3米高向日葵原裝種子

作者: April_lala 發表于 2011-6-28 21:27:15
1773 17
最近種的3米高向日葵, 可以看以下連結:

http://hkplants.com/thread-78521-1-1.html

數量: 16粒
份數: 5-8份(視情況而定)
請pm地址給我, 及入2元到我戶口。
報名不分先後, 本人有最終分享決定權。

我的向日葵最近收摘第一個花序, 本來以為可以結到幾百幾千粒種子, 但結果成個花座只是有4粒種子看來是有肉實淨的,其他都扁扁無肉的.
這品種向日葵佔地大, 長得很高極需要陽光,是多花品種。

現在原裝種子剩下不多, 種子都是愈早種下(2013年到期),發芽率愈高的, 希望能分享一些給有心的花友。

以下對接受分享種子的花友有點要求, 介意的請勿報名免除爭執。

品種介紹:
1.歐洲向日葵,應該是意大利原產。
2.需要落地種植, 佔地大, 極需大量陽光。
3.由出芽開始到小苗,約2-3星期, 由小苗到開第一朵花約3個多月, 陸續不停地開花,每朵花花期長2-3星期,整棵花期一個半月. 花開完後等收採種子要1-2個月.
  整棵至少要種半年。
4.很吸引蜜蜂。

種植心得:
1.同普通向日葵發芽方法一樣, 因為種子很細小(比芝麻大d), 加上分享的種子少,不建意直接落泥種, 建議用育苗盤/苗格先發芽。
2.葵瓜子的尖頭向下落泥, 保持泥濕,約1-2星期發芽.
3.小苗移植到露天土地, 需做防止雀鳥吃掉苗芯的措施(可以用小網網住, 我之前試過被麻雀吃掉小苗的花芯嫩葉,整棵要放棄)
4.生長初期主幹很幼身不停標高,用竹枝支撐,會令小苗不容塔下主幹折斷。
5.後期生長快速, 主幹很粗(平時要用地拖掍支撐,打風落雨更加担心).
6.經常薄肥多施 (我的有放肥長到3米多)

分享要求: (能符合條件的才好報名,請花友見諒)
1. 能提供生長空間,能落地種植的。(最好能pm我種植地的相片)
2. 願意定期把生長情況公開/分享上網給花友。
3. 報名不分先後, 本人有最終分享決定權。

ps: 請花友見諒這次分享有點要求(見到最近有人報名又後no show更加担心), 由於剩下的原裝種子不多,自行收採看來又不太行(可能系我的技術問題)。由於種子不多,更加珍惜,所以要求多,見諒見諒。

fnv234 發表於 2011-6-28 22:27:34 |顯示全部樓層
1. fnv234(種植地方可以去我個貼度睇下
2.
3.
4.
5.
回復

金盞花 發表於 2011-6-28 22:31:30 |顯示全部樓層

請問係咪一定要地種呢?  因我只可盆種, 係的話只好放棄

DSCN3811 (Large).JPG

回復

new1 發表於 2011-6-28 23:15:03 |顯示全部樓層
1. fnv234(種植地方可以去我個貼度睇下)
2. new1 (租了地, 遲幾日照相給你看)
3.
4.
5.
回復

hellokitty_971 發表於 2011-6-28 23:32:40 |顯示全部樓層
3.KITTY
4.
5.
回復

ic2000hk 發表於 2011-6-28 23:57:49 |顯示全部樓層
3.KITTY
4. ic2000hk (照相再給你)
5.
回復

小紅楓 發表於 2011-6-29 05:40:29 |顯示全部樓層

3.KITTY
5. 小紅楓http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=117445
 只想試種大的品種,1-2粒就夠,留 d 比其他花友
回復

April_lala 發表於 2011-6-29 22:41:24 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-6-28 22:31
請問係咪一定要地種呢?  因我只可盆種, 係的話只好放棄

地植好生得好高, 用大發泡膠箱多D泥加足夠陽光, 都有機會去到2米...我估.
如果夠分的話, 盡量送一點給你試試好嗎?

