令人期待的燈籠椒

作者: April_lala 發表于 2011-6-26 12:42:52
3576 43
April_lala 發表於 2011-6-28 20:07:26 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-28 09:02
我棵椒軟左。點算><

我估,1系水唔夠, 2系根部有問題,可能是水太多浸親......因為唔知種植環境, 所以都系估估下.
回復

April_lala 發表於 2011-6-28 20:11:18 |顯示全部樓層
htm627 發表於 2011-6-28 19:54
很厲害, 好羨慕呀!!
請問會唔會好大棵或好難種呀?

唔大棵, 同指天掓size差不多, 到膝頭哥咁高左右.
而且同種指天椒差不多, 只要夠陽光水份, 小苗之後都系粗生.
回復

htm627 發表於 2011-6-28 22:59:42 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-6-28 20:11
唔大棵, 同指天掓size差不多, 到膝頭哥咁高左右.
而且同種指天椒差不多, 只要夠陽光水份, 小苗之後都系粗 ...

謝謝你的解答, 下一種我都要試下種先
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 14:12:57 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-6-28 20:07
我估,1系水唔夠, 2系根部有問題,可能是水太多浸親......因為唔知種植環境, 所以都系估估下. ...

唔好意思呀!! 咁請問一下,,,如果太多水浸親應該點做好???*  
唔落水幾日睇下點先定係點???*
因為我將佢種左落花園...
本身都好地地.....* 呢面日日都好勁大陽光 ( 我o係加州) ,,一早會淋一次水,夜晚再淋一次!!!*

如果真係水太多應該點做??*
回復

April_lala 發表於 2011-6-29 22:31:02 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-29 14:12
唔好意思呀!! 咁請問一下,,,如果太多水浸親應該點做好???*  
唔落水幾日睇下點先定係點???*
因為我將佢種 ...

原來你不在香港, 香港最近日日好大雨,我以為佢浸親.
如果加州好好太陽, 陽光充足, 早晚有淋水, 可能還是因為天氣太乾燥,我估加州的濕度很低吧? 可能這樣是水份不夠, 而不是水太多.
你提到是種在地上, 而不是花盤......請問辣椒軟晒時, 泥是很乾的嗎? 泥乾就是水不夠了...你留意一下.
回復

ahc 發表於 2011-6-29 22:51:53 |顯示全部樓層
種得好靚.
我而家都種咗2棵燈籠椒,紅色只生到1個椒bb, 紫色未有花

呀~~~你種到紫椒呀~~~我落左好多次種都唔發芽呀!!! 我只有一棵紅一棵黃!!  發表於 2011-6-29 23:45
回復

April_lala 發表於 2011-6-29 22:57:30 |顯示全部樓層
ahc 發表於 2011-6-29 22:51
種得好靚.
我而家都種咗2棵燈籠椒,紅色只生到1個椒bb, 紫色未有花

椒bb夠太陽好快大, 加油!
回復

chanpyhilda 發表於 2011-6-29 23:47:31 |顯示全部樓層
D椒葉滾湯好好味GA~~ 我嗰兩棵一移落花槽就大得好快, 陽光充足的那棵就大得更快, 一星期多D就可以剪葉滾湯啦!!

系啊, 3.4月返大陸時, 遇上辣椒葉當造, 街市見到辣椒葉系當菜咁賣, 味道有d似莧菜  發表於 2011-6-30 12:03
回復

htm627 發表於 2011-6-30 11:32:25 |顯示全部樓層
htm627 發表於 2011-6-28 22:59
謝謝你的解答, 下一種我都要試下種先

我又想問, 用新鮮燈籠椒的種子下種可以嗎?
還是要晒乾或買種子才可以呢?
回復

April_lala 發表於 2011-6-30 12:05:35 |顯示全部樓層
htm627 發表於 2011-6-30 11:32
我又想問, 用新鮮燈籠椒的種子下種可以嗎?
還是要晒乾或買種子才可以呢? ...

太嫩的種子會種唔到....可能要選d 較熟的, 咁d種子就夠老啦.
我系直接下泥的, 沒有晒乾...你試下囉, 反正煮餸剩的又唔使本...咩都試下啦
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 12:36:32 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-6-29 22:31
原來你不在香港, 香港最近日日好大雨,我以為佢浸親.
如果加州好好太陽, 陽光充足, 早晚有淋水, 可能還是 ...

有幾日5點幾pm返黎見到佢泥面dry,,但係因為都早淋一次, 夜5點淋一次以為佢ok...
我怕大太陽係泥面dry 下面會浸親佢.....

