消暑版聚分享

作者: ht333147 发表于 2011-5-16 14:59:23
15976 189
ht333147 發表於 2011-6-2 22:29:50 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-2 22:27
HT, 睇到, 但唔可以改野

用96帖的連結登入都不可以?
我是在公司做, 回家的電腦都可以入及加減內容.
chutou 發表於 2011-6-2 22:32:28 |顯示全部樓層
禾都係用96樓, 可以登入, 只可以睇
但 input 唔到字
ht333147 發表於 2011-6-2 22:37:42 |顯示全部樓層
請多試一次
ht333147 發表於 2011-6-2 22:38:29 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-2 22:32
禾都係用96樓, 可以登入, 只可以睇
但 input 唔到字

請多試一次
chutou 發表於 2011-6-2 22:40:12 |顯示全部樓層
回復 ht333147 的帖子

一樣只可以睇
ht333147 發表於 2011-6-2 22:45:32 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2011-6-2 22:40
回復 ht333147 的帖子

一樣只可以睇

已改成所有入到link 都可edit
chutou 發表於 2011-6-2 22:55:09 |顯示全部樓層
ht, ok 喇
禾加左自己個名拎分享
你睇到嗎?
gunbuster363 發表於 2011-6-3 00:20:18 |顯示全部樓層
其實我想問........
有冇人會有大量到手香, 多到想剪晒佢?
gunbuster363 發表於 2011-6-3 01:20:49 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-6-2 23:11
其實是另一位網友 gunbuster363 幫忙才可以搞定.
能夠方便大家, 於願足矣

你check一check呀
我睇番最後forum post
有一個叫1. eve3313的人佢響個excel度冇左幾個分享

是他不要了?
MilkMilk 發表於 2011-6-3 10:56:38 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2011-6-2 18:28
請有份分享的網友登入:
https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AhhCLUvsrfI-dGNtNVVkdGNCQ ...

好清楚好易update.  Thank you
N-Blythe 發表於 2011-6-3 12:03:12 |顯示全部樓層
一目了然,清楚, 讚 ew (148).gif
ht333147 發表於 2011-6-3 17:23:28 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-6-3 01:20
你check一check呀
我睇番最後forum post
有一個叫1. eve3313的人佢響個excel度冇左幾個分享

eve3313 PM 給我說那天要上班不來版聚, 所以也不分享了,
如果網友的分享植物還有盈餘, 可以自行 PM 給eve3313 約交收.
chutou 發表於 2011-6-3 17:52:16 |顯示全部樓層
多謝晒 ht & gunbuster363  既幫手,
個excel 好正, 下次分享吓點整
新手農夫 發表於 2011-6-3 18:13:02 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-6-3 00:20

我有多,不過唔係好大量,分咗三小盤之後唔再剪,因為覺得剪咗仲生快啲
chutou 發表於 2011-6-4 00:49:54 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-6-3 00:20

要大量??
上次比你個棵屎左喇?
gtrnismo 發表於 2011-6-4 00:59:38 |顯示全部樓層
唔好意思

我會帶D野尼, 但各位請自備盆仔(乜兜都得)

我有20幾paul lemon basil

再次多謝HT兄, 做福人群, 福有油龜 =)
chutou 發表於 2011-6-4 01:19:50 |顯示全部樓層
gtrnismo 發表於 2011-6-4 00:59
唔好意思

我會帶D野尼, 但各位請自備盆仔(乜兜都得)

GTR, 你放心啦
禾地會帶個超大環保袋喇
cklife 發表於 2011-6-4 09:13:10 |顯示全部樓層

剛剛執野....會帶一d表上無寫既野...多數係插水己生根枝條...建議帶紙杯黎裝比較方便...我會帶少量棉花同小膠袋,可以袋住根部。
因為時間緊迫...應該有d人上唔到黎睇...以下既野先到先得....派剩無人要可以攞晒去...
皺葉雙色紫蘇(2枝)
Hairy Basil (3枝)

種子
自留種甜羅勒(約20粒) 10份
Hairy Basil ---泰國種子(約20粒) 10份
Holy Basil---泰國種子(約20粒) 10份

甜羅勒係citysuper 買枝條番黎插,生得好自留種,春天有種出新苗...但發芽率唔知係幾多(各安天命喇)

Hairy Basil,
(檸檬味羅勒,葉片嫰做沙律應該幾好,種子係新年去清邁旅行買既,會帶枝條比大家睇睇。)
熟食: 是泰式湯菜 Keng Liang 的靈魂.
生食: 為數種Kanom Jing=米線
的主要配菜.
在泰式甜點中, 便是用Hairy Basil的籽泡水澎漲如迷你粉圓, 可加在刨冰中吃, 或加在冰淇淋裡. 曾聽說想減肥的人在飯前吞一匙乾籽再喝杯水, 以達到有飽足感.

Holy Basil ,
(仲未種出黎,因為忘記左佢,大家有興趣可以試下種,種子亦係新年去清邁旅行買既。睇網上講食用方法...我做係九層塔囉...)

就是鼎鼎有名的
泰式小炒, 炒嘎拋=Pad Krapaw (台灣音誤之'打拋肉') 以及 '醉鬼小炒'=Pad Kii Maw的主角.

有人寫它是神聖羅勒http://clairee0929.pixnet.net/blog/post/1155105
ht333147 發表於 2011-6-4 22:54:15 |顯示全部樓層

非常抱歉班葉百里香未能分享給大家, 會再繁殖出來, 請各位耐心等待.
yuen-w 發表於 2011-6-6 01:03:40 |顯示全部樓層
我到現在才可以上網,身體仲係有D唔舒服。
多謝大家,多謝N﹣Blythe的菇菇,屋企好熱,菇菇會壞嗎?多謝CK的荼,呀仔成晚放毒氣呀,但我又完全冇反應,唔通我中毒太深,飲少少不能排毒?