返回列表 發新帖

分享回來的雜色長筒(Achimenes ) April 2 更新

作者: sandy 發表于 2008-3-13 17:33:04
6765 34
heiheimama 發表於 2008-3-20 23:12:33 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-3-20 22:09 發表
我想問有無人可以post D小苗近況呀,我個幾隻只係係度標高呀,我見sandy又吾係咁,點解呢?

好簡單, 因為你唔夠光. 長筒是半室外植物, 想靚, 就要放在半露天地方如露台或屋簷下.
回復

mcyan 發表於 2008-3-20 23:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-20 23:12 發表

好簡單, 因為你唔夠光. 長筒是半室外植物, 想靚, 就要放在半露天地方如露台或屋簷下.

呀∼∼ 聽朝轉位先,好在仲有兩隻剛剛標出黎。
回復

藍天使 發表於 2008-3-21 12:21:08 |顯示全部樓層
噢, 我果d 都係得個高字, 等我都快d搬佢地返屋企見下光先.
回復

sandy 發表於 2008-3-22 14:59:51 |顯示全部樓層
我的Achimenes 近貎  ; 我都係放左窗台邊位 , 有足夠光線 及 長期保濕咋. 冇咩特別照顧

回復

ayclui 發表於 2008-3-22 22:32:40 |顯示全部樓層
窗台邊位 + 足夠光線 + 長期保濕, 收到!
我果D都出咗小苗啦
回復

藍天使 發表於 2008-3-22 23:16:03 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-22 14:59 發表
我的Achimenes 近貎  ; 我都係放左窗台邊位 , 有足夠光線 及 長期保濕咋. 冇咩特別照顧

你種得好靚呀
回復

sandy 發表於 2008-3-23 00:04:51 |顯示全部樓層
大家可以係呢樹參考下資料. 我都係睇左佢咋.

http://web.igarden.com.tw/magazi ... =796&serial_m=3
回復

sam 發表於 2008-3-23 11:30:00 |顯示全部樓層

回復 27# 的帖子

謝謝sandy!

早d睇到就好啦!
回復

sam 發表於 2008-3-31 13:30:24 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-14 19:16 發表
今日有D懷疑點解個幾月都冇乜動靜........挖開D坭見到5粒'希媽'分享鱗莖全部發晒霉!
弊啦!
........SORRY!希媽!

好開心! 今朝奇蹟地發現有一棵長筒小苗出咗!
26.1.2008落坭....又發晒霉....都可以番生!
奇蹟真係會出現!所以話....希望在明天!
好珍貴!....要俾心機養大佢!

碩果僅存!好珍貴!

碩果僅存!好珍貴!
回復

sam 發表於 2008-3-31 14:07:15 |顯示全部樓層
順便提提各花友.........唔好咁快放棄!
因為我初頭都諗住d鱗莖已經變晒肥料.........好在冇掉落垃圾筒啫!
回復

heiheimama 發表於 2008-3-31 15:53:43 |顯示全部樓層
係呀,我都有d分剩都冇人要的爛貨(斷開一截截又黑又乾),唔捨得掉,就把它照落泥,結果都有幾隻出了芽.特別是紫色的,生命力特別頑強呢!

原則上每一塊鱗片都可以生長成一小苗呢,唔好輕言放棄呀!~

sandy你種花好有天份呢!什麼也種得特別美!~
回復

Fonica 發表於 2008-3-31 16:52:12 |顯示全部樓層
我昨日都玩點蟲蟲,連同跟希媽買的及得到的bonus總共有11粒,有5粒已發芽,其中3粒雜色和紫色及藍色,為了慳位,已經將佢地共種於一個小長盆及野放於露台.
回復

sandy 發表於 2008-4-1 10:50:53 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-3-31 14:07 發表
順便提提各花友.........唔好咁快放棄!
因為我初頭都諗住d鱗莖已經變晒肥料.........好在冇掉落垃圾筒啫!

係丫. 我有兩棵又有芽芽啦.
回復

sandy 發表於 2008-4-1 10:52:06 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-3-31 15:53 發表
係呀,我都有d分剩都冇人要的爛貨(斷開一截截又黑又乾),唔捨得掉,就把它照落泥,結果都有幾隻出了芽.特別是紫色的,生命力特別頑強呢!

原則上每一塊鱗片都可以生長成一小苗呢,唔好輕言放棄呀!~

sandy你種花好有天份呢!什麼也種得特別美!~ ...

希媽. 多謝你支持. 其實可能影相特別美咋
回復

sandy 發表於 2008-4-2 18:34:37 |顯示全部樓層
今日update . 又有一個bb標左出來.
回復