咁我試下加多水量先**
另外..... 佢之前返黎出緊果好多花...俾兔仔咬左上半,乜都冇哂...
跟住好快又出哂葉又出花喇....會唔會唔夠營養所以咁~?
回復

vicky 發表於 2011-6-30 19:14:36 |顯示全部樓層
好靓的菜椒,好象咬落去呀~~~~
回復

htm627 發表於 2011-6-30 21:13:10 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-6-30 12:05
太嫩的種子會種唔到....可能要選d 較熟的, 咁d種子就夠老啦.
我系直接下泥的, 沒有晒乾...你試下囉, 反正 ...

謝謝你的意見, 好想快d買返黎落種呀!!!
回復

April_lala 發表於 2011-7-1 14:18:30 |顯示全部樓層
*豹妹yabbe 發表於 2011-6-30 12:36
有幾日5點幾pm返黎見到佢泥面dry,,但係因為都早淋一次, 夜5點淋一次以為佢ok...
我怕大太陽係泥面dry 下 ...

有時剛買回來時, 農場會想個樣子吸引D,會落好多肥去谷D花同果...
更加誇張的, 是有時會發現D泥同根有異樣, 例如唔適的泥或者D根被困在好細小的空間,無得伸展....
舉例, 我過年時買了一棵茶花, 好多花lum準備開花的樣子, 但淋水或者晒太陽,都覺得佢奄奄一息, 後來先發現, 大大個的花盤裏, 根沒有多少泥, 只有少少泥同好多一舊舊的發泡膠用來撐住花盤的空間, d根仲有好多奇奇怪怪的東西捆住.....盆花想唔死都唔得啦.於是幫佢松挷同換過d泥, 現在生長得好好啦.

如果你的辣椒不是自己種子開始種, 而是買回來,就要看清楚D,
如果我買棵植物回來, 看看它的泥同根ok 唔ok, 通常都會換盆, 而且d 果都通都系用肥谷出來的, 有時返到屋企好快就掉果, 換泥时我就順手剪晒d花同果, 等佢重新適應環境同重新生長....咁會長命d.

哈哈, 其實唔系好清楚你d椒的實際情況.....
回復

vicky 發表於 2011-7-2 00:05:42 |顯示全部樓層
可以直接D,去街市买一个回来做晚餐,当中的籽就可以立刻种,发芽率很高,我以前种了一个红椒一个黄椒,一发不可收拾.
回復

zoeyuhk 發表於 2011-7-2 00:15:13 |顯示全部樓層
vicky 發表於 2011-7-2 00:05
可以直接D,去街市买一个回来做晚餐,当中的籽就可以立刻种,发芽率很高,我以前种了一个红椒一个黄椒,一发不可 ...

YES YES
新鮮既種子發芽率好高
回復

*豹妹yabbe 發表於 2011-7-2 14:46:32 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-7-1 14:18
有時剛買回來時, 農場會想個樣子吸引D,會落好多肥去谷D花同果...
更加誇張的, 是有時會發現D泥同根有異樣 ...

我買返黎之後...有一日我未起身.....我阿爸就將佢轉左落花園度 =3=""

佢d根點我睇唔到呀!* 不過e+ 唔係用盤,,佢直接o係個花園個邊度
回復

April_lala 發表於 2011-7-3 12:47:11 |顯示全部樓層
今日發現, 同一棵, 有2隻椒開始轉色啦, 好似系紅色....估唔到系紅椒黎嫁~~~

但系加左有機粒肥, SIZE都系唔大, 細個拳頭....睇來街市果D咁大應該落左好多化肥....

IMG_0373 (Small).JPG

IMG_0372 (Small).JPG
回復

ckathy29 發表於 2011-8-31 15:20:10 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-6-28 20:01
用普通的長花盤, 約10吋X30吋左右的,吉吉10元店買的.
D肥, 因為自己食, 我系王衫兄買的有機粒粒肥, 將D  ...

請問你一盆種幾棵? 我而家都種緊燈籠椒 都係用煮送淨既種子種架
差唔多要換盆了.. 所以想參考一下你的種法.. thanks

一個長型盆種2棵, 我覺得已經夠了, 因為2棵都好扯水, 夏天時一日要淋水3次, 可能我屋企好晒.  發表於 2011-8-31 18:36
回復

feonnywong 發表於 2011-9-2 10:49:37 |顯示全部樓層
想請問吓,我盆彩椒已有花開,但點解結唔倒果呢?

回復