作者: lamkaicheung 发表于 2019-11-4 20:34:28
12810 130
zoka 發表於 2020-12-2 10:16:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-12-1 12:44
南蓮園池
要景有景、要花有花,要石有石,行吓當遠足,輕鬆打吓卡

ming大好勁,要避開啲高樓大廈影好難
Ming36 發表於 2020-12-2 11:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-12-2 10:16
ming大好勁,要避開啲高樓大廈影好難

真係好難避開㗎!盡量啦
記得十幾年前去杭州西湖,點都避唔到附近啲商業化建築高樓、酒店。
直至去到好偏僻的景點,先影到些少古典風貌。
zoka 發表於 2020-12-2 13:33:23 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-12-2 11:03
真係好難避開㗎!盡量啦
記得十幾年前去杭州西湖,點都避唔到附近啲商業化建築高樓、酒店。
直至去到好偏 ...

景點區真係好難避,除非去山卡啦地方
杭州西湖未去過,睇人地啲相好靚,有機會去朝下聖~~
我剩係去過惠州個老翻西湖
(張相喺fb返cap落嚟,唔知清唔清)
lamkaicheung 發表於 2021-1-2 22:21:31 來自手機 |顯示全部樓層

深圳灣公路橋
疫情關係公司緊縮政策,每位員工放冇薪假期一星期,今天早上回到公司放低好部車後,就拎部單車出發踩上公司附近後山山頭,上山有條小徑去到最高頂位置,來到當然要打打卡先,深圳灣公路橋俯覽完抖順條氣,再出發去第二點流浮山!

曬蠔豉
曬排骨魚
浮台屋
渡頭講座台
沿著下山小秘路來到下白泥路,再向著流浮山方向踩去,來到流浮山經過村落,有個休閒公園是就到流浮山市集大街,看見海味店舖都攞出蠔豉、魚乾曬曬太陽,當然又係唔會錯周圍打卡機會啦,去到卸貨海鮮碼頭,打完卡推住部單車,沿大街出去流浮仙迴旋處,再繼續踏上征途!

深圳灣口岸
迴旋處道路標誌指向尖鼻咀道,這就是先前選好要途經道路,一路直入過埋沙橋村冇耐就見有個靚打卡點,就算係揸車都可以來倒嘅位置,有多個停泊車位,方便揸車人仕下車談談情打打卡!

后海灣簡介
前路茫茫
一堆蘆葦草
白鷺水塘
單拖一個人見路就行有路就踩,因為我都是第一次踩這條路線,完全唔太清楚前面係乜頭乜路來㗎,但沿途有幾個打卡點,所以都會停下打打卡, send畀同事睇睇吸引一下佢,等下次就可以一起出發!(奸人計劃)
踩到回到家都幾辛苦㗎,立刻攞包冰極檸檬茶解解渴潤潤喉, 搵埋嘢食醫醫五臟廟先!
freddywongdy 發表於 2021-1-12 10:44:15 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-2 22:21
深圳灣公路橋

疫情關係公司緊縮政策,每位員工放冇薪假期一星期,今天早上回到公司放低好部車後,就拎部單 ...

踩到咁遠!?
d景好靚呀!不過唔踩車好難去到咁邊界喎!

地方是比較偏遠,公共交通設施又唔完善,是較難到達!  發表於 2021-2-1 00:56
己己另 發表於 2021-1-12 18:51:50 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-2 22:21
深圳灣公路橋

疫情關係公司緊縮政策,每位員工放冇薪假期一星期,今天早上回到公司放低好部車後,就拎部單 ...

D"排骨魚"係咪大地魚?

係大地魚呢㗎,用嚟餚靚湯!  發表於 2021-1-31 23:30
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 00:28:54 來自手機 |顯示全部樓層
發射站

香港有三尖 其中一尖位於屯門青山發射站, 話說30年前已走過這地,當時山頭山脊都佈滿綠草今日去山頭踐踏成黃土,山脊也出現多條分叉路線, 原因好簡單,因疫情關係行山嘅人仕也確實多了 。

屯門海岸
最遠處就是黃金海岸沙灘,聽講呢個沙灘是人工做出來的!

山頭大星星
同事叫我望望個山頭似唔似人面,我反而覺得似係一隻大星星多啲!

踏成黃土

寫意

幪面夾
呢個山其實都算高㗎,我都行到有少少腳仔軟,但去見倒咁靚景色,辛苦啲都覺得直㗎!
花友們有時間又唔怕辛苦就去行行啦,記得做好防曬措施!
freddywongdy 發表於 2021-2-1 06:59:52 |顯示全部樓層

嘩!少少腳仔軟炸!?
我行完坐左兩個禮拜輪椅呀!
對腳同patpat不是我的!
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 11:01:25 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-1 06:59
嘩!少少腳仔軟炸!?
對腳同patpat不是我的!  ...

冇咁誇張吖,要坐輸椅!
咁我腳力好過你!
Ming36 發表於 2021-2-1 11:42:25 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-1 06:59
嘩!少少腳仔軟炸!?
對腳同patpat不是我的!  ...

