返回列表 發新帖

那些蘭花品種係較耐熱和唔怕晒及適合新手種呢?

作者: poma 发表于 2011-5-16 00:14:42
18387 51
insky1234 發表於 2011-6-13 19:53:37 |顯示全部樓層
萬代蘭都幾易種牙
lammachingching 發表於 2012-4-26 10:47:06 |顯示全部樓層
蘭花 發表於 2011-5-30 22:50
秋石斛, 唔怕曬, 西斜, 天台, 冷氣機外殼側都無有怕, 唔駛理年年可以開花, 有心機加下肥1年開4次以上花
我 ...

請問個跳蚤市場仲有無蘭花買?
小子 發表於 2012-4-27 08:38:35 |顯示全部樓層
lammachingching 發表於 2012-4-26 10:47
請問個跳蚤市場仲有無蘭花買?

有 , 仲有好多少有的新品種

逢星期六 ,日 公眾假期開

上午11時至下午7時左右

秋石斛, 唔怕曬, 西斜, 天台, 冷氣機外殼側都無有怕, 唔駛理年年可以開花, 有心機加下肥1年開4次以上花
我係元朗錦上路西鐵站逢星期六,日開的跳蚤市場都買了好多棵,易種又易開花...品種又新又多...好多都係新品種...
今年開花超過20個花蕾....

甘正? 要搵時間去睇睇先! 謝謝回覆!  發表於 2012-4-27 13:11
T_T 發表於 2012-4-27 09:43:33 |顯示全部樓層
小子 發表於 2012-4-27 08:38
有 , 仲有好多少有的新品種

逢星期六 ,日 公眾假期開

見識少!秋石斛一年開花4次以上?泰國都唔得啦!貼下你棵4季石斛見識下!
是否廣告?
小子 發表於 2012-5-6 22:19:10 |顯示全部樓層
我今日見到有唔怕曬的萬代蘭賣 ....
sasock 發表於 2012-5-6 23:07:56 |顯示全部樓層
這種樹蘭都很易種,放在樹旁日曬雨淋都會開花。
P1050964 (Small).JPG
Fleur 發表於 2013-3-4 18:25:12 |顯示全部樓層
咁有無唔使太陽晒但有光都種到架? 我露台東北...Thx
orik 發表於 2013-3-5 12:02:57 |顯示全部樓層
吊蘭!十分耐陰!(不是蘭科的)
蝴蝶蘭、文心蘭、樹蘭…只要不需要全日照的蘭花,應該都可以長得不錯。
我現在就有一株香水文心種1~2個月,放在房內(向東北+有障礙物,只有1~2小時直照,其他時間散光,出了4芽,等待渡夏挑戰
你種嘅係咩蘭花呀?有d蘭花係會生得異常地慢架,同埋你想買d咩黎試…買肥?買花?定係買…
Fleur 發表於 2013-3-8 17:28:56 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-3-5 12:02
吊蘭!十分耐陰!(不是蘭科的)
蝴蝶蘭、文心蘭、樹蘭…只要不需要全日照的蘭花,應該都可以長得不錯。
我現在 ...

我種了的是市場蝴蝶,剛發現有花梗! 另外有加多利同拖鞋.....之前好像生長很慢, 但加了點有機肥似乎長快了...今年我想再買些回來種種.  另外,想問軛瓣蘭要不要晒的呢?我前年花展好不容易買到,但不懂種死了,之後一直在花墟未見過, 真的很喜歡,超香的.....
orik 發表於 2013-3-8 18:29:11 |顯示全部樓層
加多利要中至強光建議多曬,而部分拖鞋蘭會喺夏冬減慢/停止生長,都係正常嘅。

軛瓣蘭未種過,有嘅話我都想試試。
我搵到嘅資料係…地生、高濕、室外種較香,你可以參考吓。
另外我睇blog見有人06年喺元朗買過,不妨嘗試打探,或者等下星期開幕嘅花展碰碰運氣

軛瓣蘭真的很美而且很香的,希望有機會買回.  發表於 2013-3-9 01:32
Eng 發表於 2013-4-24 14:18:23 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2013-3-4 18:25
咁有無唔使太陽晒但有光都種到架? 我露台東北...Thx

國蘭, 蝴蝶蘭, 拖鞋蘭都是不需(或不可) 太陽晒但有光都種到. 如果要有香味,  國蘭是最佳選擇. 如果是有葉藝的品種, 無花開的時候可賞葉. 新手可以從種四季蘭入手.
雨軒 發表於 2013-5-19 19:08:10 |顯示全部樓層
狐尾!粗種生命力強!