養魚新手

作者: 屠子步 發表于 2008-3-12 00:20:50
10678 42
我想養一細缸魚去點綴下間屋,我唔想花太多時間去打理佢,希望可以養d粗生的淡水魚,唔知大家有咩介紹?
遙日 發表於 2008-3-12 00:40:01 |顯示全部樓層
我養左d紅斑馬魚,每條約1寸長,唔駛氧氣只係得一個盆養住,一日食一餐,換半盆水,就咁養左一個月,10條都無死,應該都算粗生啦0瓜?

但就要每日同佢清理魚屎,同埋換一半水,果一半水要預先儲起放一晚,等佢d氯氣消除囉…但若你設置小魚缸,有濾水器應該就唔駛成日清魚屎同換水,應該仲易養
回復

jellyfishy 發表於 2008-3-12 09:16:05 |顯示全部樓層
燈魚,又平又粗生又唔洗氣pump
回復

lammadick 發表於 2008-3-12 11:50:20 |顯示全部樓層
我都有一缸小金魚...真得很小...只得一寸多d長...
個缸13寸寛x8/9寸高咁上下...用一個濾水器..唔洗氣pump(濾水器打落來d水以有足夠空氣)...加支燈可以夜晚睇下魚
每日餵一次..三日加一殼水(不需要換水)..一星期換一至兩次過濾棉(睇有幾污穢)..兩星期到一個月換一次炭
最初時試過缸水很污濁...後買咗一支清水濟...掂哂
呢個只係個人經驗...希望幫到你啦...
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-12 14:27:29 |顯示全部樓層
"我想養一細缸魚去點綴下間屋,我唔想花太多時間去打理佢"
一睇就火都黎!
回復

屠子步 發表於 2008-3-12 14:54:15 |顯示全部樓層
Why? what's wrong?
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-12 15:48:53 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-12 14:54 發表

只係用黎裝飾 , 就算係一條最強既山坑魚 , 你冇時間唔換水唔喂食 , 有一日佢都會死係你手上!
靚魚更加唔使講 , 死得更快!
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-12 16:07:59 |顯示全部樓層

好笑

原帖由 LEUK9884 於 2008-3-12 14:27 發表
一睇就火都黎!

你見倒魚都有火?

金魚是你很好的選擇, 很粗生
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-12 17:19:41 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-3-12 14:27 發表
一睇就火都黎!

冷靜點...
其實多人未知個養魚的正確概念係點, 所以間唔中會有唔想換水想棉當擺設的言論.
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-12 17:27:25 |顯示全部樓層
原帖由 屠子步 於 2008-3-12 14:54 發表

其實養魚不同一般貓狗禽牧, 水是魚類賴以為生的最基本最重要的要素,
基本上你需要考慮 :
1.魚缸的容量配以魚的種類及密度
2.水質的控制,定期換水
3.魚缸的放置位置, 器材.
etc....

記住係冇唔洗換水的魚, 冇唔洗餵食的魚, 冇唔洗理的魚 ! 否則反之..同虐待沒有分別. 倒不如到精品店買假魚缸, 換的...只是電芯.
回復

遙日 發表於 2008-3-12 23:20:39 |顯示全部樓層
一睇就火都黎!

我覺得大家反應又唔駛咁大,
樓主只係話「唔想花太多時間」,唔係「完全唔想花時間」丫嘛﹗
好多人都好似樓主咁(包括我),唔想花時間日日留意水溫、洗魚缸、換水…
但唔代表連每日餵食同間中換水呢d根本時間都唔肯花
所以先想養粗生魚0者

大家無謂反應過大喎…
回復

Tony 發表於 2008-3-12 23:40:15 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-3-12 23:20 發表

我覺得大家反應又唔駛咁大,
樓主只係話「唔想花太多時間」,唔係「完全唔想花時間」丫嘛﹗
好多人都好似樓主咁(包括我),唔想花時間日日留意水溫、洗魚缸、換水…
但唔代表連每日餵食同間中換水呢d根本時間都唔肯花
所以 ...

