火木園之空氣草們(21.9綠寶石)

作者: Firewood 发表于 2019-9-18 18:43:18
4337 32

放一部份比大家欣賞:)

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2019-9-18 19:25:03 來自手機 |顯示全部樓層

好靚呀!你……隻……手!
第一張白毛毛好似羽毛咁靚!
Firewood 發表於 2019-9-18 20:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-18 19:25
好靚呀!你……隻……手!<span class="emoji emoji1f601"></span>
第一張白毛毛好似羽毛咁靚!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
...

雞毛好貴。。。諗左輪先買。。係家中最貴既植物。。但真係好靚。。
cgi0117 發表於 2019-9-19 12:36:43 |顯示全部樓層
可唔可以教下點養, 屋企戈粒...唔知點解死左...變左干草球
Firewood 發表於 2019-9-19 13:43:05 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-19 12:36
可唔可以教下點養, 屋企戈粒...唔知點解死左...變左干草球 ...

你果棵空氣草係咩黎。。
大致可分三款空氣草

一,銀葉型
如犀牛。。電捲。。
即係你見佢銀銀地色,或者有毛毛面。。佢地曬得。。當然唔好暴曬,夏天要加遮光網。。視乎你種植環境喔。。

二,普通型
如精靈類。。
唔太曬得,散光

三,長條密集型
如綠寶石。。。要倒轉吊住佢,好容易積水係芯裡。。就會死

我會每粒噴水。。然後用力甩水。。等個芯唔會積水既同時,又每塊葉都有沾到水份。。。
然後每粒都是倒轉咁放佢一個晚上。。係芯裡的水唔會積住。。
晚上先好噴水,日頭唔好比水。。因空氣草係晚上先開口飲水架

噴水就睇天氣決定。。。落雨天唔會噴。。。
有人話可以幫佢地浸水。。我就試過。。浸死過三棵。。
所以。。改為密噴好過浸。。。

重點。。
每日觀察下佢。。同佢交流下。。佢會話你知洗唔洗飲水架hehe
cgi0117 發表於 2019-9-19 14:04:37 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-19 13:43
你果棵空氣草係咩黎。。
大致可分三款空氣草

禁係我殺死佢...我成日比陽光佢, 同埋會比水浸住D根吸水...@>@
本身粒野有綠色, 有粉紅...
開頭呀媽放佢係廁所..個樣衰衰地...
所以我放佢出去曬太陽....小左D粉紅色..(一路都無比過水..話可以係廁所吸水份)
跟住我見禁耐都無比水佢...所以浸住D根吸水...浸左2次...就釘左....
Firewood 發表於 2019-9-19 14:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-19 14:04
禁係我殺死佢...我成日比陽光佢, 同埋會比水浸住D根吸水...@>@
本身粒野有綠色, 有粉紅...
開頭呀媽放佢 ...

空氣草係靠葉吸收水份。。。
根。。你肯定是活根嗎?
我網上見過人係用水浸住空氣草既根吸水。。。但實質操作我就唔曉了。。
cgi0117 發表於 2019-9-19 14:17:00 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-19 14:10
空氣草係靠葉吸收水份。。。
根。。你肯定是活根嗎?
我網上見過人係用水浸住空氣草既根吸水。。。但實質 ...

我唔知呀...佢D葉係綠色...跟住底部有D啡色..條條狀, 我當佢係根咋..:/
小雷子 發表於 2019-9-19 14:24:15 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-19 14:17
我唔知呀...佢D葉係綠色...跟住底部有D啡色..條條狀, 我當佢係根咋..:/

比你笑C!你真可愛,種咩都死!
cgi0117 發表於 2019-9-19 17:14:54 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-19 14:24
比你笑C!你真可愛,種咩都死!

邊有其他野死WOR~..... 大大你記錯人咋麻...
我隻貓貓好壯健WOR~ ....空氣草係我呀媽嫁...佢唔理..先會死...
我D多肉...就算唔淋水都唔會死..所以我D成功率好高...

*我記得啦....我死左好多香草.....
freddywongdy 發表於 2019-9-20 09:15:07 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-18 19:25
好靚呀!你……隻……手!
第一張白毛毛好似羽毛咁靚!
...

我都想話隻手好滑好靚!wakakaka
freddywongdy 發表於 2019-9-20 09:19:12 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-18 20:47
雞毛好貴。。。諗左輪先買。。係家中最貴既植物。。但真係好靚。。

唔識種雞毛,我種左兩次都係枯枯下咁,最後就梗係死埋!好肉赤!
八王爺 發表於 2019-9-20 15:49:18 |顯示全部樓層
日夜溫差大,乾燥,其實空鳳長的更快
Firewood 發表於 2019-9-20 19:55:40 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2019-9-20 15:49

濕差大同乾燥會迫使空鳳長大些去吸收水份?
Firewood 發表於 2019-9-20 21:21:57 來自手機 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2019-9-20 15:49

多謝版主加持,第一次有賞賜! Yeah !
Firewood 發表於 2019-9-21 21:11:57 來自手機 |顯示全部樓層
趁佢未瓜。。留下倩影先
waiting 發表於 2019-10-28 20:01:35 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-21 21:11
趁佢未瓜。。留下倩影先

這隻好難養?
真係好靚.
Firewood 發表於 2019-10-28 23:31:43 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2019-10-28 20:01
這隻好難養?
真係好靚.

佢已上天堂。。難呀。。。。完全唔知佢要何時比水。。
waiting 發表於 2019-10-28 23:52:33 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-10-28 23:31
佢已上天堂。。難呀。。。。完全唔知佢要何時比水。。

吓… 仲諗住試吓tim…
如果係平平地, 就買番隻嚟試吓.
Firewood 發表於 2019-10-29 00:40:03 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2019-10-28 23:52
吓… 仲諗住試吓tim…  
如果係平平地, 就買番隻嚟試吓.

去花墟體育館對面望望,依排都好多空鳯,
12下一頁