大阪愛仙園一遊~

作者: choiyee2122 發表于 2019-9-22 20:50:38
2221 7
一直好想去日本的多肉植物園朝聖, 上星期去了一趟大阪, 就決定去大阪的愛仙園睇下
因為我主要玩十二卷, 所以大部份都係睇佢地~
玉露, 壽, 玉扇, 萬象, 硬葉都有

個人覺得幾有特色的壽

在場仲有好多仙人掌顃的植物

後感: 想睇十二卷的話唔建議夏天去, 離最近的地下鐵都要行15min, 條路都幾曬下
中午時間, 園內的溫室區又熱又曬又焗, 5分鐘都開始出汗
加上夏天植物的狀態又好差...照片都睇得出好多植物都係斷水中, 仲有D死左得番條屍都冇人打理
可能植物數量實在太多, 園主都照顧不暇
原本想揀幾棵玉扇番HK, 但實在揀唔落, 個個都又瘦又dry
唔知係唔係收埋左精品, 感覺數量很多, 但真正令我驚艷的品種又唔多見
反而仙人掌仲吸引
freddywongdy 發表於 2019-9-22 21:12:31 |顯示全部樓層
好吸引呀! 有機會都要去下先!
回復

MasterTT 發表於 2019-9-22 21:20:32 來自手機 |顯示全部樓層

Wow...果度啲十二之卷好晶瑩剔透,佳品!!!啲肉肉真吸引,响果度嘅肉友小心中毒!
回復

choiyee2122 發表於 2019-9-22 23:40:16 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-9-22 21:20
Wow...果度啲十二之卷好晶瑩剔透,佳品!!!啲肉肉真吸引,响果度嘅肉友小心中毒!{:emoji_0 ...

溫室溫差大, 又夠濕度又夠陽光, 種植環境好岩十二卷生長
好羨幕住附近嘅人, 買唔到都可以去睇肉肉
回復

MasterTT 發表於 2019-9-23 20:28:29 來自手機 |顯示全部樓層
choiyee2122 發表於 2019-9-22 23:40
溫室溫差大, 又夠濕度又夠陽光, 種植環境好岩十二卷生長
好羨幕住附近嘅人, 買唔到都可以去睇肉肉  ...

咁始終係溫室,環境嘅條件係好過我哋好多
嗯嗯...人地有咁多種類型,的確令我地羨慕
回復

Forumdata 發表於 2019-9-23 23:32:55 來自手機 |顯示全部樓層
係日本買植物要特別報關嗎
回復

choiyee2122 發表於 2019-9-24 10:38:38 |顯示全部樓層
日本出境要有檢疫證書, 機場有檢疫counter, 但詳細流程就唔清楚
回復

little_stone 發表於 2019-9-26 17:04:04 來自手機 |顯示全部樓層
好大個場呀!好羡慕!有機會又去睇下
謝大大分享!
回復