養魚新手

作者: 屠子步 發表于 2008-3-12 00:20:50
10663 42
seasonsjoe 發表於 2008-3-13 12:48:06 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-13 11:00 發表

嘩...原來你係一個專定來呀...有個"魚網"...以後有魚類的問題一家要pm請教下你先得喇
我只是閒來養下金魚仔...
但我都有打理緊一缸和金...缸魚用1x0.5x0.5米缸養在室外...有9條和金...由開始時兩寸長養到現在都有5 ...

專家不敢當了, 經驗之談還可以 ~
金魚的排泄量是很高的, 以你的魚缸來說, 容量為250l配濾筒+9條和金, 已經差不多上限了, 你的濾筒流量多少 ?
濾筒我建議避免勤於清洗, 約二至三個月一次差不多, 因為每洗一次過濾系統, 必定會破壞若干硝化系統.
魚缸的位置是否置於露台, 有太陽直接照射的地方, 這些位置一般易令藻,苔類生長. 可買一些螺類幫手食苔.
換水的水, 緊記要放過夜一至二晚, 打氣更佳.
回復

笨笨 發表於 2008-3-13 19:28:48 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-3-13 10:23 發表

除非魚的密度非常低及過濾效能充份,
否則咁樣會積存no3, 到達某過程度, 反缸危機越高.

嗯我也知道...
不過我以前試過養同一缸魚,沒加新魚,同一個缸,3年沒換過水,只是死過幾條魚,也沒有反過缸,
只是加水,o的魚仲好似比出面既魚仲養得大o的添  ^^"
回復

笨笨 發表於 2008-3-13 19:32:38 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-13 11:00 發表

嘩...原來你係一個專定來呀...有個"魚網"...以後有魚類的問題一家要pm請教下你先得喇
我只是閒來養下金魚仔...
但我都有打理緊一缸和金...缸魚用1x0.5x0.5米缸養在室外...有9條和金...由開始時兩寸長養到現在都有5 ...

嗯嗯...我也想知道多o的各位大大養魚既心得.技術和意見.
希望大家也一同分享各位既成功
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-14 07:35:03 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2008-3-13 19:28 發表

嗯我也知道...
不過我以前試過養同一缸魚,沒加新魚,同一個缸,3年沒換過水,只是死過幾條魚,也沒有反過缸,
只是加水,o的魚仲好似比出面既魚仲養得大o的添  ^^" ...

嗯 ~ 我個人偏好換水的方法, 因為換水可以令毒素下降, 水中養份較高及....對某些魚繁殖有利 !
回復

lammadick 發表於 2008-3-14 09:33:52 |顯示全部樓層
屠子步呀...今日加上我家中的小金魚給你看看吧...呢個缸只係運行咗兩個多月...只得三條魚(想加多兩條...我想已是極限)係用我在回覆#4的方法養的...歡迎加入養魚行列呀
回復

hellohello 發表於 2008-3-14 12:31:05 |顯示全部樓層
我都係懶換水嘅人。

通常我用一個舊嘅煲儲水,等D水都放咗好耐才加入去,好似你哋所講,當D水揮發咗,我會加D比佢,保持高水位。

不過兩、三個月 都會換水二分一/三分一,清洗隔綿。

通埋唔好養太多,又打架又易病又污穢。 通埋我試過餵得太飽,D金魚眼光光,個肚成個波咁,慢動作,係水到飄飄吓!

回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-14 14:02:33 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-14 09:33 發表
屠子步呀...今日加上我家中的小金魚給你看看吧...呢個缸只係運行咗兩個多月...只得三條魚(想加多兩條...我想已是極限)係用我在回覆#4的方法養的...歡迎加入養魚行列呀 ...

在圖片看, 水質有待改善 ~
回復

芝士波 發表於 2008-3-28 16:53:53 |顯示全部樓層
水位咁低呀@@"/..
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-29 01:44:20 |顯示全部樓層

有少少補充

原帖由 seasonsjoe 於 2008-3-13 12:48 發表

專家不敢當了, 經驗之談還可以 ~
金魚的排泄量是很高的, 以你的魚缸來說, 容量為250l配濾筒+9條和金, 已經差不多上限了, 你的濾筒流量多少 ?
濾筒我建議避免勤於清洗, 約二至三個月一次差不多, 因為每 ...

你話可買一些螺類幫手食苔

其實如果魚缸有日光直照的話唔建議養魚, 除非日照時間短
唔係多多螺, 多多琵琶都搞唔0店

yeee?有玩和金
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-29 11:38:04 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-29 01:44 發表

yeee?有玩和金

請釋解"魚缸有日光直照的話唔建議養魚"原因!
回復

cross 發表於 2008-3-29 12:12:42 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-3-29 11:38 發表

請釋解"魚缸有日光直照的話唔建議養魚"原因!

沒記錯是爆藻
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-29 14:40:41 |顯示全部樓層
如果係養金魚錦鯉 , 綠藻水相當有益 , 怕爆藻係外觀問題 , 不能用換水解決 , 可用殺菌燈 , 效果唔錯!
回復

Exodus 發表於 2008-3-29 17:22:06 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-29 01:44 發表

yeee?有玩和金

唔好亂買
買角螺好喇
回復

Exodus 發表於 2008-3-29 17:22:59 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2008-3-14 12:31 發表
我都係懶換水嘅人。

通常我用一個舊嘅煲儲水,等D水都放咗好耐才加入去,好似你哋所講,當D水揮發咗,我會加D比佢,保持高水位。

不過兩、三個月 都會換水二分一/三分一,清洗隔綿。

通埋唔好養太多,又打架又易病又污穢。 ...

以前阿公最鍾意餵到佢地成個波咁飄飄下
不知幾得意
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-30 11:03:56 |顯示全部樓層
針仔,乜搞個咁既車頭相呀?!
回復

cross 發表於 2008-3-30 11:05:37 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-3-29 17:22 發表

唔好亂買
買角螺好喇

一日一蘋果醫生遠離我
回復

Exodus 發表於 2008-3-30 16:26:47 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-3-30 11:03 發表
針仔,乜搞個咁既車頭相呀?!

呢張相我N個壇用緊喎
大陸壇仲有dxscxss.com.hk...
回復

sosxxx12 發表於 2008-3-30 16:36:45 |顯示全部樓層
嘩......給人一種青春的氣息,年輕真好
回復

Exodus 發表於 2008-3-30 17:13:32 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-3-30 11:05 發表

一日一蘋果醫生遠離我

養蘋果螺會死人架喎
不過用佢地d 尿整綠水真係幾好
回復

cuiyao 發表於 2008-3-30 23:58:08 |顯示全部樓層
我每星期都換約三分一水,也會換過濾棉(因為用泥底,得勤換棉)及洗刷濾水器(掛濾)。心理作用地覺得每次放新水,魚兒都好像好快樂的樣子
現在混養三間鼠 + guppies + 小精靈 + 藍眼燈 + 黃金(魚則). 個人覺得這幾種生命力都好強。
如果太懶的話,還是不養為妙。我有不少朋友開始時雄心壯志,到最後都後勁不繼....我現在所用的魚缸,就是放棄了的朋友所送的..

另,朋友在魚缸長滿藻的時候,會封黑紙遮光,這是個好方法嗎?

另另,另一朋友的恐佈經歷︰熊貓鼠身上有傷口,碰上魚缸起黑毛藻,藻竟然長在熊貓鼠的傷口上。所以,養之前,還是停一停,諗一諗好。

回復