請問用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處?

作者: noryb 发表于 2011-7-4 01:06:21
24291 76
wong 發表於 2011-7-9 15:37:09 |顯示全部樓層
算啦 你繼續死撐啦
noryb 發表於 2011-7-9 16:23:08 |顯示全部樓層
唔該你唔好咁唔要面,喺度撐就真喇!都唔關你事又加把嘴埋嚟 ~
wong 發表於 2011-7-9 16:39:12 |顯示全部樓層

算啦 我先唔會好似你咁唔要面 比人咁插法仲要係度獻世 我係你我會自動收聲返屋企訓教

你係度出得post就預左人地會回覆 唔關人事就唔好貼囉 唔好貼埋d垃圾回覆要人洗眼~

noryb 發表於 2011-7-9 18:27:08 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-7-9 16:39
算啦 我先唔會好似你咁唔要面 比人咁插法仲要係度獻世 我係你我會自動收聲返屋企訓教

你係度出得post就 ...

你 E 幾句說話已經將你嘅惡霸行為表露無遺,你唔鍾意可以唔睇唔回答,但你冇權話人地出post 係垃圾,你地班惡霸唔啱聽就隨便插,殺之而後快,唔通閣下係版主?!以上就係你所定下嘅版規 ?! 我只睇到版主話要互相尊重囉 !但你就極其野蠻,叫人 close 返屋企瞓覺 ~ 睇嚟你已經惡到失去理性,為鬧而鬧喇!
wong 發表於 2011-7-9 18:41:06 |顯示全部樓層
你節省少少啦....憑你果幾個post就可以令我失去理性!? 你未夠資格囉

仲學人講版規....由始至終最冇理性最唔識尊重果個係你~
noryb 發表於 2011-7-9 18:49:55 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-7-9 18:41
你節省少少啦....憑你果幾個post就可以令我失去理性!? 你未夠資格囉

俾我講中晒,喺度發爛渣咁喎 ~ 好在我唔介意 D 人出爾反爾,叫人忽視我個 post , 但另一方面喺我個 post 裡面大吵大鬧咁囉 ~
wong 發表於 2011-7-9 18:52:25 |顯示全部樓層
係啦係啦~比你拗嬴啦好冇!? 真係小朋友咁樣
noryb 發表於 2011-7-9 18:56:18 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-7-9 18:52
係啦係啦~比你拗嬴啦好冇!? 真係小朋友咁樣

多謝你呀 ~ 叔叔/嬸嬸 !!
wong 發表於 2011-7-9 19:07:56 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 18:56
多謝你呀 ~ 叔叔/嬸嬸 !!

哈哈....小弟都係廿歲出頭 雖然種花經驗比你多好多 但係做你老人家既叔叔真係唔敢當

唔想我叫你叔叔, 叫你大叔囉 ~  發表於 2011-7-10 00:33
kenwong 發表於 2011-7-9 20:29:35 |顯示全部樓層

“開帖都只為求證一下用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有好處/壞處 , 因為事實係我屋企好難用水苔種得好蝴蝶蘭, 因為自知係新手…..只想分享下開花嘅小小喜悅,

又沒人說蘭石 + 芒骨會種不到….之後出根出葉下年打到花再考慮結論
既然已經得出 ”自家只有蘭石 + 芒骨才能養活”的結論….那開個帖來做甚麼?

我種蝴蝶蘭是用蘭石加樹皮種植,跟其他草花放在一起,每一至兩天便要淋水....

這樣種植有個好處... 換盤容易,不怕傷根

這不是較接近的管理方式?

細個老爸買親蝶回來都會掛….因為覺得不能曬…放了進屋內…..那團水苔2個星期還是原封不動的感覺…

換完盆黃掉一兩塊舊葉也應該不算太出奇…不過一直黃上去就有問題…..
那現在那棵水苔的掛了沒

沒人說一定要搭地鐵….
不過兩種交通工具車費不同…日日搭條數差很遠
對甚麼一開始就打個”不”, 又何嘗不是一本通書讀到老
起點與終點, 不能直達的也有能轉車的; 少許夠不到也能用腳走的….
bbb168bbb 發表於 2011-7-9 20:50:03 |顯示全部樓層

天氣熱,可能人都燥些,種花本是消閒的娛樂,這樣又可必.
樓主題目 (請問用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處?)是無問題,看了是可答可不答.  
問題出在內容 在香港所買到的蝴蝶蘭九成都用水苔做植料,正因為咁... 蘭花好容易死,(咁花從何而來,市花可來咁平)
比人覺得你想推廣蘭石種植,推翻一向用水苔做植料的種法,又無實質理據,水苔做植料是主流,一定有其好處及作用.
你可轉換題目(請問各大大用水苔做植科種蝴蝶蘭有咩好處/壞處?)虛心向各大大學習,取長保短找出適合自己種法就是.

