返回列表 發新帖

白花小精靈

作者: corina 發表于 2011-5-20 22:38:20
4131 28
dachjoey 發表於 2011-5-23 23:15:51 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-5-23 22:32
我唔打算等佢結種子莢,留番養分生側芽好過.
請問這棵新買的空鳯可以施肥嗎?施肥什麼肥可以 ...

我響花展買空鳳果陣,佢地賣咗包藍色濕濕地嘅粉狀肥料比我呀...跟住教我半咖啡匙+1L水,跟住就噴...但到依家我都未用過...因為我都唔知幾時用好...
回復

corina 發表於 2011-5-23 23:24:00 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-23 23:15
我響花展買空鳳果陣,佢地賣咗包藍色濕濕地嘅粉狀肥料比我呀...跟住教我半咖啡匙+1L水,跟住就噴...但到依 ...

我都未試過幫空鳳施肥,唔知要比肥佢咖!
回復

dachjoey 發表於 2011-5-23 23:30:47 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-5-23 23:24
我都未試過幫空鳳施肥,唔知要比肥佢咖!

我就係唔SURE所以唔敢噴~驚佢虛不受補C埋呀~

如果真係要C肥...不如我分一半比你啦...包野如果我一個人用都唔知要用幾耐....
回復

corina 發表於 2011-5-23 23:32:52 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-23 23:30
我就係唔SURE所以唔敢噴~驚佢虛不受補C埋呀~

如果真係要C肥...不如我分一半比你啦...包野如果我一個人用 ...

謝謝,不過我已經有十幾種唔同既肥喇,你慢慢用喇!
回復

dachjoey 發表於 2011-5-23 23:35:19 |顯示全部樓層
corina 發表於 2011-5-23 23:32
謝謝,不過我已經有十幾種唔同既肥喇,你慢慢用喇!

咁我都有3-4種肥咁大把啦~WAKAKA~
回復

corina 發表於 2011-7-18 17:16:09 |顯示全部樓層
話咁快就生咗十一棵側芽喇!
回復

corina 發表於 2013-4-22 20:23:16 |顯示全部樓層
幾個月前白花小精靈死咗,今日在花墟見到,雖然白花開始枯,不過情有獨鍾,立即買反棵~
回復

ht333147 發表於 2013-4-22 22:51:45 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-4-22 20:23
幾個月前白花小精靈死咗,今日在花墟見到,雖然白花開始枯,不過情有獨鍾,立即買反棵~  ...

唔早講, 前年版聚你貢獻的, 我分得一份, 現在母子共五六株呢. 月初開過花, 但只幾天, 來不及留念.
回復

corina 發表於 2013-4-22 23:40:46 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-4-22 22:51
唔早講, 前年版聚你貢獻的, 我分得一份, 現在母子共五六株呢. 月初開過花, 但只幾天, 來不及留念. ...

比咗人唔好意思問人嘛......不過你咁講,下次唔客氣喇~

當時都分到1份,你要就不用客氣  發表於 2013-12-17 17:04
回復