蕃茄唔大的疑惑

作者: annchloe 發表于 2011-5-15 12:29:23
1567 22
唔明白我3月尾下種子既蕃茄,到依家都係唔大既?
有施肥架,7﹣10天一次,泥乾日日淋水。

12" pot

12" pot
青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 12:50:12 |顯示全部樓層
你個花盆有少少似小朋友用GE啖罐WO~
回復

mirry 發表於 2011-5-15 12:51:42 |顯示全部樓層
夠唔夠太陽呢?
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 13:05:38 |顯示全部樓層
我有睇你分享YOUTUBE個條日本教種蕃茄防蟲影片, 唔知D蚊滋仔又防唔防到呢~
回復

lovingella 發表於 2011-5-15 13:07:04 |顯示全部樓層
要等幾日先會發芽架 我而家都種緊呢.~
回復

wince 發表於 2011-5-15 13:17:52 |顯示全部樓層
annchloe 發表於 2011-5-15 12:29
唔明白我3月尾下種子既蕃茄,到依家都係唔大既?
有施肥架,7﹣10天一次,泥乾日日淋水。

我d蕃茄同你一樣唔識大
回復

annchloe 發表於 2011-5-15 13:40:00 |顯示全部樓層
回復 青蛙媽媽 的帖子

係咩?咁攪笑?都幾Q呀。。。。hehe....
回復

annchloe 發表於 2011-5-15 13:42:36 |顯示全部樓層

回復 mirry 的帖子

my window is facing east...but I use laundry bag to cover it, however still can have sunshine ga la...
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 13:55:30 |顯示全部樓層
annchloe 發表於 2011-5-15 13:42
回復 mirry 的帖子

my window is facing east...but I use laundry bag to cover it, however still can h ...

我同你一樣, 向正東, 得朝早至中午有太陽晒, 但D植物生得超慢~
回復

annchloe 發表於 2011-5-15 14:02:06 |顯示全部樓層
青蛙mama...我要係度更正一下,個video about 蕃茄既好朋友應該係ニラ而呢個係韮!!!種D韮係tomato 兩側,D根要向住tomatoD根。。。佢有Daroma可以防虫防病咁。再係周圍種D basil咁。。。。小妹不材,日文半桶水,若有錯,請多多包涵。。。
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 14:06:53 |顯示全部樓層
回復 annchloe 的帖子

你都好叻識日文~叻叻媽咪~

識少少扮代表。。。hehe  發表於 2011-5-15 14:27
回復

annchloe 發表於 2011-5-15 14:26:26 |顯示全部樓層
回復 青蛙媽媽 的帖子

青蛙mama, 基本上我D花係ok架,生得幾好架,蘭花都成日開花架,白蘭,玫瑰都快高長大架,係D食得既就。。。無大過!
回復

42ndfloor 發表於 2011-5-15 14:45:05 |顯示全部樓層
室內種以經冇咁光㗎啦. 之後個盆邊同laundry bag又再隔D光, 可能真係唔係好夠光.
回復

littlesister 發表於 2011-5-15 14:59:48 |顯示全部樓層
annchloe 發表於 2011-5-15 14:26
回復 青蛙媽媽 的帖子

青蛙mama, 基本上我D花係ok架,生得幾好架,蘭花都成日開花架,白蘭,玫瑰都快高 ...

哈, 我同你剛相反, 我露台向西南, 種菜和蕃茄都OK, 不過種D花一刑夏天就燶晒, 可能太曬太熱吧! 花花我遲下攞番公司避下暑, 睇下會唔會好D, 蕃茄我3月21日落種, 而家已經over一尺, 都算識高囉,

http://hkplants.com/thread-75478-2-1.html

不如你唔好遮住d光, 又可以分開兩個盆啦, 如果夠水夠光, 換左大盆快大好多架
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 15:07:39 |顯示全部樓層

回復 littlesister 的帖子

不如你唔好遮住d光, 又可以分開兩個盆啦, 如果夠水夠光, 換左大盆快大好多架~

你E句唔係同我講, 我都無種蕃茄~應該係annchloe先ARM呢!
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 15:11:27 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-5-15 14:59
哈, 我同你剛相反, 我露台向西南, 種菜和蕃茄都OK, 不過種D花一刑夏天就燶晒, 可能太曬太熱吧! 花花我遲 ...

我個向東的所為露台, 右邊係廚房, 左邊係涼衫, 公屋單位舊格式
回復

littlesister 發表於 2011-5-15 15:32:02 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 15:07

不如你唔好遮住d光, 又可以分開兩個盆啦, 如果夠水夠光, 換左大盆快大好多架~

我係同樓主講架
回復

青蛙媽媽 發表於 2011-5-15 16:09:22 |顯示全部樓層

唔好意思! 我誤會了~
回復

annchloe 發表於 2011-5-16 00:47:54 |顯示全部樓層
呵呵。。。。 好攪笑的青蛙MAMA =cute....
回復

annchloe 發表於 2011-5-16 00:49:52 |顯示全部樓層

littlesister, 我好怕我D蕃茄會有虫虫啦   。。。。。我換個盆再等幾日先徐衫啦。。。
回復

12下一頁