葉片出現班痕

作者: anhiwan 發表于 2011-5-28 09:36:24
1092 7
今早發現紫羅蘭葉片上出現一些小班,尤其是新出的小葉班痕面積最大, CIMG2379.JPG CIMG2378.JPG CIMG2377.JPG CIMG2380.JPG
請問各位知道發生怎麼事嗎?我應該怎辦呢?
Karly0706 發表於 2011-5-28 15:37:35 |顯示全部樓層
你所講的斑痕應該係淋水時淋到葉,跟住照光而形成的。
淋水要小心啲,盡量唔好淋到葉面,淋到要用紙巾印乾。
另外,我建議你換泥,因為你啲泥唔夠疏水,黎緊夏天會好易中招。
回復

anhiwan 發表於 2011-5-28 16:35:02 |顯示全部樓層
明天會去花虛,請問應該買邊D泥至適合。
還有,因為見到館內很多花友種的迷岩很美,
亦想買些比較易種的品種試下,你知吾知花虛有邊間有得賣,
第一次種,普通一點即可。
回復

anhiwan 發表於 2011-5-30 10:24:41 |顯示全部樓層
回復 Karly0706 的帖子

根據你的提示,昨天買了新泥換過,但今早發現葉片好像有點下垂,
不知是不是適應不良。
回復

Karly0706 發表於 2011-5-30 16:49:21 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-5-28 16:35
明天會去花虛,請問應該買邊D泥至適合。
還有,因為見到館內很多花友種的迷岩很美,
亦想買些比較易種的品 ...

迷岩我都無種,所以唔係好知係邊度有,不過有時bun bun都會有一兩種ga...
你都可以去睇睇

另外,紫羅蘭我會用花寶的3合1,即係泥+金石+珠石
有啲花友會用發叔泥。
回復

Karly0706 發表於 2011-5-30 16:51:59 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-5-30 10:24
回復 Karly0706 的帖子

根據你的提示,昨天買了新泥換過,但今早發現葉片好像有點下垂,

你換泥有無去老根?即係將本來的根去除再生根,
如果有去根,下垂係正常的,因為佢無左根要再適應同出根。
如果你係放有冷氣的地方就最好放入溫室,會有利生根。
但如果你只放室溫就唔駛入溫室,keep住留意佢的情況就ok la...
希望幫到你
回復

anhiwan 發表於 2011-5-30 17:12:38 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2011-5-30 16:51
你換泥有無去老根?即係將本來的根去除再生根,
如果有去根,下垂係正常的,因為佢無左根要再適應同出根 ...

無呀,我只是盡量洗去舊泥,放三份一盆珠石、三份一花寶三合一泥(售貨員教的),
再將花苗放好固定,放在窗邊,我想多看幾天睇定的先。
回復

Karly0706 發表於 2011-5-30 20:18:36 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-5-30 17:12
無呀,我只是盡量洗去舊泥,放三份一盆珠石、三份一花寶三合一泥(售貨員教的),
再將花苗放好固定,放在 ...

正常的,唔駛擔心!
回復