作者: lamkaicheung 发表于 2019-11-4 20:34:28
12816 130
小雷子 發表於 2020-11-26 18:28:31 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-26 18:03
我雖是長姐auntie,但較少聽本地歌手。上網揾到藍戰士

只係識  Beyond  樂隊!
freddywongdy 發表於 2020-11-26 20:42:17 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-26 18:03
我雖是長姐auntie,但較少聽本地歌手。上網揾到藍戰士

豹哥識啦掛!?
lamkaicheung 發表於 2020-11-26 20:46:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-26 18:28
只係識  Beyond  樂隊!

Beyond 粉絲?
Ming36 發表於 2020-11-26 21:03:43 來自手機 |顯示全部樓層

王子長髮look好似Blue Jeans 嗰啲成員噤長?打理容唔容易呀?
Ming36 發表於 2020-11-26 21:05:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-26 08:54
藍戰士咁呀!

真係唔知道佢哋有呢個中文名!
Beyond有冇中文名㗎?
小雷子 發表於 2020-11-26 21:08:00 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-26 20:46
Beyond 粉絲?<span class="emoji emoji1f60f"></span>

佢地嘅歌詞寫得幾好!
lamkaicheung 發表於 2020-11-26 21:51:54 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-26 21:03
王子長髮look好似Blue Jeans 嗰啲成員噤長?打理容唔容易呀?

冇留咁長,freddy 大講誇張啫!
Chin 發表於 2020-11-26 22:03:29 |顯示全部樓層

Auntie 真係吾識.我好老架。細個聽英文歌,folk song,每晚聽香港電台uncle Ray。讀書時代多是聽的中文歌是台灣的校園民歌及大陸的我的祖國,黃河頌….…至今仍甚少聽及接觸中文歌。但Glory to hk 及Beyond的海闊天空是我最喜愛的。
小雷子 發表於 2020-11-26 23:22:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-26 21:51
<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji1f604"></span>冇留咁長,freddy 大講誇張啫!

王子當年非常狂野!
有冇當年今日嘅相睇下呢?
lamkaicheung 發表於 2020-11-27 00:36:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-26 23:22
王子當年非常狂野!
有冇當年今日嘅相睇下呢?<span class="emoji emoji1f60f"></span>

偏離咗航度
Ming36 發表於 2020-11-27 08:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-27 00:36
偏離咗航度

可以出完相,再返回航道
freddywongdy 發表於 2020-11-27 09:13:46 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-26 21:05
真係唔知道佢哋有呢個中文名!
Beyond有冇中文名㗎?

無架Ming大!
freddywongdy 發表於 2020-11-27 09:15:14 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-11-26 22:03
Auntie 真係吾識.我好老架。細個聽英文歌,folk song,每晚聽香港電台uncle Ray。讀書時代多是聽的中文歌 ...

估唔到呀!不過都唔係好老姐!
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 00:40:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-27 08:47
可以出完相,再返回航道

偏離航道都要說一說當年往事

學神年代已經唔跟指定學習路線練習(操車),還經常相約同期學員一齊book車,騎着駕駛學院車輛在鬧市左穿右插,諗翻起都有少少過分㗎!

呢部就是當年坐騎,帶來不少往事,試過有一次在新 Highway 道路,試圖將車速提升到200公里之快,當時真係心驚膽跳,諗翻起都一額汗,如果當時路面有一粒小石仔,唔小心踩中真係趴街都似!
Ming36 發表於 2020-11-29 18:29:06 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 00:40
偏離航道都要說一說當年往事<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

嘩!嘩!嘩!王子成個劉華烈火戰車、天若有情look 喎!型到爆
有Honda這部戰車結伴,高速馳騁公路那股風之子的勇氣,沒有辜負青春呀!
繼續爆吓青春情懷啦,唔需要咁快返回航道
小雷子 發表於 2020-11-29 19:11:40 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 00:40
偏離航道都要說一說當年往事<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span>

王子靚仔到不得了!而且非常有型,高大英俊,我覺得型過劉華囉!
青春時代一定要玩到盡,咁先對得住自己!
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 23:12:57 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-11-29 18:29
嘩!嘩!嘩!王子成個劉華烈火戰車、天若有情look 喎!型到爆
有Honda這部戰車結伴,高速馳 ...

情懷就冇幾多喇,最記得有一年新年去咗睇劉華演唱會,也是人生第一次,當期時係坐山頂位咋, 但係一樣感受到劉華風采魅力,至於演唱會畫面就唔記得啦,但印象最深刻就是劉華當晚邊唱邊收到利是,一晚就已經多過我一生收到的!
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 23:22:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-29 19:11
王子靚仔到不得了!而且非常有型,高大英俊,我覺得型過劉華囉!<span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f60d[/emoj ...

講得太誇啦雷大,高大英俊我諗到唔夠膽諗啦!
華仔係好多男士們嘅偶像來㗎,無論唱歌拍戲拍電視範範都咁掂,就算是粵語片當年叱吒一時嘅小生謝老四+修哥+埋曾江同呂奇,劉華都拋離佢哋幾條街,何況係…my I !
Ming36 發表於 2020-11-30 14:02:42 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 23:12
情懷就冇幾多喇,最記得有一年新年去咗睇劉華演唱會,也是人生第一次,當期時係坐山頂位咋, 但係一樣感 ...

嗰個年代,新年聽演唱會,真係好多人封利是俾啲歌星㗎!
以前與同學儲咗好耐零用錢,晨咁早去排隊買第一行演唱會門票,點知去到,前邊被擺咗四行櫈仔,真係嬲爆,有被騙的感覺!
唔好講話握手啊,前邊幾行人成日企起身,仲遮住我哋添!
往事真係令人回味
Ming36 發表於 2020-11-30 14:04:19 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-29 23:22
講得太誇啦雷大,高大英俊我諗到唔夠膽諗啦!<span class="emoji emoji1f602"></span>
華仔係好多男士們嘅偶像來㗎,無論唱 ...

話時話,王子,你有冇劉華穿白Tee牛仔褸嘅造型呀?