開得太耐係咪要cut晒D花喇?更新(慘~好慘!)

作者: maywong918 发表于 2008-3-11 14:39:57
2054 6
盆標準買返來已經開緊花,到而家差唔多兩個月都不停開花! 不過我見而家D花唔同左,係咪應該cut晒D花俾佢抖下喇?
岩買返來D花:深粉紅底,多紫藍色噴點,大朵D.而家:淺粉紅底,少噴點,細朵D!

好慘呀~!!!!下午盆花嚮窗台跌左落來啊~

買返來兩星期

買返來兩星期

而家(右邊朵舊既深色D)

而家(右邊朵舊既深色D)

一開四...

一開四...

跌落來後...

跌落來後...
peeseela 發表於 2008-3-11 19:54:36 |顯示全部樓層
有冇間中落d肥?
maywong918 發表於 2008-3-11 23:54:25 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-3-11 19:54 發表
有冇間中落d肥?

有啊,有用開稀左既水狀肥淋花!
下午發生慘事後已經cut晒D花了! 第一次~完全手足無措! 兵慌馬亂間第一時間打俾希媽,問佢應該點做~ 嚮度要同希媽講聲多謝同唔好意思!都知希媽忙,唔應該麻煩佢,不過沒辦法,自己未試過,唔知點做!
分左後,一變四!希望唔會"屎"喇!
P3111293 (Small) (2).JPG
TUPLIP28 發表於 2008-3-12 13:52:43 |顯示全部樓層
Good luck to you
maywong918 發表於 2008-3-12 14:16:37 |顯示全部樓層
原帖由 TUPLIP28 於 2008-3-12 13:52 發表
Good luck to you

thank you! 我會盡力 唉~都唔知講乜好!兩盆花一齊擺,得佢...可能呢D叫樹大招風喇! (我屋企2x樓,呢排吹東風,我個窗向東! )

出事前,一齊晒太陽!

出事前,一齊晒太陽!
mcyan 發表於 2008-3-12 23:43:14 |顯示全部樓層
我尋晚都有一盆跳咗樓 ,其實係想拎起黎望下,點知突然失手,由台到跌咗落地,跌到成地泥,好在佢無解體,只係D花花謝咗,你吾好擔心啦,D花花會好努力架。
maywong918 發表於 2008-3-13 01:54:16 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-3-12 23:43 發表
我尋晚都有一盆跳咗樓 ,其實係想拎起黎望下,點知突然失手,由台到跌咗落地,跌到成地泥,好在佢無解體,只係D花花謝咗,你吾好擔心啦,D花花會好努力架。 ...

我唔想擔心嘎!鬼叫自己係新手o丫!乜都唔識! 不過,我會努力既喇!