問花名

作者: Chin 发表于 2019-9-26 11:02:04
2156 10
請問圖下兩株是?名。
小雷子 發表於 2019-9-26 20:58:36 來自手機 |顯示全部樓層
右下係咪迷你套筒,好靚呀!

我也不知,名牌模糊不清。  發表於 2019-9-27 13:48
rwgplant 發表於 2019-9-26 21:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-26 20:58
右下係咪迷你套筒,好靚呀!<span class="emoji emoji1f60d"></span>

右下面似係迷岩Sinningia 'Connect The Dots,圖片太少範圍,無100%肯定,附上網圖參照
544_1.sinningia connect the dots721.jpg
chestnut007 發表於 2019-9-27 07:36:34 |顯示全部樓層
好靚呀!
Chin 發表於 2019-9-27 13:51:49 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-26 21:38
右下面似係迷岩Sinningia 'Connect The Dots,圖片太少範圍,無100%肯定,附上網圖參照{:em ...

謝謝,可能不是,花瓣邊花紋不同。
rwgplant 發表於 2019-9-27 14:34:17 來自手機 |顯示全部樓層

如果唔係connect the dots,有可能係nora's drift sand,這兩款迷岩我都有,有時會開出像你這個花樣,其實不同季節或溫度,迷岩嘅花會開出有不同模樣,附上兩張網圖,是不同季節時攝的 drift sand
希望有其他大大幫到你
小雷子 發表於 2019-9-27 16:04:24 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-27 14:34
如果唔係connect the dots,有可能係nora's drift sand,這兩款迷岩我都有,有時會開出像你這個花樣,其實 ...

咩名都唔緊要,最重要自己喜歡!
我頭像同阿Chin好似樣!
Chin 發表於 2019-9-27 16:38:01 來自手機 |顯示全部樓層
真多謝各位,翻查纪錄,16年Jo jo義賣時,我要了這盆,可能是它吧。或者今年的色不同了,所以迷糊了
小雷子 發表於 2019-9-27 16:46:21 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-9-27 16:38
真多謝各位,翻查纪錄,16年Jo jo義賣時,我要了這盆,可能是它吧。或者今年的色不同了,所以迷糊了<span class="emoji emoji ...

揾返名牌開心晒!
Chin 發表於 2019-9-27 16:47:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-27 16:04
咩名都唔緊要,最重要自己喜歡!<span class="emoji emoji1f609"></span>
我頭像同阿Chin好似樣!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

牠們都是可愛小朋友,你的是兔兔,我的是龍貓(在16年十七歲時去了彩虹橋),現領養了牠。
小雷子 發表於 2019-9-27 16:55:55 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2019-9-27 16:47
牠們都是可愛小朋友,你的是兔兔,我的是龍貓(在16年十七歲時去了彩虹橋),現領養了牠。 ...

我的小兔兔陪住你的龍貓在彩虹橋玩得好開心,我地都唔洗掛住佢啦!
狗狗好大隻,有佢陪住你去散步,一定好有安全感!

剛領養了十七日,我保護牠多D。可能流浪時比其他狗欺負,所以好細膽,散步時,一見其他狗,立即躲在我身旁。  發表於 2019-9-27 17:04