小藍兔和土瓶草

作者: AChang 發表于 2011-6-11 15:26:25
4069 31

剛買了小藍兔和土瓶草, 請大家指教吓怎樣種? 謝謝

eddie88 發表於 2011-6-11 15:43:56 |顯示全部樓層
No picture!
回復

031504 發表於 2011-6-11 16:45:35 |顯示全部樓層

小藍兔唔清楚係咪都同小白兔一樣高濕散光
不過我自己果盆係咁種,,又未死著

土瓶我剩係知唔可以熱,一熱就爛

btw你的土瓶係邊到買
回復

ernie_yheeyhee 發表於 2011-6-11 17:36:15 |顯示全部樓層
今日見木木木記都有,苗仔細$168,好貴,但係好得意,我都買左盆。
我見佢哋乾晒水,快d揍佢地番去啦
回復

AChang 發表於 2011-6-11 21:29:47 |顯示全部樓層
各位,我真係失禮,我仲未試到怎樣上傳張相分享,
土瓶同藍兔係响森記買, 一見就好鐘意,
班姐姐叫我明天才在盤底加水, 唔好直接比陽光曬正,有光線就OK喎.但要唔要分盤呢?
我不斷問那班姐姐問題, 佢哋好似頂唔住叫我上園藝館問高手囉.

回復

獅頭魚 發表於 2011-6-12 11:56:21 |顯示全部樓層
我都有買,見到是紅土紅瓶好得意,即使已有土瓶,都買了!
是星期五買的,森記話是剛剛今日到,上午都無,其中兩盆較大,其餘都幾細盆吓,
買了其中一盆,比我上年買個盆大d靚d。

不過感覺上D紅色好似用加工出來的,希望種大了依然是紅色,不會變綠色!

有c-hing講,夏天不宜分盆,土瓶怕熱;
不過我作天已分了盆,只要處理得好我覺得無事。

將土瓶分株是要小心一些,你要分得出邊條跟打邊條跟,唔好攪錯。

分唔分盆,最好由自已決定啦!
回復

獅頭魚 發表於 2011-6-12 12:23:17 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-6-12 12:06
土平夏天ge話我係成盆放入保鮮袋, 比佢高濕就ok, but 我指ge係濕度, 佢唔係好受得水......泥濕就ok

其實土 ...

想請教c-hing,聽講土瓶是怕熱,怕焗,
夏天放入保鮮袋,在沒有冷氣環境可以嗎?
天氣熱!濕度高!又不通風!可以嗎? 
回復

ernie_yheeyhee 發表於 2011-6-12 18:23:22 |顯示全部樓層
點解唔比佢開花呀
其實...最重要ge係 唔好比佢開花,
回復

eddie88 發表於 2011-6-12 22:25:56 |顯示全部樓層
Why, 唔比佢開花呀?
回復

獅頭魚 發表於 2011-6-13 16:39:35 |顯示全部樓層
myaisha0435 發表於 2011-6-12 14:19
唔....我只知道佢怕熱....但..冇聽過佢怕焗.........

沒冷氣呀, 但係我d袋長期佈水蒸氣的, 土 ...

即是土瓶焗得啦,是否跟apple豬一樣,焗吓會靚d?
開花是否會燒瓶?所以 .... 是否瓶子一族不宜開花?

只是八卦,土瓶點才開花,是否要溫差大土瓶才開花?
回復

milan080320 發表於 2011-6-13 17:14:45 |顯示全部樓層
獅頭魚 發表於 2011-6-13 16:39
即是土瓶焗得啦,是否跟apple豬一樣,焗吓會靚d?
開花是否會燒瓶?所以 .... 是否瓶子一族不宜開 ...

可以悶,但有陽光照又悶養的話便會溫室效應,
所以需要降溫設備
冰箱?水冷機?水牆?開冷氣? 電費急升XDDDDDDDDD
回復

C702 發表於 2011-6-15 23:28:55 |顯示全部樓層
土瓶怕熱唔怕焗
大棵土瓶比較易熱死
小土瓶冇咁怕熱
所以最好秋冬插葉,留種渡夏!
回復

DJ999SAI 發表於 2011-6-16 00:25:16 |顯示全部樓層
咁似尼維達既?
回復

AChang 發表於 2011-6-19 17:46:08 |顯示全部樓層
這盤真的是尼維達,我在花墟買時以為係小藍兔,花鋪的人並沒有更正我, 現在連最後一朵花也謝了.平時我是灑水在面,但這幾天見它好似很乾.
唔知是否需要高光,每天曬3,4個鐘,夠不夠?
請問尼維達是否要腰水? 像圖這樣?
請幫忙解答,謝謝
回復

031504 發表於 2011-6-19 17:59:35 |顯示全部樓層
花開花謝是自然定律啊

我自己上網睇過~感覺上都好粗生下~
生長溫度20-30度~~最高可以去到37度  (香港黎講應該無問題
不過夏天唔可比太陽直射,,散光就可以  (其實同小白兔差唔多,,

btw點解佢後面張紙牌幅相係小白兔,,?

係,插錯牌...  發表於 2011-6-19 18:48
回復

AChang 發表於 2011-6-19 19:02:42 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-6-19 17:59
花開花謝是自然定律啊

我自己上網睇過~感覺上都好粗生下~

在森記買就是這個紙牌,但啲花就係post 在11June的花.其實我都唔明,但我查網上這花又真是尼維達喎。。。。
請問我現在腰水對不對啊?夏天仲會唔會開花呢?
我都有盤小白兔, 但所有小白兔又全枯死,現按師兄們教繼續照顧佢囉.
種小植物都太多學問.謝謝

回復

031504 發表於 2011-6-19 19:11:14 |顯示全部樓層
AChang 發表於 2011-6-19 19:02
在森記買就是這個紙牌,但啲花就係post 在11June的花.其實我都唔明,但我查網上這花又真是尼維達喎。。 ...

純粹是人為錯誤吧,,,可能紙牌丟了店家隨便插一張,,,

腰水應該無問題~~我的小白兔小藍兔都是一直狂灌水
尼維達不知道夏天會不會開花~~因為小白兔,小藍兔都是天冷才開花
不清楚是不是所有薶藻都是天冷才開花

其實花謝很正常,只要泥面的葉沒枯就無問題
回復

AChang 發表於 2011-6-19 20:19:08 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-6-19 19:11
純粹是人為錯誤吧,,,可能紙牌丟了店家隨便插一張,,,

腰水應該無問題~~我的小白兔小藍兔都是一直狂灌水

Thanks
有機會能否見識吓小藍兔.
回復

031504 發表於 2011-6-19 20:55:16 |顯示全部樓層
AChang 發表於 2011-6-19 20:19
Thanks
有機會能否見識吓小藍兔.

小藍兔係花友分享~不過未見過佢出花  (其實都係上個月先拎到手,,
不過生得好怪,,唔同小白兔,,佢d葉唔知點解好似識走咁,會爬去盆邊,,中間就空左得d泥咁
生到係底洞爬出黎,,,
回復

軒仔(3) 發表於 2011-6-19 22:06:33 |顯示全部樓層
都唔係藍兔黎,根本就係尼維達
回復

12下一頁