作者: B17 发表于 2019-10-27 18:40:20
11299 198

忽然喜歡咗個「雜」字 開個新帖畀啲石斛,或者遲下加盆春石斛,等佢雜多少少

睇住舊嘢先

紫紅秋石斛

咁勁!前年老莖都出花芽,不甘寂寞,玩埋一份

白色秋石斛,冇變,唔肯發新芽,出年唔知搵乜嚟開花

lamkaicheung 發表於 2019-10-28 10:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
主題名字好,可以在這裡欣賞晒B17大大家中石斛,期待有不同品種出現!
B17 發表於 2019-10-28 12:01:58 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-28 10:15
主題名字好,可以在這裡欣賞晒B17大大家中石斛,期待有不同品種出現!...

有幾個特別鐘意,雜蔭,雜酢,雜斛
lamkaicheung 發表於 2019-10-28 13:37:24 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-28 12:01

哈哈哈,呢個雜可以廣泛使用,到時可能也會出現雜覲評,雜蘭!
講完笑,我想問翻啲正經嘢!
17大大石斛嘅斛字應該係點發音,聽過有人講叫(合)同(角)两種發音, 其實用邊個音比較正確啲?
B17 發表於 2019-10-28 15:39:57 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-28 13:37
哈哈哈,呢個雜可以廣泛使用,到時可能也會出現雜覲評,雜蘭!
...

間唔中有人問 http://hkplants.com/thread-134250-1-1.html
lamkaicheung 發表於 2019-10-28 18:00:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-28 15:39
間唔中有人問 http://hkplants.com/thread-134250-1-1.html

原來幾年前已討論過斛字發音,其實我也查過得出來的第1音讀(服)、第2音讀(酷),但两個讀音我都唔慣用!
睇完你嘅帖,我都係慣用翻香港叫法,讀(合)好啲,覺得比較文雅一啲!

小雷子 發表於 2019-10-28 18:48:37 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-28 18:00
原來幾年前已討論過斛字發音,其實我也查過得出來的第1音讀(服)、第2音讀(酷),但两個讀音我都唔慣用!
...

我都聽到其他花讀(酷),感覺怪怪的!我都係鐘意廣東話(合)音,支持香港人講廣東話!

認同你的講法(∩▽∩)  發表於 2019-10-29 07:06
psyche 發表於 2019-10-30 12:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
老莖仲出到花,真係寶刀未老,又幾低玩。我種秋石斛的經驗只得好少,入黎欣賞下算了。
小雷子 發表於 2019-10-30 19:27:54 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-28 12:01

春秋石合點分辨?
B17 發表於 2019-10-30 19:58:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-30 19:27
春秋石合點分辨?<span class="emoji emoji1f605"></span>

春天開花同秋天開花
B17 發表於 2019-11-1 18:56:00 |顯示全部樓層
叫做雜斛,點可以只得秋石斛。美花石斛,感覺不及往年粗壯
lamkaicheung 發表於 2019-11-3 00:33:44 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-11-1 18:56
叫做雜斛,點可以只得秋石斛。美花石斛,感覺不及往年粗壯

舊年起咗盆傷咗根,而家穩定翻枝莖望落都壯健肥大,應該嚟緊來年會爆花,我就擔定櫈仔啞頭位!
B17 發表於 2019-11-7 18:41:40 |顯示全部樓層

以前角落頭無論夏冬都陽光充沛,而家隔籬多咗間屋,冬天暗無天日,搞到盆美花石斛唔知擺去邊好,擺出啲又太曬,擺埋啲又暗

世事就是如此,有幾多東西能真正控制在自己手裡。  發表於 2020-3-14 20:45
小雷子 發表於 2019-11-9 15:42:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-11-7 18:41
以前角落頭無論夏冬都陽光充沛,而家隔籬多咗間屋,冬天暗無天日,搞到盆美花石斛唔知擺去邊好,擺出啲又太 ...

鐘意呢張彩色相多啲,黑白相的感覺有點恐怖呢!
simon200x 發表於 2019-11-18 15:28:25 |顯示全部樓層
你D蘭花生長得好好
B17 發表於 2020-1-31 18:11:12 |顯示全部樓層
石斛新成員,鼓槌石斛
講起就嬲,買嘅時候認錯咗,以為係另一種石斛
鼓槌要二年莖才開花,就算種得好,都怕要2022見花,頸都長
真想一野車佢落垃圾桶,點知佢又幾精乖,落盆冇耐就發根,而家已經生定咗,又車唔落手,激死

Den. Chrysotoxum-2019-002.jpg
B17 發表於 2020-3-14 18:10:53 |顯示全部樓層
美花石斛出冧,往年要4月上旬,今年早咗兩至三星期
B17 發表於 2020-4-12 16:57:46 |顯示全部樓層
轉回椰衣盆已第二年,仍然不過三十朵,不知錯在那裡,唯有希望在明年

taxitang 發表於 2020-4-12 19:36:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-4-12 16:57
轉回椰衣盆已第二年,仍然不過三十朵,不知錯在那裡,唯有希望在明年

如果樓主也只能開三十朵,我知了,是今年不夠凍,春化不了,不能刺激花芽,因為我比樓主更差,今年一朵也沒有。
B17 發表於 2020-4-13 12:22:55 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-12 19:36
如果樓主也只能開三十朵,我知了,是今年不夠凍,春化不了,不能刺激花芽,因為我比樓主更差,今年一朵也 ...

應該唔關凍事,美花連制水都唔需要,易種品種。反而覺得係管理不善,枝條生向一邊,互相壓著;有些枝條瘦瘦的,只得幾節;有些根長不到水苔,靠母株老根吸養,難生得好;早前已加水苔;夏天擺放位置,亦有影響,希望來年花量倍翻