亞猴"天堂鳥"&"超闊葉"生長記 61 & 62#更新

作者: freddywongdy 发表于 2019-10-16 10:43:17
8662 63

天堂鳥

天堂鳥

覺得超易死嘅一個品種!
種左一排見佢葉軟軟咁有d驚佢真係變天堂鳥呀!
不過近日突然堅挻,仲出耳仔添!
lamkaicheung 發表於 2019-10-17 23:09:00 來自手機 |顯示全部樓層
  嘩……freddy 仔上次拎棵包心菜已經超正,今次仲拎埋棵唐生菜出來直頭冇得頂!
  我自己就未玩過呢啲,但曾經都有一面之緣,睇過掛咗係樹上生長,啲葉生倒好大片,個陣時都唔識貨唔知係乜來,但應該都係同科植物鹿角蕨來!
  今次呢棵天堂鳥大步檻過,應該會陸續有好多耳仔出緊來湊熱鬧,日後期待欣賞大耳朵!

freddywongdy 發表於 2019-10-18 09:15:27 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-17 23:09
嘩……freddy 仔上次拎棵包心菜已經超正,今次仲拎埋棵唐生菜出來直頭冇得頂![emoji ...

唐生菜我以前做花店打埋過,
返黎一盤12棵苗,無一棵出到耳仔同好易中菌死!
成株果d 都唔易打埋,熱一熱就成棵軟晒!
所以其實有d怕怕!
你咁多地方都可以種d 鹿玩下!
一開始種d 普通品種熟習下先!
你會發現其實佢地都係千奇百趣同好靚!
lamkaicheung 發表於 2019-10-18 11:38:36 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-18 09:15
唐生菜我以前做花店打埋過,
返黎一盤12棵苗,無一棵出到耳仔同好易中菌死!
成株果d 都唔易打埋,熱一熱 ...

剛剛從公司拍了幾張鹿角照,在一年多前聽同事講家裡養得麻麻,所以就攞回公司種,同事就種係榕樹下石壆護土牆去水口倒,每日只有短暫微弱晨光照射,見棵鹿角又好似生長得唔錯!
最後經我細心哋檢查,備我發現類似鹿囝囝,當然也被我取下去試種的,哈哈哈,見你玩得咁鬼開心,等我又試下先!

今次呢棵猴子又逃唔過我嘅五指山下!

freddywongdy 發表於 2019-10-18 21:05:48 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-18 11:38
剛剛從公司拍了幾張鹿角照,在一年多前聽同事講家裡養得麻麻,所以就攞回公司種,同事就種係榕樹下石壆 ...

唔錯唔錯!個芽快d用水苔椰衣杉皮種定佢先啦!
lamkaicheung 發表於 2019-10-18 22:27:45 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-18 21:05
唔錯唔錯!個芽快d用水苔椰衣杉皮種定佢先啦!

用咗水苔包實咗,希望佢能渡過危險期,唔好受真菌感染啦,現在只有靜觀其變!
襯棵未有動靜前,唯有睇住freddy 師兄啲亞猴長大先!
freddywongdy 發表於 2019-10-19 07:01:02 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-18 22:27
用咗水苔包實咗,希望佢能渡過危險期,唔好受真菌感染啦,現在只有靜觀其變!
襯棵未有動靜前,唯有睇住fr ...

放去通風有小小日照嘅地方應該好快扎根嘅!加油!
lamkaicheung 發表於 2019-10-19 09:57:22 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-19 07:01
放去通風有小小日照嘅地方應該好快扎根嘅!加油!

收到,已放在陰涼處等扎根,如果隻馬騮仔唔死嘅呢,我會再來搞搞震po圖照!
也想問問你la天堂鳥啲葉,因上網睇圖發現鹿角蕨都分好多唔同品種,大部分葉有個共通點,就是向下生長啲葉都生似鹿角形狀,咁你呢隻天堂鳥長大後會有呢個特性嗎?
freddywongdy 發表於 2019-10-19 20:49:36 |顯示全部樓層
d 葉向上生望落好似一棵生菜咁!
lamkaicheung 發表於 2019-10-19 22:54:26 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-19 20:49
d 葉向上生望落好似一棵生菜咁!

