出售- 狸藻小白兔 (完)

作者: chambee 發表于 2011-5-18 11:32:18
7769 98
chambee 發表於 2011-5-25 14:23:43 |顯示全部樓層
現可供選擇既仲有: B, C , F, G, I
siusumm, 芝士波, kindzifai, 你地想旺角交收既, 咁如果星期六下午3-5pm, 你地有邊個時間ok?
CCDX 同埋芝士波, 提提你地, 你地仲未選盆呀~
回復

magic_cone 發表於 2011-5-25 15:00:47 |顯示全部樓層
如灣仔交收可以嗎...我想要c呀..thanks
回復

chambee 發表於 2011-5-25 15:13:44 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-5-25 15:00
如灣仔交收可以嗎...我想要c呀..thanks

你方唔方便去上環/天后mtr交收? 因為唔想分散咁多地方去, 唔好意思...
你再諗下要唔要啦, 我幫你mark左先~
回復

chambee 發表於 2011-5-25 15:15:12 |顯示全部樓層

1.dachjoey 已選 A (已約明天6:30pm上環mtr交收)
2.CCDX 快d黎選擇你的心水兔, 同埋約時間交收
3.meowmeow2011  已選 J (已約明天6:45pm天后mtr交收)
4.siusumm  選D (想約旺角mtr 6pm後交收, 有冇人都想旺角交收? 可以約埋同一日)
5.ahhong  選m加送L (已約明天6:30pm上環mtr交收)
6.芝士波   快d黎選擇你的心水兔, 想約旺角交收
7.momodoll 已選 E (已約下星期一6:25pm上環mtr交收)
8. heidi224hk 選H (暫托3星期, 返黎記得帶佢返屋企丫)
9 kindzifai  已選 K (想約旺角mtr交收, 有冇人都想旺角交收? 可以約埋同一日)
10. magic_cone 已選 C (未約交收)

以上如有錯, 快d通知我~ thanks!
回復

magic_cone 發表於 2011-5-25 15:16:43 |顯示全部樓層
我未種過架...其實剩番個幾盆...邊一盆較壯...不如你幫我選一盆呀...交收可以約上環啦...你邊日有約其他花友..我地可以就番同一日架..thanks..
回復

chambee 發表於 2011-5-25 15:31:57 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-5-25 15:16
我未種過架...其實剩番個幾盆...邊一盆較壯...不如你幫我選一盆呀...交收可以約上環啦...你邊日有約其他花 ...

明天上環mtr6:30pm, 你ok冇?
回復

chambee 發表於 2011-5-25 15:36:59 |顯示全部樓層

另外, 因為之前用左2個盆(10cm直徑)作為小白兔分盆既中轉站, 家陣剩返大約一個盆份量既無肥泥炭土, 不過係濕左既, 你地有冇人要? 我將會平分2袋, 可以for小白兔返到屋企換返大d既盆, 因為家陣既細盆係唔夠佢地住架, 佢地d根好長架~ 所以你地都應該比返個大d既盆黎養佢~
回復

magic_cone 發表於 2011-5-25 15:52:06 |顯示全部樓層
明天ok呀...我想問下咩叫做"腰水種"..thanks
回復

芝士波 發表於 2011-5-25 15:55:57 |顯示全部樓層
c/i 都ok~thx^^
回復

dachjoey 發表於 2011-5-25 15:56:39 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-25 15:36
另外, 因為之前用左2個盆(10cm直徑)作為小白兔分盆既中轉站, 家陣剩返大約一個盆份量既無肥泥炭土, 不過係 ...

要換幾大個盆???可否suggest???同埋可否要一份泥???
回復

chambee 發表於 2011-5-25 16:25:33 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-5-25 15:52
明天ok呀...我想問下咩叫做"腰水種"..thanks

腰水種即係盆底水位要去到盆既1/3 or 1/4
回復

chambee 發表於 2011-5-25 16:27:29 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-25 15:56
要換幾大個盆???可否suggest???同埋可否要一份泥???

預一份泥比你 , 我提議你用一個8cm盆好d~
回復

dachjoey 發表於 2011-5-25 16:28:59 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-25 16:27
預一份泥比你 , 我提議你用一個8cm盆好d~

THANK YOU VERY MUCH~咁睇下聽日有冇時間出去買"新屋"比佢先...長方形or圓形好d呢??? :p
回復

chambee 發表於 2011-5-25 16:29:51 |顯示全部樓層

Update:
1.dachjoey 已選 A (已約明天6:30pm上環mtr交收)
2.CCDX 快d黎選擇你的心水兔, 同埋約時間交收
3.meowmeow2011  已選 J (已約明天6:45pm天后mtr交收)
4.siusumm  選D 想約旺角交收
5.ahhong  選m加送L (已約明天6:30pm上環mtr交收)
6.芝士波  已選 I 想約旺角交收
7.momodoll 已選 E (已約下星期一6:25pm上環mtr交收)
8. heidi224hk 選H (暫托3星期, 返黎記得帶佢返屋企丫)
9 kindzifai  已選 K 想約旺角交收
10. magic_cone 已選 C (已約明天6:30pm上環mtr交收)

現可供選擇既仲有: B, F, G
siusumm, 芝士波, kindzifai, 你地想旺角交收既, 咁如果星期六下午3-5pm, 你地有邊個時間ok?
CCDX, 提提你地, 你地仲未選盆呀~
回復

magic_cone 發表於 2011-5-25 16:35:43 |顯示全部樓層
icic..敢即係腰水種盤底唔可以有孔...thanks
回復

chambee 發表於 2011-5-25 16:40:42 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-5-25 16:28
THANK YOU VERY MUCH~咁睇下聽日有冇時間出去買"新屋"比佢先...長方形or圓形好d呢??? :p ...

個人喜好架咋~ 冇咩所謂既~ 最重要係泥, 水, 同光, 我用無肥有泥炭土溝紫羅蘭泥, 加少少珍珠岩, 記得一定要有陽光, 試過放大假拎左佢返屋企, 我屋企冇光到, 差d瓜晒~ 水就要用蒸餾水(唔係礦泉水呀!)
回復

芝士波 發表於 2011-5-25 16:42:46 |顯示全部樓層
28/5 3-5 我OK
回復

chambee 發表於 2011-5-25 16:46:02 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-5-25 16:35
icic..敢即係腰水種盤底唔可以有孔...thanks

盤底都要有孔疏水架, 但係唔用碟, 用兜黎做底~
回復

dachjoey 發表於 2011-5-25 16:47:18 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-25 16:40
個人喜好架咋~ 冇咩所謂既~ 最重要係泥, 水, 同光, 我用無肥有泥炭土溝紫羅蘭泥, 加少少珍珠岩, 記得一定 ...

oic~因為我見你用長方形盤呀~其實好似呢幾日冇太陽點算呢?比燈晒下佢?
回復

dachjoey 發表於 2011-5-25 16:49:25 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-5-25 16:46
盤底都要有孔疏水架, 但係唔用碟, 用兜黎做底~

即係唔用碟用個保鮮盒做底?
回復