深圳小肥羊肉丸 添加劑可致佝僂

作者: 小白 发表于 2011-5-17 18:17:27
990 9
又少了樣選擇...

深圳小肥羊肉丸 添加劑可致佝僂

(明報)2011年5月17日 星期二 05:05

【明報專訊】內地黑心食品氾濫,連甚受港人歡迎的「小肥    羊」出品亦被檢出添加劑超標。深圳    市公布首季不合格食品及企業名單,發現多間知名餐廳企業均榜上有名,其中「小肥羊」生產的超精豬肉丸被檢出複合磷酸鹽不合格。磷酸鹽可增加肉丸的口感,但人體攝入過多,會增加骨質疏鬆和貧血的風險,對高血壓和心臟病    患者也有不利影響。

深圳的「小肥羊」分店,因價廉物美,吸引不少港人前往光顧。而「小肥羊」在深圳屬於當地知名餐廳,亦甚受市民喜愛。此次被檢出食品有問題,令不少市民感到失望。

複合磷酸鹽增肉丸口感

《深圳晚報》報道,深圳市場監管局公布2011年一季度該市食品生產單位生產、使用的食品、食品添加劑和食品相關產品的抽樣檢驗結果。在不合格食品及企業的名單中,包括「小肥羊」、「一品軒」、「十三姨」、「子情貝諾」等品牌均榜上有名。

監管局的檢測顯示,由深圳市「小肥羊」公司於2月10日生產的超精豬肉丸,使用的食品添加劑複合磷酸鹽超量;深圳市「一品軒」食品公司1月4日生產的芝士蛋糕酸度超標、標籤不規範等問題;「十三姨」樂口梅被檢出標籤及二氧化硫    殘留量不合格等。

據食品專家表示,小肥羊在肉丸中添加的複合磷酸鹽,是國家限量使用的食品添加劑,多應用於肉類製品。其在肉質食品中可發揮保持水分、延長保鮮期等作用,而對肉丸來說,它更能夠改善結構、增強口感。

不過過度添加複合磷酸鹽,生產出「劣質」肉丸,人體攝入後會降低鈣質吸收,可能造成佝僂病,對高血壓和心臟病也有不利影響。

抽檢合格率96.2%

據市場監督管理局負責人表示,本次抽檢涉及多種食品和相關產品,基本覆蓋市民日常消費的各類食品和食品生產企業使用的各種原輔料,是次共抽驗樣品1195批次,合格1150批次,抽檢合格率為96.2%。

45批次不合格產品中,主要為細菌總數超標和食品添加劑超標等問題,目前有關生產企業已被查處。
wince 發表於 2011-5-17 22:04:40 |顯示全部樓層
總之大陸冇咩好野,少去為妙

依家好多野都係大陸做左半成品、或成品,運落黎批比D小販賣...所以唔可以話大陸有事,我地就好似隔岸觀火咁架....香港多少會有影響...  發表於 2011-5-24 08:35
比得大帝 發表於 2011-5-23 11:27:01 |顯示全部樓層
唉, 我地在大陸工作, 日日出街食飯, 都唔知有乜嘢可以食?
有冇人提供 - [深圳十間食得落肚食店] 名單呀?

上星期去名典餐廳, 叫咗個安格司西蘭, 叫果時問明係唔係牛腩羔豬扒, 個服務員誓神x願, 話係正宗牛扒.  嚟到一睇, 個樣好似牛扒, 切開裏面90%似豬扒, 咬落去99%似豬扒.  不過服務員死都話係牛扒.   ---- 黑店.

唔係咁做.. 又點搵錢嚟香港買樓, 買奶粉呀...  發表於 2011-5-23 23:11
好喎~ 良心食店名單~~~ 邊個有介紹?  發表於 2011-5-23 11:32

評分

查看全部評分

小白 發表於 2011-5-23 23:09:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-23 11:27
唉, 我地在大陸工作, 日日出街食飯, 都唔知有乜嘢可以食?

反正都係豬... 以後就叫豬扒啦....
KOOKOO 發表於 2011-5-23 23:13:28 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

豬腓價錢唔同 仲平D天
八王爺 發表於 2011-5-24 12:06:45 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-23 04:27

深圳十間食得落肚的食店哩個我可以寫。
不過,你地未必搵到去食!
比得大帝 發表於 2011-5-24 12:15:12 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

我諗你寫得出, 都冇人敢保證佢嘅來貨冇問題.

來貨嘅問題香港都一樣唧!  發表於 2011-5-24 12:25
KOOKOO 發表於 2011-5-24 12:26:20 |顯示全部樓層
以前D人話自己煮搵陣D, E家係自己養自己種至搵陣.
八王爺 發表於 2011-5-24 12:26:53 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-24 05:15
回復 八王爺 的帖子

我諗你寫得出, 都冇人敢保證佢嘅來貨冇問題.

最少唔會食到係豬肉嘅牛扒,又唔係老鼠肉嘅雞肉...
jellyfishy 發表於 2011-5-24 18:05:17 |顯示全部樓層
你地呢輪咁鍾意玩點評呀~

係呀, 你like唔like呀  發表於 2011-5-24 20:11