新手打皂配方

作者: jellyfishy 发表于 2011-6-23 12:08:04
20130 86

有見越來越多花友打皂新手查詢手工皂配方,坊間又有好書教成百上千種配方,花多眼亂.
我做打皂新手時,本著成本平又要啱用的心態,設計了幾種配方,來來去去只用三四種油,一來不用買好多種油,浪費空間和金錢,二來打壞了也不太心痛啊,嘻~~~

我的配方全部油總量為350g, 少少地,如果想打多d皂,可以將份量x 2 or x 3.

油性皮膚
橄欖油    90g
椰子油    95g
棕櫚油    95g
米糠油    70g
水        121g
鈉          52g
INS      151
適合油性皮膚的添加物 e.g.
- 30 drops tea tree eo, 30 peppermint eo, 20 lavender eo (共70-90drops 左右)

中性皮膚
橄欖油   175g
椰子油    85g
棕櫚油    50g
萞麻油    40g
水        119g
鈉          52g
INS      149
適合中性皮膚的添加物 ,很多,e.g.
- 50 drops lavender eo, 20-30drops Eucalyptus radiata eo / peppermint eo / sweet orange eo...

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2011-6-23 12:17:25 |顯示全部樓層

乾性皮膚  (經典馬賽皂)
橄欖油   250g
椰子油    75g
棕櫚油    25g  (可攺用蓖麻油   25g,  鈉和水量相同, INS 為 140)
水        118g  
(如攺用奶, 請用全脂奶, 溶鈉前必須先把奶雪成冰, 然後慢慢下鈉, 讓鈉慢慢溶, 避免溫度過高燒焦奶. 溶好的鈉奶混入油時, 請隔一隔焦了的奶粒)
鈉          51g
INS      144
適合乾性皮膚的添加物 ,很多,e.g.
鄺霍香 eo,lavender eo,玫瑰草 eo....

超乾性敏感皮膚 - 可作100%橄欖皂
橄欖油   350g
水        108g
鈉          47g
INS      109
注意,100%橄欖皂,遇水比較易浴,建議切皂小,size小一點,和用很梳水的皂盒.或可下一些粉狀添加物,增加硬度:
e.g. 礦物泥/備長炭粉 5g
適合乾敏感性皮膚的添加物 ,很多,e.g.
鄺霍香 eo,lavender eo,玫瑰草 eo, rosewood eo, sandalwood eo, roman charmomonile eo...

評分

查看全部評分

doncheng 發表於 2011-6-23 12:23:20 |顯示全部樓層
超有用,等好天去買齊D野整~

p.s. INS = ???
貓后 發表於 2011-6-23 12:26:07 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-6-23 12:23
超有用,等好天去買齊D野整~

p.s. INS = ???

塊皂硬度

又識多點!  發表於 2011-6-23 12:28
cherrylwy 發表於 2011-6-23 12:39:19 |顯示全部樓層
100%橄欖皂<<<呢個要好有心機和耐性
prodorothyhkg 發表於 2011-6-23 13:53:05 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-23 12:39
100%橄欖皂

隨時手斷

我從來無依個煩惱...  發表於 2011-6-23 16:20
jellyfishy 發表於 2011-6-23 13:58:44 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-6-23 13:53
隨時手斷

所以我都無做過100%橄欖皂~

真係?咁可以考慮喎,但要等幾耐先脫到模呀?  發表於 2011-6-24 00:18
熱天做唔洗怕...減少少水量...可以一小時內攪惦  發表於 2011-6-23 16:25
chambee 發表於 2011-6-23 14:27:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-23 13:58
所以我都無做過100%橄欖皂~

我做過, 打左6個鐘... 以後唔敢打
claudiatang 發表於 2011-6-23 14:31:11 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-6-23 14:27
我做過, 打左6個鐘... 以後唔敢打

六個鐘?不用做家務了,光捧著那盆皂水死命打............我暈啦

真係覺得咁難打...咪減少水量囉....我最多都係打一粒鐘...依家一般都控制一粒鐘以內...我無耐性..  發表於 2011-6-23 16:24
chambee 發表於 2011-6-23 14:35:50 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-23 14:31
六個鐘?不用做家務了,光捧著那盆皂水死命打............我暈啦

哈哈~~ 係呀, 我真係死命打, 打到命都冇... 其實中間有停過去食野, 同埋做下其他野既, 但當時就真係覺得自己"奶"左野, 頭兩個鐘, 打極都係冇反應, 之後停下打下又停下咁, 足足六粒幾鐘, 只係得好少好少既light trace, 我都冇佢好氣, 入模算數~

最後都ok?用咗未?感覺如何?  發表於 2011-6-23 14:37
chambee 發表於 2011-6-23 14:43:52 |顯示全部樓層
用晒囉, 都2年多前打架喇, 個人覺得d泡沫的確係好似細緻d, 同埋滋潤d

我覺得老祖母皂要放半年以上會比較好用...  發表於 2011-6-23 16:24
jellyfishy 發表於 2011-6-23 14:46:34 |顯示全部樓層
6hr.... 嘔....
真係唔敢試~~

水母就半粒鐘可搞掂,我十次可能會有一次係半粒鐘。  發表於 2011-6-23 16:51
你打唔會咁耐架......  發表於 2011-6-23 16:25
cklife 發表於 2011-6-23 16:16:58 |顯示全部樓層

你依個己經係豪華版...我做新手時亦同你諗法一樣...設計左新手配方...

