懶人做……智慧花盆(成功開花啦!)

作者: 小雷子 发表于 2019-9-17 11:06:28
6694 51
Calico 發表於 2019-9-17 23:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 22:37
係呀傷心c, 而家等妳再出報告,睇下有咩方法改進,才子右未入來比意見 ...

我屋企唯—2盆AV,種左差不多大半年,全程用夾鍊袋種。反而其它的就上晒天国。
小雷子 發表於 2019-9-17 23:28:43 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-17 23:11
我屋企唯—2盆AV,種左差不多大半年,全程用夾鍊袋種。反而其它的就上晒天国。 ...

影嚟睇下,好有趣咁喎!
Calico 發表於 2019-9-17 23:48:06 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 23:28
影嚟睇下,好有趣咁喎!<span class="emoji emoji1f60f"></span>

Hehe!!  翠翠綠綠似碌木!尼盆是唯一一盆葉插出來的,雖然種得吾靚,但最緊要渡咗過夏,保住條命仔先!
小雷子 發表於 2019-9-17 23:53:56 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-17 23:48
Hehe!!  翠翠綠綠似碌木!尼盆是唯一一盆葉插出來的,雖然種得吾靚,但最緊要渡咗過夏,保住條命仔先![e ...

D葉好有光澤呀!有咩祕技?
莫非你用拉揀袋密封咁種係重點?
Calico 發表於 2019-9-17 23:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-17 23:53
D葉好有光澤呀!有咩祕技?<span class="emoji emoji1f631"></span>
莫非你用拉揀袋密封咁種?<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

吾密封,密封咁熱上天国啦。
hkclive 發表於 2019-9-17 23:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
唔密封,即普通膠袋都可以??
Calico 發表於 2019-9-18 00:06:40 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 23:59
唔密封,即普通膠袋都可以??

糸呀!你有冇買過發叔D小苗?有冇發覺有咩特別?
小雷子 發表於 2019-9-18 00:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-18 00:06
糸呀!你有冇買過發叔D小苗?有冇發覺有咩特別?

葉靚,又有彈性,同濕.度有關!
violet_bb 發表於 2019-9-18 00:20:30 來自手機 |顯示全部樓層
地球懶人開窿法分享:
膠杯開窿可以用尖頭較剪拮窿,利用較剪闊度將較剪左右轉幾下,就即刻有圓形窿了。過程十幾秒。大窿拮入d;細窿唔拮咁入。
Firewood 發表於 2019-9-18 00:37:15 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 22:14
校長書中講幼線係引水可以較高位置

咩書黎,可透露嗎?!
rwgplant 發表於 2019-9-18 00:44:53 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2019-9-17 21:18
植料比例都對。我用墨斗缐,只得一種粗度。

我現在全部改用正常方法種。 ...

用墨斗缐本無問題,但你用了很多日本珠石混泥,珠石儲水太多,溫度高時根部自然會壞死,另一方面,你用嘅盆太矮,水又儲太多,水很快就引到泥中,所以水位高低要適當配合。
rwgplant 發表於 2019-9-18 00:57:14 來自手機 |顯示全部樓層

懶人盆如果長期儲水,要符合幾種情況,1. 如果植物本身係耐澇,耗水快嘅,2. 棉繩要盡量幼,同時用幾條嚟吸水,3. 花盆屬于高身盆,水和泥之間有較高嘅距離,4. 植料方面要疏水性強,如細碎嘅輕石,蛭石之類, 5. 天氣溫度要適中,太低或太高時要避免。
rwgplant 發表於 2019-9-18 01:02:50 來自手機 |顯示全部樓層

可以參考我嘅懶人盆
記住盡量泥要填多些高些,我基本填滿哂
rwgplant 發表於 2019-9-18 01:19:44 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-9-17 23:11
我屋企唯—2盆AV,種左差不多大半年,全程用夾鍊袋種。反而其它的就上晒天国。 ...

唔焗死?真係奇
即係等於溫室啫
其實點解唔用嗰托盤裝水,再放上去,當然盆底要唔吸水,效果咪一樣
Calico 發表於 2019-9-18 05:48:01 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-18 00:57
懶人盆如果長期儲水,要符合幾種情況,1. 如果植物本身係耐澇,耗水快嘅,2. 棉繩要盡量幼,同時用幾條嚟吸 ...

英雄所見略同,睇咗咁耐,終於有一個人講到重點。
Calico 發表於 2019-9-18 06:13:01 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-17 22:27
高身杯就用幼線,先夠力引水向上

跟據我今年開始用懶人花盤屋企太熱,死左6~7盤後<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

Hehe!!  吾好一本天書睇到老呀!hehe!!
Calico 發表於 2019-9-18 06:14:05 來自手機 |顯示全部樓層
Firewood 發表於 2019-9-18 00:37
咩書黎,可透露嗎?!

校長本書。
小雷子 發表於 2019-9-18 07:31:27 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-9-18 00:20
地球懶人開窿法分享:
膠杯開窿可以用尖頭較剪拮窿,利用較剪闊度將較剪左右轉幾下,就即刻有圓形窿了。過 ...

我就係用你個方法,不過我要吉好耐先會穿,整幾窿都要5分鐘以上,凸出膠怕佢會合埋,又要修剪下……
火星人手腳慢……整得嚟,都蚊瞓!
小雷子 發表於 2019-9-18 07:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-18 00:57
懶人盆如果長期儲水,要符合幾種情況,1. 如果植物本身係耐澇,耗水快嘅,2. 棉繩要盡量幼,同時用幾條嚟吸 ...

你用果條係咩線?唔好話我知係<痴線>
珍珠岩同日本珠石有分別??即係珍珠岩唔保水??
rwgplant 發表於 2019-9-18 09:37:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-18 07:43
你用果條係咩線?唔好話我知係<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
珍珠岩同 ...

我用嗰條係'搭通天地線'
文具舖有得買㗎
日本珠石係高溫處理過嘅珍珠岩,膨漲後凝結成泡沫狀顆粒,有很多細孔和中心有許多空間,所以可以儲水。珍珠岩其實也不是很好疏水材料,用輕石比較好