你會用蘭石種植,其實你會唔會已有特定答案,可否分享,如沒有這裡有師兄提及過可爬文.
我是用淘粒加炭粒種市蝴蝶蘭,以下只是我個人小小心得,不代表我說那種法好:
好處: 是平, 植料可再用,易於控水在嚴夏可沖水給植株涼快(嚴夏最好過晚上八時),可沖走植料有害物質.
壞處: 要有時間常施水,植料不儲肥植株生長慢.
希望對你有少少用.

我這樣說有機會兩臉不是人,有錯,有詞不達意者,請各大大高抬貴手,我先向各大大說過不是.
           謝’謝’

十分贊同,天氣熱,最好多飲消暑涼茶,清熱解毒一下,有效降火。 植料多作嘗試,就會有好效果。  發表於 2011-7-10 19:12
其實喺討論區裡面當然係想大家有野可以討論, 可以彼此交流, 只要大家互相尊重, 又何愁他人不接受意見呢 ~ 好似閣下所言, 我真係由衷接受  發表於 2011-7-10 00:28
贊同見解... 正是所謂各施各法,所以考慮了自身環境後,我選用蘭石加樹皮種蝴蝶蘭。  發表於 2011-7-10 00:04
多謝閣下的意見 :)  發表於 2011-7-9 23:35
相比之下閣下言詞温婉多了 ~~ ^^  發表於 2011-7-9 23:19
taxitang 發表於 2011-7-9 22:07:45 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 00:39
E 位師兄/姐 , 我諗你真係諗多咗喇 ... 我屋企有三盆蝴蝶蘭, 兩盆係用蘭石 + 芒骨種 , 一盆係用水苔種,  ...

我就真是冇諗多左,所以以一樓的貼回覆,跟住十六樓就話有花開,証實蘭石+芒骨栽種好。但閣下從沒有提這是第二株蝴蝶蘭,我又不是左你家,甚知道閣下講第二株,如果我有諗多d的話,那就不是以事論事。
請勿見怪,我肯定閣下出十六樓的花相內的花,一定唔只開了四日,既然在四日前已開緊花,又何需等四日後就話證實自已適合蘭石 + 芒骨種植,其實閣下自認自新手,我都覺得是,如果唔係,又甚會短短栽種兩個月,就能證實得什麼,其他大大都是說他們的意見,又有何不妥?
既然出帖,就不論別人的評論、意見是好是壞,還是惡意,全單照收,自已分析,那點可以接受,那點可以不理,這才可進步,如果閣下只接受美言,不接受任何批評,敬請發貼時註明:不接受任何批評。
其實最初的回貼都是以事論事,只不過意見不合,最初大大的要點是話不論水苔、蘭石+芒骨都唔係大問題,最主要是要掌握每樣植料的技巧。何需介懷。
四樓的semi-alba咁你又何嘗不用掌握蘭石同芒骨的技巧,你只係唔想去了解水苔的技巧…咁係一概而論定以偏概全???
五樓的Exodus新手請問你用過水苔未?
水苔分ABC級用處都唔同 花農用C級加少少B級就梗係易爛
但人地根本就唔expect你再種落去

俾你用到蘭石樹皮芒骨 唔識用結果都係無分別
以偏概全

七樓的dtyhbv的我都係新手但我覺得用水苔都幾OK~同埋棵蘭死唔死係管理手法問題多過植料問題~
等等
呢d唔係比意見咩!如果唔研究d植料對植物的技巧,只簡簡單單栽種兩個月就確定那種植料比較好,未免太高估對自已的能力。
到最後比多個真實個案,我在家裁種國蘭,用最靚的日本蘭石,可惜最多也只能栽種一年半載就玩完,後來不段嘗試,思考,反而用一種很普通平價的植料,又種得不錯,其實想養好蘭花,係要多嘗試,唔同環境有唔同的技巧。

實在不得不佩服你既耐性X2!  發表於 2011-7-9 23:39
實在不得不佩服你既耐性 ~ ^^  發表於 2011-7-9 23:16
Monk's 發表於 2011-7-9 22:26:56 |顯示全部樓層

