[團購] 日本珠石2 - 價錢太貴, 團購取消

作者: 比得大帝 發表于 2011-5-22 22:42:31
11704 104
2068 發表於 2011-7-6 10:26:15 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-6 09:43
在等消息, 不如考嚇你, 當係打發時間

你地有沒有奇怪過? 按出口商網上資料, 10升S號, 和10升M號 同樣是 1K ...

10升是指那包裝袋可裝到立方容量大約數(因大細所需空間不同)、1kg是交易單位、是保証買賣雙方得到公平。

1. 交易單係係10升. 1KG是參考重量 2. 波子個問題, 你都冇答  發表於 2011-7-6 10:33
你都唔係答問題  發表於 2011-7-6 10:28
回復

2068 發表於 2011-7-6 10:33:28 |顯示全部樓層
在等消息, 不如考嚇你, 當係打發時間

你地有沒有奇怪過? 按出口商網上資料, 10升S號, 和10升M號 同樣是 1K ...

A: 這桶小波子比那桶大波子: 重

好, 謝謝你回答, 睇吓有沒有其他人回答再開估  發表於 2011-7-6 10:40
回復

anhiwan 發表於 2011-7-6 11:05:38 |顯示全部樓層

如果,物料的質量和成份相同,只是體積不同,以同是圓形來計,放於同等大小的容器,
因為體積小而相對縫隙比較少的關係,應該可以放多些而較重,但差距不會太大。

我選 ( A ) 因放大波子那桶的空隙應比小波子多。

咁你係唔係選 C 呀?  發表於 2011-7-6 11:09
回復

acmc 發表於 2011-7-6 11:31:44 |顯示全部樓層
在等消息, 不如考吓你, 當係打發時間

<在等消息, 不如考吓你, 當係打發時間

你地有沒有奇怪過? 按出口商網上資料, 10升S號, 和10升M號 同樣是 1KG, 點解唔係S號和M號的重量不同?  是否出口商網上資料錯誤?

或者改一改個問題:
有兩個同樣大小的桶, 其中一個放滿了細波子(約一千粒), 另一個放滿了大波子約(500粒).  大細波子的密度是相同的.
大波子和細波子的密度是相同的.

你認為
B: 這桶小波子比那桶大波子: 輕
C: 這桶小波子和那桶大波子: 同樣輕重>

答:否
      C
     答案已在問題上啦

我並沒有說答案呀, 我問是否出口商網上資料錯誤? 網上的重量只作參考, 可以是不對的.  發表於 2011-7-6 12:02
回復

比得大帝 發表於 2011-7-6 12:10:08 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-7-6 11:05
如果,物料的質量和成份相同,只是體積不同,以同是圓形來計,放於同等大小的容器,
因為體積小而相對縫隙 ...

應該係大波子那桶的空隙應比小波子那桶。(因為波子數量少, 所以空隙也少)

不過每一個單獨的空隙的體積較大
回復

anhiwan 發表於 2011-7-6 12:34:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-6 12:10

應該係大波子那桶的空隙應比小波子那桶少。(因為波子數 ...

或者改一改個問題:
有兩個同樣大小的桶, 其中一個放滿了細波子(約一千粒), 另一個放滿了大波子約(500粒).  大細波子的密度是相同的.
大波子和細波子的密度是相同的.

你認為
B: 這桶小波子比那桶大波子: 輕
C: 這桶小波子和那桶大波子: 同樣輕重>

這樣說吧,只是個人理解

若以版主所說的容器是桶 :-

桶是硬的容器,大波子放 (滿) 其間,粒與粒之間的空隙會比較大,
而小波子(因粿粒小可填補粒與粒之間的空隙)會比較少。

所以我選 (A)

若容器是膠袋這類軟性的物件,因容積可以推擠而填補粿粒之間的空隙。

那我會選 (C)

如果根據呢個問題, 要放波子放到個桶滿晒為止, 咁我就會答A~如果有限只可放1L, 咁我會答C~  發表於 2011-7-8 21:44
X 2  發表於 2011-7-8 21:03
回復

cherrylwy 發表於 2011-7-8 21:29:43 |顯示全部樓層
在等消息, 不如考吓你, 當係打發時間

10升S號, 和10升M號 同樣是 1KG, 出口商無錯喎, 同一個容量, 同一種密度, 重量係一樣的~
同埋你波子個問題好似無講要放同一個容量既波子喎, 如果無講到明放幾多, 而可以任放放到個桶滿為止, 咁梗係小的波子桶重啦~
回復

比得大帝 發表於 2011-7-8 22:43:24 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-7-8 21:29
10升S號, 和10升M號 同樣是 1KG, 出口商無錯喎, 同一個容量, 同一種密度, 重量係一樣的~
同埋你波子個問 ...

乜嘢叫做冇講要放同一個容量既波子喎?

放滿同一樣的桶, 同一的桶, 就是同一的容量啦
回復

cherrylwy 發表於 2011-7-9 00:35:20 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-8 22:43
乜嘢叫做冇講要放同一個容量既波子喎?

放滿同一樣的桶, 同一的桶, 就是同一的容量啦 ...

