清,秋高氣爽先好去。
上個禮拜就約埋老朋友,由大埔墟搭來往元朗西的巴士64K入去,在門口落車,成人$30入場費,長者免費。
在購買入場票後,順便再買$10(長者$5)車票,在農場內繞場一周巴士(睇定時間表,一日得幾班,有好幾個站,站站停俾遊客下車參觀,全程個半鐘,物超所值,可參考附上的路線圖)
好似可以揸車入去,下次要研究吓先。
鍾意看植物,一流,某啲山區仲有啲似原始森林;鍾意睇動物,又得;投其所好,各適其適。
仲搵到一碟菠蘿炒鱷魚
巴士上到千零尺高的觀音山,下車後就望到成個大埔,另一邊係軍營跑道
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-15 09:40:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-14 23:14
我第一次去,係幾歲讀小學低年班;少人入場唔使申請的,好似團體先要。但強烈建議天朗氣清,秋高氣爽先好 ...

Thanks ming大,好詳細資料,還有清晰路線圖,等到秋涼之時一於去走走,順便去探望一下鱷魚貝貝,搭下觀光巴士環繞遊樂一下!
回復