而以後所做配方亦係依新手配方做基礎去更改...但我只用三種油...

我個配方如果要黎送比唔多識貨,怕佢浪費既人幾適合...或者當做練習皂...

不過其實我依家用D皂都係咁上下....我中意用平價油..

CK新手基本皂配方

油性用皂(Ins157)400 克油

棕櫚油       200克
椰子油       80克
橄欖油       120克
氫氧化鈉    60克
水              137克

乾性用皂(Ins142)400 克油
棕櫚油       40克
橄欖油       280克
氫氧化鈉    58克
水              134克

中性用皂(Ins150)400 克油
棕櫚油       120克
橄欖油       200克
氫氧化鈉    59克
水              136克

以上配方...可以再加入其他東西...(加入加入隨個人喜好)
蜜糖6克...入模前加入攪均勻
精油8克...入模前加入攪均勻
粉類材料8克....入模前.先取少量皂糊加入粉類攪拌均勻...再裝有粉的皂糊倒入皂糊內拌勻....

以上各項材料...己經可以做出蜜糖皂、各類草藥皂。

(其中的橄欖油,預先加入中藥浸泡...過瀘後用來做皂亦可以制出中藥皂...如紫草浸油可制成紫草皂等等)

評分

查看全部評分

doncheng 發表於 2011-6-23 16:19:36 |顯示全部樓層
嚇死晒我地嚟D新手......仲慘過用手搓麵包糰...

唔洗咁驚喎........  發表於 2011-6-23 16:45
cklife 發表於 2011-6-23 16:21:41 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-6-23 12:39
100%橄欖皂

介紹一個唔適合新手既做法打老祖母皂(100%橄欖油)

我既shake shake老祖母

可以減少好多時間...不過幼細度就比傳統打法差D....依個做法要加多少少水量...因為好易會突然間trace...新手不適合...因為新手難掌握皂化時間...

這個方法可以做液體皂嗎?  發表於 2013-12-12 23:01
claudiatang 發表於 2011-6-23 16:49:05 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-23 16:21

這個做法是在瓶在搖呀搖的,搖到trace咗就原瓶等皂化,脫模時是將個瓶剪開取皂?

我無原瓶呀...我係倒出黎入模呀...  發表於 2011-6-23 16:51
孖吉 發表於 2011-6-23 16:49:24 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-23 16:21

咁樣搖係好易 trace 咖,因為水和油都給搖散了,接觸面好大。但唔好處係混和了好多空氣泡,走唔返出來。

順便可以做運動.....一面搖一面左右擺動﹗哈哈哈﹗  發表於 2011-6-23 16:55
所以話無咁幼細囉....但快丫嘛...  發表於 2011-6-23 16:51
cklife 發表於 2011-6-23 16:50:48 |顯示全部樓層

CK新手基本皂配方(升級版)

加入篦麻油----滋潤又起泡仲可以軟化皮膚
加入蜂蠟----增加Q度,方便蓋印章

油性用皂(Ins147)400 克油

棕櫚油       192克
椰子油       60克
橄欖油       120克
篦麻油        20克
蜂蠟              8克
氫氧化鈉    58克
水              133克

乾性用皂(Ins133)400 克油
棕櫚油       32克
橄欖油       280克
篦麻油         20克
氫氧化鈉    57克
水              130克

中性用皂(Ins140)400 克油
棕櫚油       112克
橄欖油       200克
篦麻油         20克
氫氧化鈉    57克
水              131克

以上配方...可以再加入其他東西...(加入加入隨個人喜好)
蜜糖6克...入模前加入攪均勻
精油8克...入模前加入攪均勻
粉類材料8克....入模前.先取少量皂糊加入粉類攪拌均勻...再裝有粉的皂糊倒入皂糊內拌勻....

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2011-6-23 16:54:32 |顯示全部樓層
咁杰點倒呢...?剩在瓶內的點處置?

而家咁熱天氣可以由得佢,等到熟咗再練吓膠樽咪跌返啲碎片出來~  發表於 2011-6-23 17:00
cklife 發表於 2011-6-23 17:04:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-6-23 16:54
咁杰點倒呢...?剩在瓶內的點處置?

我通常搖既時候...會留意重量...你會發覺搖搖下個瓶重左..既係佢傑左...就要快手快腳倒出黎入模...

剩番係瓶內既...等幾日後..浸水洗厠所用...就好似平日攪皂個煲咁囉...

不過做依個就唔好諗住加乜加物...因為加唔切...如果要加精油既....搖左3或4下後加入...再搖幾搖己經要入模架喇...

我覺得冬天想打老祖母...用依個係最快既方法....

夏天打老祖母...我會乖乖用傳統方法...因為我打既量少...30-45分鐘就入得模....

我用依隻樽...可以受高溫....又有彈性唔怕佢會迫爆....皂乾左可以按下佢...等皂變皂碎...用黎做再生皂或加入其他皂糊用.

明白﹗  發表於 2011-6-23 17:08
12345下一頁