其實沒有人會用數十字回覆甚至貼圖只是為了向樓主你惡言冷語,你囗中的惡霸也不乏養蘭高手,他們也向你舉証了大量有用的實例.
建議樓主宜虛心學習,勿輕易動氣,在園藝館中一定大有裨益

其實係養蘭高手又如何呀 ... 就代表佢地可以視他人如無物 ?  發表於 2011-7-10 00:38
2068 發表於 2011-7-9 23:13:35 |顯示全部樓層
各位師兄少安無燥、植料問題其實都要睇自己種植環境而決定、室外露天一定用粗料好(蘭石、樹皮、芒骨)因下雨天疏水快唔怕積水浸爛根、唔好處(同樓上bbb前輩講一樣要勤施肥和水、因粗料吸水慢留失快保濕能力低、哂水。)除非你花少可用浸盆法令它吸水奈D透D、花多就無可能咁做。水苔就要睇你用盆有幾大、因自己經驗越大的盆控水越難、因您睇表面乾、當您再淋水時其實內裹還是很濕、冇機會比佢有乾透、如長時間這樣高濕很易令到植株爛根、前輩講種花學一年、淋水學三年、唔係冇道理!各施各法、花最緊要種唔死開到花、開出黎靚唔靚同壯咁就睇您功力喇、兩種植料都有前輩種出靚花、各有好同壞處、技巧真係靠經驗得來。
種花是開心事、各位不要勞氣!

贊同種花是開心事啊!大家不應動氣。  發表於 2011-7-10 00:00
多謝你寶貴嘅意見 :)  發表於 2011-7-9 23:44
想法積極正面 ~ 讚 ~  發表於 2011-7-9 23:21
noryb 發表於 2011-7-9 23:23:10 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-7-9 20:50
天氣熱,可能人都燥些,種花本是消閒的娛樂,這樣又可必.
樓主題目 (請問用蘭石 + 芒骨種蝴蝶蘭有咩好處/壞處 ...

我會接受善意嘅批評,好似閣下咁點出在下錯處同誤解,加以說明及提供意見,我開心都嚟唔切喇 。但係有小數人只會用謾罵,諷刺、踩人、抬高自己嘅手法去發表其個人偉論,我真係不敢苟同,縱使佢有千般能耐/經驗去種出好花,但其個人表達嘅手法,足以令一個新手為之咋舌,更遑論從其經驗中得到裨益;我不期望能在他們的留言中得到幫助,最少也不至於被某些人鬧得毫無自尊。
avery 發表於 2011-7-9 23:28:53 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 23:23
我會接受善意嘅批評,好似閣下咁點出在下錯處同誤解,加以說明及提供意見,我開心都嚟唔切喇 。但係有小 ...

謾罵,諷刺、踩人、抬高自己嘅手法去發表其個人偉論 ??

不正正是閣下的寫照麼 ~~ Hahaha ~~

noryb 發表於 2011-7-9 23:39:02 |顯示全部樓層
avery 發表於 2011-7-9 23:28
謾罵,諷刺、踩人、抬高自己嘅手法去發表其個人偉論 ??

不正正是閣下的寫照麼 ~~ Hahaha ~~

我咪講緊閣下你囉!你唔需要咁急對號入座 ...
avery 發表於 2011-7-9 23:42:11 |顯示全部樓層
noryb 發表於 2011-7-9 23:39
我咪講緊閣下你囉!你唔需要咁急對號入坐 ...

呢度夠兩年以上既邊個唔識我 ~ 咁多人叫得我做行哥, 乜你認為我有打算否認咩 ?!
dtyhbv 發表於 2011-7-9 23:44:23 |顯示全部樓層
你都知自己係新手就禮貌D虛心D~樓上咁多位師兄GE回覆我真係唔覺有乜問題~
如果你咁都覺得係”謾罵,諷刺、踩人”你GE心胸都幾狹窄~

你地咪成日抱住教仔嘅心態囉 ... 人地唔識就喊打喊殺咁 ~ 今時今日唔興o架喇 ... 學校都取消咗體罰喇 ~  發表於 2011-7-10 00:46
算吧啦 ... 我地無謂又响度幫人教仔 ... D 咁既貨色教得幾多個 ...  發表於 2011-7-9 23:47
taxitang 發表於 2011-7-9 23:52:44 |顯示全部樓層
"avery 實在不得不佩服你既耐性"
我從來都是對事不對人,但今次有感對牛彈琴。

Tang兄用心良苦、無需動氣!  發表於 2011-7-10 00:01

評分

查看全部評分