兩個禮拜?一般一個星期已可以找回對腳喎!你會唔會玩埋負重登山,順便操肌呀
Ming36 發表於 2021-2-1 11:44:34 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 00:28
發射站

王子,好介紹呀!
等我們計劃嚟緊假期,抽空行吓,攞住個風車,上山行個大運
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 17:56:26 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-1 11:44
王子,好介紹呀!
等我們計劃嚟緊假期,抽空行吓,攞住個風車,上山行個大運
...

Ming 大,個倒有條天梯,可以練腳骨力,順便入去清山寺院睇埋超大嚿脊椎龍骨 ,寺院就寫住係龍骨,但點睇我都係覺得似嚿大石頭多啲!
Ming36 發表於 2021-2-1 18:34:36 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 17:56
Ming 大,個倒有條天梯,可以練腳骨力,順便入去清山寺院睇埋超大嚿脊椎龍骨 ,寺院就寫住係龍骨,但點睇 ...

又有天梯 真係要熱定身,拉好筋,或能避免之後要坐輪椅的命運
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 21:00:19 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-1 18:34
又有天梯 真係要熱定身,拉好筋,或能避免之後要坐輪椅的命運

行條天梯上去,應該都係個鯪鐘頭就上到頂,行下唞下唔覺唔覺就到㗎啦!
咪俾freddy 大嚇襯,佢同大家講下笑啫,我去都已經有幾個長者坐係涼亭倒有說有笑打牙骹,我想埋去坐都冇位!
Ming36 發表於 2021-2-1 21:26:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 21:00
行條天梯上去,應該都係個鯪鐘頭就上到頂,行下唞下唔覺唔覺就到㗎啦!
咪俾freddy 大嚇襯, ...

你有所不知啦!長者們有機會比我哋更健康,更行得走得呀!
行個幾鐘頭先能夠登頂,真係要從長計議,如果萬一沿途要又孭又抱,我怕會吐血呀
freddywongdy 發表於 2021-2-1 21:33:59 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-1 11:01
冇咁誇張吖,要坐輸椅!
咁我腳力好過你!

我左邊膝頭唔係幾好吖嘛!
freddywongdy 發表於 2021-2-1 21:35:22 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-2-1 11:42
兩個禮拜?一般一個星期已可以找回對腳喎!你會唔會玩埋負重登山,順便操肌呀 ...

wkwkak!
果度d天然石級咁高!
行得堅辛苦呀!
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 18:05:21 來自手機 |顯示全部樓層

丫髻山

今天放假約咗位已退休同事嘆茶,傾下大家近況,講到眉飛色舞,店舖職員都眼望望,因店舖食客都人頭湧湧, 於是乎就決定埋單走人!
退休同事出到街邊行邊傾話去周圍行下囉,我就話不如去行丫髻山,舊同事話都好喎, 反正未行過丫髻山,两個都毫無準備, 着住街坊裝踩上丫髻山,於是乎就去便利店買两支水就行去!

參觀村落
經過朗屏西鐵站行過冇幾遠有條鳳池村, 反正兩條傻佬都冇地方去就周圍行下啦, 入到村落行咗陣, 冇意中又發現另一個牌坊寫咗水田村,住咗元朗幾十年,而家之知有條水田村係倒!

熟口熟面
係freddy 大帖遊丫髻山倒出現過路線圖,見到更係第一時間拍底,因為我係唔知點行上去都係盲摸摸,摸上去咋!

超級大豪宅
上到去山腰位已見到要進發山頭, 途徑有些陰宅別墅,當中有一個超級豪華大陰宅,一定要去望望, 因電視也曾經有一位堪輿學家介紹過超級大豪宅, 這穴是左青龍右白虎一種拳勢,來到真的見倒堪輿學家所說抱拳氣勢㗎!

四方八面
南方最遠處就是青山發射站,近位是天水圍西鐵站!

空凳
夏先生有首歌是空凳,唔知係咪係到作嘅呢!
覺得行人士真係好好嘢, 張長凳都搬埋上嚟,好似長期係倒打躉,仲種好多花花草草!

尋石壁畫
曾經freddy 大也post 出來壁畫,我去到周圍揾周圍望幅壁畫,究竟喺邊度呢, 好似玩緊尋寶圖!
freddy 大介紹行呢個丫髻山好正,矮矮地上到去四方八面也可望晒元朗市咁滯,近近地冇嘢做一條冷也可以踩上去行下快山!
小雷子 發表於 2021-2-3 18:35:25 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 18:05
丫髻山

今天放假約咗位已退休同事嘆茶,傾下大家近況,講到眉飛色舞,店舖職員都眼望望,因店舖食客都人頭 ...

快閃打卡山!出去走走,人都輕鬆啲!
有冇見到老爺同妹仔呢?
freddywongdy 發表於 2021-2-3 18:47:01 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-3 18:05
丫髻山

今天放假約咗位已退休同事嘆茶,傾下大家近況,講到眉飛色舞,店舖職員都眼望望,因店舖食客都人頭 ...

果個豪宅勁呢!
真係世界十大奇景之一呀!