有機耕種證書課程

作者: PACO 发表于 2011-6-6 22:17:25
5618 22

唔知大家有冇讀過由香港生態旅遊專業培訓中心 舉辦嘅 有機耕種體驗旅遊專業證書呢?
我想報讀一D可以有持續進修津貼嘅課程,唔知仲有冇其他選擇呢?
EddieOR 發表於 2011-6-6 22:24:55 |顯示全部樓層
上年綠田園基金都有呢類班既課程,好似叫做農業旅遊證書課程
不過我估呢類型既課程唔會太多人參加,
好多機構都唔會年年舉行,間唔中先會見到有間機構有搆
或者可以試下生態導遊證書,年年都會有,不過其實讀既野係有差別
PACO 發表於 2011-6-7 06:12:54 |顯示全部樓層
我都睇到綠田園有舉辦,但今年好似未見到,唔知係咪開始定係唔辦?!
生態導遊學嗰D係好似有D唔同,如果內容有興趣都可能會報讀!!
cherrylwy 發表於 2011-6-8 09:57:06 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-6-7 06:12
我都睇到綠田園有舉辦,但今年好似未見到,唔知係咪開始定係唔辦?!
生態導遊學嗰D係好似有D唔同,如果內容有興 ...

後生仔好有抱負~
owlcyr 發表於 2011-6-8 09:59:29 |顯示全部樓層
你想學有機耕種定係係其他先?
PACO 發表於 2011-6-8 13:44:01 |顯示全部樓層
其實有機就識D 啦,之前報過有機協會嘅短課程,宜家想再深入d,學埋機械操作同温習吓,最緊要係要張證書!可能將來有用!!
PACO 發表於 2011-6-8 20:12:07 |顯示全部樓層
回復 cherrylwy 的帖子

我冇架,不過有興趣囉
PACO 發表於 2011-6-8 20:20:05 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

我之前就係讀咗呢個課程囉,宜家就係想學埋其他野,例如有機手作仔呀,堆吓肥呀,機械點用呀,最緊要係持續進修課程,可退八成學費,仲有張證書添
owlcyr 發表於 2011-6-9 09:46:36 |顯示全部樓層
回復 PACO 的帖子

呢個唔係有教你自己鋪水管,整嘳濯,用犁田機o架咩?堆肥好似都有講
你想學咩機械啊???
另持續進修課程就唔多清楚了,多數會係咩咩生態導賞果類先有~
EddieOR 發表於 2011-6-9 16:31:55 |顯示全部樓層
有持續進修,可以退返 80% 既學費,我都有諗過讀
PACO 發表於 2011-6-9 22:00:16 |顯示全部樓層

之前嗰個係一個短課程黎,教嘅野大多數都係一D基本有機知識,當然我有好多已經唔記得啦,但機械同堆肥因為太短時間,只能粗略帶過!
owlcyr 發表於 2011-6-13 09:51:27 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-6-9 22:00

之前嗰個係一個短課程黎,教嘅野大多數都係一D基本有機知識,當然我有好多已經唔記得啦, ...

我上果時上成幾個月o架wo,教得好深,一般農場會用到的都有教同試,不過攪過咁多次,可能有o野轉o左都唔定~
mono 發表於 2011-7-14 16:47:26 |顯示全部樓層
PACO,我今年報咗你讀咗個個【香港有機農業入門基礎課程】十月開課。期望開學中。
我都係會繼續報讀呢類課程!努力!
可惜多數都係十月開課。一年只可以報一個課程。

十月好D,因為天氣冇咁熱=.=!  發表於 2011-7-14 18:36
PACO 發表於 2011-7-14 18:35:26 |顯示全部樓層
我早幾日報咗我以上講嗰個課程,九月二十二開課

PACO 讀成點呀?我個個啲課程好鬼趕。落大雨嚟開田。=.=  發表於 2011-10-13 12:03
mono 發表於 2011-7-14 21:17:33 |顯示全部樓層
好喎!如果得嘅我下年都報。
唔知有無人試過緑田園個個課程呢?

綠田園好似話上年係最後一屆,今年好似冇得攪啦=.=!!  發表於 2011-7-14 22:05
hugopoodle 發表於 2011-7-14 22:07:20 |顯示全部樓層
mono 發表於 2011-7-14 16:47
PACO,我今年報咗你讀咗個個【香港有機農業入門基礎課程】十月開課。期望開學中。
我都係會繼續報讀呢類 ...

我都好想報呢個課程呀
不過我星期六全日要返工
都唔可以咁請假法

如果星期六要開工,真係好多課程都報唔到。  發表於 2011-7-14 23:27
PACO 發表於 2011-10-13 23:22:09 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-7-14 18:35
我早幾日報咗我以上講嗰個課程,九月二十二開課

係呀,你嗰個得幾日,係趕d架啦
我宜家要學多樣野,就係搵錢! 我個課程一半係種植(即同你宜家嗰個差唔多,不過冇你嗰個咁詳細),另一半係教你運用四周環境去規劃農場,盡量做到可以收支平衡! 同永續落去,不過對我黎講好難,因為要計數
PACO 發表於 2011-10-23 23:03:21 |顯示全部樓層

各位我已向香港生態旅遊專業培訓中心查詢,今年十二月會有機會開多一班,如夠人就會開,有興趣朋友可宜家報名!報料完畢!!
***註:個課程主要講農場規劃及生物多樣性,如以為是以耕作為主就請考慮清楚先好報讀!而且係要做功課同計數呢(我弱項)
mono 發表於 2011-10-26 21:18:28 |顯示全部樓層
即係理論多,實地落場少?
12下一頁