向蘭度挑戰

作者: lamkaicheung 发表于 2019-10-25 14:41:27
7698 138

跳舞蘭
#91 香水跳舞蘭
#101 今天的蘭難得今天
#109 大山東石斛
#114 紅衣女郎
#127 捲萼石斛
#129 蜘蛛蘭
#132 大花跳舞蘭

石斛蘭

幾年前公司女同事攞了一棵不知名的蘭花給我,當其時棵蘭花奀瘦如柴,,莖葉部份都只喺两枝筷子加埋咁上下粗,還起晒坑紋皺晒皮。

但向來喜歡挑戰難度,唔睇過隻花唔心惜嘅我,就咁接受咗今次嘅越級挑戰,同時也想特破在自己種植上一些界限!
養咗不知名蘭一段時間,底部開始冒出第一個側芽 ,側芽雖然能揍大,但也沒有開過花,之後每一年同樣都會冒出一個側芽,但都是同往年一樣未有來花。

今年呢個側芽我給她暴飲暴喝,終於養得比過往的莖葉都肥大壯健,根不只粗還狂野地長出盆面周邊!

等咗好幾個年頭,今年終於能見佢蘆山真面貌,好開心原來係咁靚靚㗎!

評分

查看全部評分

Ming36 發表於 2019-10-25 18:25:48 來自手機 |顯示全部樓層
不得了、不得了、靚到不得了
皇天不負有心的王子
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 20:09:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-25 18:25
不得了、不得了、靚到不得了<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>
皇天不負有心 ...

謝ming大大到來賞花!
今次都是很意外, 始終種咗幾個年頭先見到第一次來花,總算有啲啲回報嘅安慰!
B17 發表於 2019-10-25 20:29:22 來自手機 |顯示全部樓層
白色花瓣加碎點,好靚呀!
psyche 發表於 2019-10-25 20:31:26 |顯示全部樓層
個人認為只有自己親自種的花才是世上最漂亮的花,任市場售賣的花開得多燦爛都比不上,一定要親眼睇住佢成長先會覺得靚。
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 20:39:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 20:29
白色花瓣加碎點,好靚呀!

B17大大好眼力,的確是有少少碎花點在花瓣背後!
喺呢B17大大呢隻知唔知係乜嘢石斛,上網摷唔倒佢啲資料?
B17 發表於 2019-10-25 20:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 20:39
B17大大好眼力,的確是有少少碎花點在花瓣背後!
喺呢B17大大呢隻知唔知係乜嘢石斛,上網摷唔倒佢啲資料? ...

我都想知,我得嗰兩盆秋石斛,連新手入門資格都未有
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 20:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2019-10-25 20:31
個人認為只有自己親自種的花才是世上最漂亮的花,任市場售賣的花開得多燦爛都比不上,一定要親眼睇住佢成長 ...

謝謝psyche到來讚賞!
同事遺棄佢,我就收養咗佢,幾年來冇花給我望,我都冇放棄佢,今年佢終於開出紫白花,先知原來佢係咁靚靚!
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:03:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 20:44
我都想知,我得嗰兩盆秋石斛,連新手入門資格都未有

B17大大真係謙虛,但係你仲有好多其他蘭花科係手,我睇過都值得回味欣賞㗎!
小雷子 發表於 2019-10-25 21:20:33 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:03
B17大大真係謙虛,但係你仲有好多其他蘭花科係手,我睇過都值得回味欣賞㗎!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1 ...

王子比佢食 buffet,真係唔嘢少,佢啲根生得又多又靚!唔開花比你睇,佢都唔好意思啦!你話係咪?
秋石斛真係幾好種,花靚,花期又長,又易洗打理!
freddywongdy 發表於 2019-10-25 21:20:38 |顯示全部樓層
勁呀啓!可以再種多d !
B17 發表於 2019-10-25 21:46:00 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:03
B17大大真係謙虛,但係你仲有好多其他蘭花科係手,我睇過都值得回味欣賞㗎.

唔算多,每種有d,冇樣專
例如蝴蝶只得4盆,石蠶,天鵝,呢d單丁一盆,所以永遠係新手
種得靚,係棵花粗生,冇乜技巧可言
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:46:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-25 21:20
王子比佢食 buffet,真係唔嘢少<span class="emoji emoji1f631"></span>,佢啲根生得又多又靚!唔開花比你睇,佢都唔好意思 ...

小雷子沙嘩D卡!
哈哈,石斛蘭風餐露宿,跟著我已經冇啖好食,仲邊
樹有buffet食咁好!
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 21:46
唔算多,每種有d,冇樣專
例如蝴蝶只得4盆,石蠶,天鵝,呢d單丁一盆,所以永遠係新手
種得靚,係棵花粗 ...

17大大我睇過你嗰有隻美花石斛爆都七彩,見到都嚇襯我,睇見我都心痕痕!
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 22:07:10 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-25 21:20
勁呀啓!可以再種多d !

謝freddy 仔到來踢踢場同鼓勵!
多謝你也俾咗機會我試種其他植物!
Ming36 發表於 2019-10-25 22:11:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:57
17大大我睇過你嗰有隻美花石斛爆都七彩,見到都嚇襯我,睇見我都心痕痕!<span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60 ...

佢果盆美花石斛真係好震撼,好似養咗好多年,冇10年都有八年
B17 發表於 2019-10-25 22:47:14 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-25 22:11

前年起盆重植,舊年得十零朵花,恐怕難復原狀
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 22:48:08 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-10-25 22:11

我非常欣賞B17大大呢隻美花石斛,因為佢真係好爆, 魂魄都畀佢攝實咗!
B17 發表於 2019-10-25 22:49:49 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 21:57
17大大我睇過你嗰有隻美花石斛爆都七彩,見到都嚇襯我,睇見我都心痕痕! ...

bunbun間唔中有貨,不過蘭花店執咗,唔知會唔會再入貨
lamkaicheung 發表於 2019-10-25 22:57:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-25 22:47
前年起盆重植,舊年得十零朵花,恐怕難復原狀

17大俾心機種翻靚棵美花石斛,我好想好想再睇一次大爆炸嘅佢!
B17大大我唔咪俾壓力你,喺真係好多園友想睇翻佢呢!