分享回來的雜色長筒(Achimenes ) April 2 更新

作者: sandy 發表于 2008-3-13 17:33:04
6762 34
多謝希媽分享出來的雜色長筒, 我只落左兩隻鱗莖. 只有一隻見倒影. 報告下暫時的生長情況先

二月尾出的小苗

二月尾出的小苗

天氣回暖番; 即刻大得好快

天氣回暖番; 即刻大得好快

今早 3/13 影; 葉子也大得好快

今早 3/13 影; 葉子也大得好快
ayclui 發表於 2008-3-13 23:57:18 |顯示全部樓層
嘩, 生得好快...
我跟希媽買果D都O向 2 星期前落泥, 除咗藍色之外, 其他4 隻色都好似有起色啦 , 遲D 再POST
回復

Fonica 發表於 2008-3-14 00:16:05 |顯示全部樓層
我嘜色都無起色,仲係好似一粒骰
回復

mcyan 發表於 2008-3-14 10:23:03 |顯示全部樓層
我4隻色落泥時撈亂咗,我係有一隻鱗莖標咗兩隻苗仔出黎,但係唔知咩色
回復

raccoon 發表於 2008-3-14 10:41:10 |顯示全部樓層
我都係五個中一個咋。
回復

八王爺 發表於 2008-3-14 11:24:10 |顯示全部樓層
我果d都 出芽 出到 爸把 声!
回復

orchids 發表於 2008-3-14 14:04:10 |顯示全部樓層
我响希媽度團購果D,都係兩個星期前落泥,得兩粒發芽炸,其餘果D重多數發緊mould.
其實我落泥前以發現有D鱗莖發緊mould,所以落泥前全部浸花X殺菌劑,點知佢係要發芽就會發芽,發過mould就繼續發mould.
各位有冇辦法對付鱗莖發mould,而發緊mould的鱗莖重會唔會發芽呢?
回復

sandy 發表於 2008-3-14 14:24:36 |顯示全部樓層
我落左兩條. 有一條唔出現我掘過出來睇都係發左毛. 唔知係咪已經certified
回復

ayclui 發表於 2008-3-14 14:31:05 |顯示全部樓層
我諗如果只係局部發霉都應該重會生到(至少我果 d 係咁), 但如果發到成條滿哂霉就...
回復

sandy 發表於 2008-3-14 14:41:19 |顯示全部樓層
咁要再掘掘出來睇多轉先. 好彩仲有兩條spare
回復

orchids 發表於 2008-3-14 15:02:01 |顯示全部樓層
其實我其中一粒有發芽的都有少少mould,但我在種其他野時發現,只要芽仔大得快同埋呢唔太濕,都應該OK.
但有D鱗莖唔知係唔係先前發霉嚴重,雖然我已經浸左殺菌又捽甩晒D霉,落泥後D霉發番出嚟重好似向D泥擴散.
回復

mcyan 發表於 2008-3-14 16:29:20 |顯示全部樓層
我落泥時都係發咗毛,我只係用水浸一浸之後就埋咗佢落泥啦
回復

sam 發表於 2008-3-14 19:16:44 |顯示全部樓層
今日有D懷疑點解個幾月都冇乜動靜........挖開D坭見到5粒'希媽'分享鱗莖全部發晒霉!
弊啦!
........SORRY!希媽!
回復

藍天使 發表於 2008-3-15 10:39:59 |顯示全部樓層
我落晒5條, 有2條一早就出芽, 其他果3條掘過出黎睇都有少少mould, 跟住我無理佢地埋返入泥, 過多個零禮拜全部都出埋芽, 之後有一條又瓜左, 食家total有4隻出左芽, 仲大得好快添.
回復

mcyan 發表於 2008-3-16 22:18:10 |顯示全部樓層
我又有一隻苖標咗出黎啦
回復

四少 發表於 2008-3-17 01:30:09 |顯示全部樓層
係咪貼錯板 呢個係 苦苣苔 科, 鱗莖 唔同 球根
種呢 d 用土要疏水, 仲有天冷唔會發芽
死左, 就寄望 八王爺 啦
呢類 有鱗莖 的 苦苣苔 繁殖率好勁, 種得肥, 鱗莖 上的一小塊"鱗"都可長虫, 插葉又得, 插莖又得, 種子又得..... 跟花貓差不多...
回復

johnny 發表於 2008-3-18 22:22:21 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-3-17 01:30 發表
係咪貼錯板 呢個係 苦苣苔 科, 鱗莖 唔同 球根
種呢 d 用土要疏水, 仲有天冷唔會發芽
死左, 就寄望 八王爺 啦
呢類 有鱗莖 的 苦苣苔 繁殖率好勁, 種得肥, 鱗莖 上的一小塊"鱗"都可長虫, 插葉又得, 插莖 ...

應該還好,有可儲存養份的地下部可供生長,繁殖的...都可算是球根植物.
長筒花,岩桐...等,在一些球根栽培的書中,都有介紹到.
按照花友喜好的不同,一種植物可以有不同的"身份". 例如:斷崖女王,可上苦苣苔版,可以上球根版,也可以上多肉植物版.
回復

ayclui 發表於 2008-3-18 22:26:22 |顯示全部樓層
原帖由 johnny 於 2008-3-18 22:22 發表

應該還好,有可儲存養份的地下部可供生長,繁殖的...都可算是球根植物.
長筒花,岩桐...等,在一些球根栽培的書中,都有介紹到.
按照花友喜好的不同,一種植物可以有不同的"身份". 例如:斷崖女王,可上苦苣苔版,可以上球根 ...

johnny, 好久沒有出現啦, 有沒有美美的花照片看呀?
回復

johnny 發表於 2008-3-18 22:32:05 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-3-18 22:26 發表

johnny, 好久沒有出現啦, 有沒有美美的花照片看呀?

HI,有拍了一些照片...等我23日回到HK再POST上來.
回復

mcyan 發表於 2008-3-20 22:09:37 |顯示全部樓層
我想問有無人可以post D小苗近況呀,我個幾隻只係係度標高呀,我見sandy又吾係咁,點解呢?

回復

12下一頁