哈哈~~洗魚缸唔洗日日洗呱 (just kidding)
回復

屠子步 發表於 2008-3-13 06:39:15 |顯示全部樓層
多謝意見。

我會考慮下上面既point,我都唔想生靈塗炭,所以至問清楚d。明白一定要換水,但日日都要換的話,唔係佢死會係我亡。
回復

笨笨 發表於 2008-3-13 08:01:17 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-3-12 17:27 發表

其實養魚不同一般貓狗禽牧, 水是魚類賴以為生的最基本最重要的要素,
基本上你需要考慮 :
1.魚缸的容量配以魚的種類及密度
2.水質的控制,定期換水
3.魚缸的放置位置, 器材.
etc....

記住係冇唔洗換水的魚, 冇唔洗 ...

對啊~~~
不過...我是不換水的...我有一次聽人說一定要換一下水(只是4份1水),
我養的舊魚就一定死兩三條,所以我很怕換水的,我上年初重新養的魚至現在只是換過一次水(也只是4份1水至3份1水),
但個次換水就傷亡慘重...所以我唔換水架  

回復

lammadick 發表於 2008-3-13 09:19:18 |顯示全部樓層
完全同意呀...我有同金魚街d老闆傾過下...佢地都話如果可以控制到唔駛換水就最好...因為換水會有機會另到d魚壞魚鰓...所以只要水揮發了加水就可以了...勤力d換棉同間中清洗過濾器材啦
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-13 10:17:56 |顯示全部樓層
D魚_食,訓,痾_都係個缸裡面 , 水揮發了加水 ? 揮發了幾多? 係你未加水之前 , 水既酸性大幅增加 , 魚病跟住就黎!  lammadick 兄  金魚街d老闆唔係咁同你講佢地點做生意? 平心而論 , 養D小燈魚 , 控制喂食 , 不要殘留魚糧 , 將魚代謝減小保持水質!  另外可試生態缸 , 到魚街買些"莫絲"水草 , 十幾隻水草蝦 , 配合適當光照 , 可產生自然循環 , 莫絲靠光生長 , 蝦吃水草 , 蝦的代謝又給水草吸收...... 循環不息!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-13 10:20:53 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-3-13 09:19 發表
完全同意呀...我有同金魚街d老闆傾過下...佢地都話如果可以控制到唔駛換水就最好...因為換水會有機會另到d魚壞魚鰓...所以只要水揮發了加水就可以了...勤力d換棉同間中清洗過濾器材啦 ...

換水壞鰓原因不在換水, 而係新水中的氯氣, 所以需要換水的水必需放過一至兩夜, 待水中的氯氣散走, 否則會破壞魚類及水中生物 !
回復

seasonsjoe 發表於 2008-3-13 10:23:04 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2008-3-13 08:01 發表

對啊~~~
不過...我是不換水的...我有一次聽人說一定要換一下水(只是4份1水),
我養的舊魚就一定死兩三條,所以我很怕換水的,我上年初重新養的魚至現在只是換過一次水(也只是4份1水至3份1水),
但個次換水就傷 ...

除非魚的密度非常低及過濾效能充份,
否則咁樣會積存no3, 到達某過程度, 反缸危機越高.
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-13 10:43:03 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-3-12 16:07 發表

你見倒魚都有火?

金魚是你很好的選擇, 很粗生

請問好笑在那方面?
你見倒魚都有火? 無錯,養魚係我既興趣 !
回復

lammadick 發表於 2008-3-13 11:00:23 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-3-13 10:20 發表

換水壞鰓原因不在換水, 而係新水中的氯氣, 所以需要換水的水必需放過一至兩夜, 待水中的氯氣散走, 否則會破壞魚類及水中生物 !

嘩...原來你係一個專定來呀...有個"魚網"...以後有魚類的問題一家要pm請教下你先得喇
我只是閒來養下金魚仔...
但我都有打理緊一缸和金...缸魚用1x0.5x0.5米缸養在室外...有9條和金...由開始時兩寸長養到現在都有5寸長
我只是一個星期洗一次濾桶...每次洗桶後都要加水(揮發了一成)..都係冇換水...但會出現很多清苔..所以要洗刷玻璃...洗完後水會很綠..但半日下來就可以清返哂...現在都算可以...但係佢地一天一天咁長大...我很怕缸水都失控..因為個桶一次比一次可怕(很多魚屎及清苔)...有冇咩方法可以控制得好點
回復

123下一頁