呢棵生菜養大咗,我諗應該會好大舊!
近日摷鹿角蕨資料,看多了發覺呢啲植物真係千奇百趣,想像唔倒原來有啲喺好鬼巨型,嘩……嚇一跳!
睇得資料多好容易又迷上,自自然然又係中咗毒,又要揾啲解藥解解先得,今次我中嘅係…葉毒!

freddywongdy 發表於 2019-10-20 09:16:03 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-10-19 22:54
呢棵生菜養大咗,我諗應該會好大舊!
近日摷鹿角蕨資料,看多了發覺呢啲植物真係千奇百趣,想像唔倒原 ...

哈哈!生菜大極有限!畢竟亞猴算係小形品種!
不過我以前棵普通鹿都可以種到我半個身咁高大!
不過打風吹左落街救唔返lu! 你努力啦!
各種植物都有唔同欣賞價值!所以我乜都種dd玩下lor!  

明白,我先增加呢方面嘅知識,然後就去取經!(∩▽∩)  發表於 2019-10-20 09:38
Firewood 發表於 2019-10-21 01:21:11 來自手機 |顯示全部樓層
葉型好cute!
freddywongdy 發表於 2019-10-21 09:43:31 |顯示全部樓層

係嫁!
不過鹿d葉千奇百趣,好多種都好鍾意!
不過好多都好巨形,種唔到啦!
只可種哩 d 中小形品種!
Firewood 發表於 2019-10-21 12:41:19 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-21 09:43
係嫁!
不過鹿d葉千奇百趣,好多種都好鍾意!
不過好多都好巨形,種唔到啦!

對呀,恐龍時期既植物有番咁上下。師兄有無去花墟一間內叫中天既買植物,我見都多鹿賣
freddywongdy 發表於 2019-10-21 13:18:35 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-10-21 12:41
對呀,恐龍時期既植物有番咁上下。師兄有無去花墟一間內叫中天既買植物,我見都多鹿賣 ...

有呀!不過間野好多都唔標價,
問價好多時都獅子開大口嫁!
Firewood 發表於 2019-10-21 14:32:40 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-21 13:18
有呀!不過間野好多都唔標價,
問價好多時都獅子開大口嫁!

原來係咁!我琴日係果度買左棵秋海棠,$80蚊。見佢好多靚野。。見到中意,無諗咁多就比錢,哈。因為見到兩隻可愛狗狗就失左魂了
freddywongdy 發表於 2019-10-21 14:53:00 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-10-21 14:32
原來係咁!我琴日係果度買左棵秋海棠,$80蚊。見佢好多靚野。。見到中意,無諗咁多就比錢,哈。因為見到 ...

年輕人你也太年輕了!見到可愛小狗就失魂!
不過咁大棵都ok 啦!努力種到佢開花!
Firewood 發表於 2019-10-21 15:04:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-21 14:53
年輕人你也太年輕了!見到可愛小狗就失魂!
不過咁大棵都ok 啦!努力種到佢開花!  ...

我平時好少行入依間,唔就腳。不過入面好整齊又舒服。。。又有狗玩。。。。真係引人落搭,嘻。有時行花墟係想放鬆下
freddywongdy 發表於 2019-10-21 15:20:51 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-10-21 15:04
我平時好少行入依間,唔就腳。不過入面好整齊又舒服。。。又有狗玩。。。。真係引人落搭,嘻。有時行花墟 ...

Yes!我平日無無聊聊都會去花墟行轉!唔駛同人迫!
不過近排鍾意留意近界限街體育館果面角落,
d 仙肉同空氣草都比其他鋪頭平!你都去睇下!
Firewood 發表於 2019-10-24 00:02:16 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-10-21 15:20
Yes!我平日無無聊聊都會去花墟行轉!唔駛同人迫!
不過近排鍾意留意近界限街體育館果面角落,
d 仙肉同 ...

今日去瓊x望下,由於本人對唔整齊既店有種潔癖心理。。望兩眼就走人。。比較歡喜去上生
1234下一頁