紫羅蘭大肚問題

作者: 江蜜 發表于 2011-6-1 20:21:59
1304 5
我家的紫羅蘭大左肚﹐但係佢身邊都谷多左2棵苗出來﹐之前開晒花所以無分盆﹐但依家d花謝晒(不過有左bb)可唔可以放盆?
如果分盆﹐依家d根又生埋晒一齊﹐我可以點分出來?

小苗

小苗

大左肚

大左肚

中苗

中苗
Quicker 發表於 2011-6-1 21:59:12 |顯示全部樓層
這種多數是自交,試過播種,仔仔長大同亞媽一樣
一次有一百幾十小苗,考慮清楚先生

繁殖少的話,去殘花,留基部的BB~ 可全株去泥,小心Cut BB出來,母子有無根都種到
自己看終極換泥和其它側芽的舊文
回復

江蜜 發表於 2011-6-1 22:18:39 |顯示全部樓層
係丫^^ 我係用佢原本的花cut出來界開d花粉來倒去另一朵花度大肚架^^(你怎看出來是自交?)
但係我呢隻唔係十字花咩?種子唔係種出來唔會十字花嗎?

ps:bb唔洗等9個月直接剪出來對嗎?
回復

Quicker 發表於 2011-6-2 20:52:19 |顯示全部樓層
這種不是十字花, 易種易自己結果~ 我第一盆AV

有一百幾十小苗, 要有位種...

當年只能種了十幾盆, 重要四處求人收養佢地

"等9個月?!"~佢又唔係人, BB有5-6塊葉可cut, 留到根就留, 留唔到都插得生

回復

江蜜 發表於 2011-6-2 22:17:00 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-2 20:52
這種不是十字花, 易種易自己結果~ 我第一盆AV

有一百幾十小苗, 要有位種...

我早d識你就好了 等我可以收留佢^^
回復

Karly0706 發表於 2011-6-2 22:29:06 |顯示全部樓層
江蜜 發表於 2011-6-2 22:17
我早d識你就好了 等我可以收留佢^^

其實側芽可以用手啪佢出黎,唔駛去泥。
咁樣可以唔駛傷到母株。
回復