多謝你, 咁我排隊啦!  發表於 2011-6-29 23:36
回復

April_lala 發表於 2011-6-29 22:47:17 |顯示全部樓層
我把戶口No. pm了幾位花友.請入錢及給我地址^^

收到種子快點開始種啦, 種到年尾嫁.....記得分享下種植情況, 好想知你地可以種到有幾高~~
回復

金盞花 發表於 2011-6-29 23:37:27 |顯示全部樓層
3.KITTY
5. 小紅楓(http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=117445)
 只想試種大的品種,1-2粒就夠,留 d 比其他花友
6.金盞花 (多謝晒)
回復

金盞花 發表於 2011-6-29 23:53:14 |顯示全部樓層
我宜家d太陽花已開始謝啦!  見書話3-6月係種植期, 怕宜家種會近尾聲, 所以打算明年又種過.  另外, 手頭上有d太陽花種子, 有相中品種又有花友贈我, 你有冇興趣試試其他品種? pm我留地址

3-6月系最好開始種植的,但hk咁熱, 我估現在開始再第二輪都ok. 我屋企種到無地方啦...哈哈, 多謝你先.  發表於 2011-6-30 12:00
回復

金盞花 發表於 2011-6-30 12:13:34 |顯示全部樓層
april_lala:  3-6月系最好開始種植的,但hk咁熱, 我估現在開始再第二輪都ok. 我屋企種到無地方啦...哈哈, 多謝你先

同時間我擔心宜家雨季, 因呢排d雨水將我d太陽花淋到死死吓! 都唔知留唔留到種子  種子係上年買, 我打算明年再種, 如果遲吓你想要就通知聲
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 15:47:43 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-6-30 12:13
april_lala:  3-6月系最好開始種植的,但hk咁熱, 我估現在開始再第二輪都ok. 我屋企種到無地方啦...哈哈, 多 ...

請問還有向日葵種子?。?之前其他人分享種。。。如你所說給雨水害死一棵了/ . \

你想要嗎? pm我  發表於 2011-6-30 17:20
回復

new1 發表於 2011-7-1 13:14:28 |顯示全部樓層
my farmland.jpg
回復

April_lala 發表於 2011-7-1 14:50:09 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-6-30 12:13
april_lala:  3-6月系最好開始種植的,但hk咁熱, 我估現在開始再第二輪都ok. 我屋企種到無地方啦...哈哈, 多 ...

多謝你先....雖然呢個3米咁高的向日葵花友都覺得好特別, 但我屋企人反而鐘意d一棵得一個大花的那種(好似面盆咁大約1米幾高那種)

所以, 我就將呢d 種子分比大家, 明年打算改種一支獨秀那種向日葵.

你講嗰隻可能似我種品種, 雖然有d分支, 但主要都係1支頂上開花(約14cm), 想要嗎? 反正手上仲有多, 明年都種唔晒  發表於 2011-7-1 15:20
回復

April_lala 發表於 2011-7-2 10:19:39 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-7-1 14:50
多謝你先....雖然呢個3米咁高的向日葵花友都覺得好特別, 但我屋企人反而鐘意d一棵得一個大花的那種(好似 ...

是啊, 看相片有點似, 但我打算再找更大個花那種,因為在大陸都見過可以大到成30CM左右的...哈哈, 我目標是這種, 多謝你先,你真系好!!
回復

金盞花 發表於 2011-7-5 23:34:49 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-7-2 10:19
是啊, 看相片有點似, 但我打算再找更大個花那種,因為在大陸都見過可以大到成30CM左右的...哈哈, 我目標是 ...

收到種子, 係咪你寄出呢? thanks

***以為種子形狀似葵瓜子, 原來唔一樣架
回復

小紅楓 發表於 2011-7-27 01:59:23 |顯示全部樓層
收到啦,爛左一粒,都算係咁,長途拔涉 ma,  多謝分享,
回復