如果你講緊既係液體, 咁你呢句就啱, 但而家同一個桶唔等於同一個容量既波子, 因為波子唔係液體, 亦唔可以並排, 波子同波子之間有空隙, 所以放小波子同大波子需要既空間唔會一樣的~
1) 如果你所講既1L(或其他重量)係形容個桶既容量既話, 咁即係用個1L(假設)既桶來放滿波子, 咁梗係小波子會放得多D啦, 咁所以咪小波子桶重D囉~
2) 但如果你所講既1L係形容珠石或波子既話, 咁無論你用桶/膠袋/其他任何容器, 佢地都只可放1L, 咁佢地既重量都會一樣~
所以我在上面的點評都答左: 如果根據呢個問題, 要放波子放到個桶滿晒為止, 咁我就會答A~如果有限只可放1L, 咁我會答C~
所以你問波子呢個問題, 如果唔表明係放1L(或其他重量)波子而只係話用一個一樣既桶, 咁就同珠石個問題完全唔同~
但有個機會你個問題係啱既, 就係你已經知道出口商會用一個10L的立體器皿去量住D珠石來pack, 咁S號珠石既重量就應該會重少少嘞~
回復

anhiwan 發表於 2011-7-9 09:23:31 |顯示全部樓層
比得大帝不是已說明了嗎?

" 有兩個同樣大小的桶, 其中一個放滿了細波子(約一千粒), 另一個放滿了大波子約(500粒).  大細波子的密度是相同的.
大波子和細波子的密度是相同的."
回復

cherrylwy 發表於 2011-7-9 23:56:10 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-7-9 09:23

" 有兩個同樣大小的桶, 其中一個放滿了細波子(約一千粒), 另一個放滿了大波子約 ...

咁所以我就係話呢個問題同珠石個問題完全唔同/無關,如果淨係根據呢個問題,我會答A。
至於出口商話S號同M號都係同一重量,亦都無講錯,因為呢個情況同比得大帝講波子的情況唔同,佢改一改個問題,答案就唔同晒。

同意啊!所以我為不同容器作不同答案。  發表於 2011-7-10 15:19
回復

cherrylwy 發表於 2011-7-10 23:07:42 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-7-9 09:23

" 有兩個同樣大小的桶, 其中一個放滿了細波子(約一千粒), 另一個放滿了大波子約 ...

所以我都點評左你的帖'x2'~

正是英雄所見.........哈哈哈  發表於 2011-7-11 09:47
回復

比得大帝 發表於 2011-7-12 14:04:07 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-7-9 23:56
咁所以我就係話呢個問題同珠石個問題完全唔同/無關,如果淨係根據呢個問題,我會答A。
至於出口商話S ...

珠石或波子沒有分別, 珠石或波子並非流質, 一公斤的珠石或波子, 是指以一個一公升的容器可以放的珠石或波子

因此答案不應因為是波子或因為是珠石而改變.

答案也不會因為容器是膠袋或是硬桶而改變, 如果認為是膠袋可以推擠而填補粿粒之間的空隙, 並沒有這個槪念

正確是A, 不過答C也錯不了很多

按比例, 小波子的空隙較細, 但空隙的數量相對的多, 以中間的部份來說, 同樣的體積波子, 重量是相同的, 相差就在容器周邊的空隙, 周邊的空隙是比中間的空隙大, 因為中間的波子的每一個空隙都是上下左右前後六粒波子組成, 而周邊的空隙是由五粒波子組成.

假設該容器的一個平面可以放16粒小波子, 即有9個中間空隙和12個周邊空隙, 即中間空隙和周邊空隙的比例為9:12 = 3:4
假設該容器的一個平面可以放9粒小波子, 即有4個中間空隙和8個周邊空隙, 即中間空隙和周邊空隙的比例為4:8 = 1:2

因為同一容器放大波子的周邊空隙的比例大, 因此同一容器放大波子的重量是較輕的.

回復

比得大帝 發表於 2011-7-12 14:08:48 |顯示全部樓層
講返正經嘢, 代理報價HK$7,300, 15包M, 15包S
即每20L一包244. (每L HK$12.17)

請表示是否接受:

S碼 = 5號 = 2-3mm(每袋20L)
Childplay x 1
cherrylwy x 1
比得大帝  x 1 (接受)
kookoo  x 1
oio x 2
貝貝 x 1
花花公子 x 1
cknihk x 1
sukyee x 1
ivo x 1
Cora x 1
馬修 X 1
panada0515 X 1
chutou & 大紫花 (share) x 1
TOTAL : 15

M碼 = 7號 = 5-7mm  (每袋20L)
Childplay x 1
U915 x 1
比得大帝  x 2  (接受)
oio x 6
貝貝 x 1
btau x 1
joycewsm x 1
cknihk x 1
馬修  X 1
TOTAL : 15

回復

oio 發表於 2011-7-12 22:51:17 |顯示全部樓層
太貴了,不如大家去花x一齊定睇下會唔會再平的!Peter 大大!thanks for your effort!
回復

比得大帝 發表於 2011-7-12 22:55:01 |顯示全部樓層
OK. 你是大客戶,聽你的

現在宣佈是次團購取消
回復

ivo 發表於 2011-7-12 23:10:33 |顯示全部樓層
收到, 唔該晒比得大大付出時間心機!
回復

mcdull918 發表於 2011-7-12 23:14:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-12 22:55
OK. 你是大客戶,聽你的

現在宣佈是次團購取消

唔該哂比得大大
回復

KOOKOO 發表於 2011-7-12 23:21:15 |顯示全部樓層
辛苦你啦
回復

childplay 發表於 2011-7-12 23:59:50 |顯示全部樓層

感謝比得兄一直無私的付出與安排
無言感激
回復