向蘭度挑戰

作者: lamkaicheung 發表于 2019-10-25 14:41:27
7829 138
B17 發表於 2019-10-25 23:04:22 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 22:57
17大俾心機種翻靚棵美花石斛,我好想好想再睇一次大爆炸嘅佢!
B17大大我唔咪俾壓力你,喺真 ...

我都想,不過隔籬多咗間屋,影響光照,今年轉咗位置,希望盆花喜歡,開花係盆花生得好,我冇功勞㗎
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-25 23:08:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 22:49
bunbun間唔中有貨,不過蘭花店執咗,唔知會唔會再入貨

我小出去省城,不過來緊都會出去行一轉,睇下有緣份俾我刮到佢!
回復

freddywongdy 發表於 2019-10-26 07:36:48 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 22:07
謝freddy 仔到來踢踢場同鼓勵!
多謝你也俾咗機會我試種其他植物!{:emoji_005: ...

開心share 姐!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-26 09:15:08 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-26 07:36
開心share 姐!

早晨freddy !
呢個理念下次等我做你接班人,繁衍延續落去!

加油!  發表於 2019-10-26 22:06
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-26 09:52:42 來自手機 |顯示全部樓層

今早將棵石斛授粉,唔知得唔得,但都會一試!

將中心點用牙籤撩起奶黃色頭蓋部分,取出花粉!
然後再將花粉,放回中心凹陷位置,這樣就完成授粉過程!
現在只有等她中心鼓脹,花瓣慢慢凋謝,過幾天好快就知道可否成功授粉!
因為曾經試過將蝴蝶蘭這樣做授粉成功,今次試驗石斛,應該大致上差不多!

回復

yklhkplants 發表於 2019-10-26 11:54:33 來自手機 |顯示全部樓層
天道酬勤,向大大學習!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-26 15:28:46 來自手機 |顯示全部樓層
yklhkplants 發表於 2019-10-26 11:54
天道酬勤,向大大學習!

多謝前輩讚許!
雖然只是一詞一語,但以是很大鼓勵!
回復

小雷子 發表於 2019-10-26 17:31:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 23:04
我都想,不過隔籬多咗間屋,影響光照,今年轉咗位置,希望盆花喜歡,開花係盆花生得好,我冇功勞㗎  ...

你講到似玩砌積木咁,多左間屋,你拎走佢囉!
回復

yunge0 發表於 2019-10-26 19:34:38 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-26 09:52
今早將棵石斛授粉,唔知得唔得,但都會一試!<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f914"></span>

將中心點用牙籤撩 ...

祝你成功!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-26 21:26:11 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-10-26 19:34
祝你成功!

多謝yunge0 師姐的祝福!
如果真係能成功授粉,呢隻石斛有排挑戰啦!
回復

小雷子 發表於 2019-10-26 21:40:18 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-26 21:26
多謝yunge0 師姐的祝福!
如果真係能成功授粉,呢隻石斛有排挑戰啦!{:emoji_0 ...

蝴蝶蘭授粉係點做法,我都想試下!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-27 10:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-26 21:40
蝴蝶蘭授粉係點做法,我都想試下!<span class="emoji emoji1f605"></span>

蝴蝶蘭同石斛蘭一樣做法,中心點有一個機關,只要用牙籤微微撩開蓋頭,內裡有两粒小黃色花粉,花粉帶有少量黏性,取下就可以放回中間凹陷位置!
留意#25 箭咀所指,就是頭蓋位置!
回復

小雷子 發表於 2019-10-27 12:25:21 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-27 10:14
蝴蝶蘭同石斛蘭一樣做法,中心點有一個機關,只要用牙籤微微撩開蓋頭,內裡有两粒小黃色花粉,花粉帶有少 ...

多謝王子教路,我剛試左,2隻花蘭花,唔知有冇做錯!哈哈!(授粉次次失敗,希望今次會有奇蹟!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-10-27 14:14:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-27 12:25
多謝王子教路,我剛試左,2隻花蘭花,唔知有冇做錯!哈哈!(授粉次次失敗,希望今次會有奇蹟!<span class="emoji emoji1f6 ...

雷大巧毅力,屢敗屢戰也不斷嘗試!
俗語有句:天下無難事,只怕有心人,總會有一次奇蹟會降臨你身上,成功在望!
回復

小雷子 發表於 2019-10-27 22:38:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-27 14:14
雷大巧毅力,屢敗屢戰也不斷嘗試!
俗語有句:天下無難事,只怕有心人,總會有一次奇蹟會降臨你身上,成功 ...

多謝王子鼓勵!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-28 18:16:56 來自手機 |顯示全部樓層

不知名~蘭
請問有冇花友知道佢係什麼蘭?
攝19/11/27
第一朵感覺看似一位少女,頭上帶著一頂很大嘅草帽, 上身披著一件花花碌碌上衣下襯黃裙!

早上拍時其餘兩朵,都開始有動靜將要展現!
攝19/11/28

黃昏時分兩朵都開晒,三姐妹可以一齊來張大合照亮相!

再來多两張近鏡攝!
最左
中間

謝謝B17 賞分

評分

查看全部評分

回復

B17 發表於 2019-11-29 12:37:49 來自手機 |顯示全部樓層
好勁呀,撑爆盆
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-29 18:40:36 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-11-29 12:37
好勁呀,撑爆盆

比較盆細,所以有個錯覺!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-24 15:36:50 來自手機 |顯示全部樓層
更新

趕到新年開花
來張大頭照

B17
巧乖啊!  發表於 2020-1-24 16:28
回復

lamkaicheung 發表於 2020-2-14 18:31:53 來自手機 |顯示全部樓層
跳舞蘭

擁有細花跳舞蘭已有十載情懷,每年都盼望的心情等待睇花開,但…總是隔年才先能看見一次花,所以唔能夠坐以待斃墨守成規,在這幾年間已取下一些小側芽,放在不同位置環境養植,希望來個大包圍寧殺錯莫放過,但到依家都係未能達理想效果!

爬文這花是帶有香香甜甜的奶油味,但自己總是嗅不出來,可能是露養關係,在空曠環境氣味總不能停留!

當跳舞蘭盛開時候,就似一朵朵排列整齊正裝上陣,輕盈的跳舞小姑娘,穿著黃色華麗長裙,在大自然的微風飄動下,翩翩起舞的少女英姿,給人一種無憂的快樂之感,看著隨風而動的跳舞蘭,你彷彿會忘卻生活的煩惱,只為享受那一絲的快樂和怡靜!
攝20/2/14
回復