試左咁多次終於成功出根...rosemary, mint都浸

作者: nekokaren 發表于 2011-5-19 13:32:50
2044 14
見之前果D都浸到出根
試埋其他先
bunbun05 發表於 2011-5-20 00:34:49 |顯示全部樓層
加油
回復

nekokaren 發表於 2011-5-20 00:47:46 |顯示全部樓層
回復 bunbun05 的帖子

thx~~!!
回復

Mic 發表於 2011-5-27 17:12:20 |顯示全部樓層
係唔係清水浸就得喇?
回復

nekokaren 發表於 2011-5-27 17:32:39 |顯示全部樓層
回復 Mic 的帖子

我係呀~全rosemary,basil,thai basil,mint部都出左根啦
回復

bunbun05 發表於 2011-5-28 15:03:00 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-28 14:53

偷偷地剪

我好想

但我唔想因為咁俾人拉左

講笑咋, 我都係會繼續努力種架啦, 總之就係唔想現成買一盆, 無咩挑戰!
回復

nekokaren 發表於 2011-5-28 14:53:19 |顯示全部樓層

偷偷地剪
回復

nekokaren 發表於 2011-5-28 15:06:42 |顯示全部樓層

其實我keep住每日換水,佢地就標根...u can do it
回復

bunbun05 發表於 2011-5-28 15:08:20 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-28 15:06

其實我keep住每日換水,佢地就標根...u can do it

得D幼苗咋, 我怕幼苗未必咁易出根, 其實BASIL還好, 快發芽, 又易種, 又快大, 係mint同oregano難d lor

仲有thyme

我地D THYME都死唔去..我想換盆呀  發表於 2011-5-28 15:41
回復

bunbun05 發表於 2011-5-28 13:44:21 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-27 17:32
回復 Mic 的帖子

我係呀~全rosemary,basil,thai basil,mint部都出左根啦

你就好啦, 我去citysuper同jusco, 見到有香草賣, 好想買返黎浸, 但始終佢雪過, 我怕唔得

種子種又慢, 但又唔想成盆花墟買

好想去花墟剪佢一株
回復

bunbun05 發表於 2011-5-28 15:43:16 |顯示全部樓層
你覺唔覺d莖咁幼, 換盆好似有少少難度, 同埋佢係分左好多株, 唔係一株, 唉, 早知用個大盆直播啦

覺呀...我個盆超細呀~~"我晤明點樣壓入泥WO!!!???  發表於 2011-5-28 15:45
回復

bunbun05 發表於 2011-5-28 16:00:15 |顯示全部樓層
我地不如從頭種過

Good Idea~!  發表於 2011-5-28 16:05
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-31 01:20:40 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-28 15:08
得D幼苗咋, 我怕幼苗未必咁易出根, 其實BASIL還好, 快發芽, 又易種, 又快大, 係mint同oregano難d lor

仲 ...

上個月喺Citysuper買左D香草番嚟, 發現oregano同薄荷有紅蜘蛛!! 唔肯定邊棵傳俾邊棵...我懷疑係oregano有蟲蟲先. 如果想試, 一定要好小心, 要隔離左先同埋掂完記得要洗手!

雖然D香草係有雪過, 不過又好似冇咩問題wor(除左有蟲之外)...我上次試左rosemary, oregano同薄荷, rosemary全部都出左根, 薄荷多過一半得左, oregano有兩條得左之後淨返嗰D用哂嚟煮嘢(因為怕會有太多蟲). Rosemary好似最成功, 我簡左D未木質化不過又有少少硬身嘅支條, 好容易出根.

(而家嗰兩棵嘢好似冇哂蟲啦, 仲大左好多...不過都係睇定D先, 繼續隔離!)
回復

bunbun05 發表於 2011-6-1 12:22:27 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-5-31 01:20
上個月喺Citysuper買左D香草番嚟, 發現oregano同薄荷有紅蜘蛛!! 唔肯定邊棵傳俾邊棵...我懷疑係oregano有 ...

雪過都得就真係要買黎試下啦, 浸得出根 = 長種長有! 慳好多呀!
回復

gracegarden 發表於 2011-6-2 08:58:30 |顯示全部樓層
回復 nekokaren 的帖子

加油!

mint我都曾浸, 都幾易出根!

rosemary依家都浸緊!

唔知係咪夏天D 香草成日燶燶地, 又易枯,

大家一齊努力, 長種長食!
回復