返回列表 發新帖

帶BB車坐的士須否付附加費

作者: 比得大帝 發表于 2011-5-9 10:23:10
5947 25
比得大帝 發表於 2011-5-26 11:43:12 |顯示全部樓層
Claraslm 發表於 2011-5-26 11:24
回復 比得大帝 的帖子

即是沒有法例定明一定要比錢.

非也, BB車是要付的.

第374D章 第47條        的士收費
(1) 租用的士的收費率須為附表5指明的收費率。
(2) 任何的士之登記車主或司機所收取之的士租用費,不得超過附表5指明的適當收費率。
(3) 乘客可在乘客車廂內免費攜帶輕便而車廂可容納的私人手提行李,即輕便的衣箱、帽盒、公文袋及類似物件。
(4) 如的士乘客屬傷殘人士,其輪椅及柺杖不得視為附表5就附加車費而言所指明的行李。

BB並非傷殘人士
回復

Claraslm 發表於 2011-5-26 11:53:32 |顯示全部樓層
噢, 原來未學會行的冇人幫
回復

比得大帝 發表於 2011-5-26 13:30:21 |顯示全部樓層
Claraslm 發表於 2011-5-26 11:53
噢, 原來未學會行的冇人幫

優惠只係俾傷殘人仕, 唔好講BB, 按法例所引申, 老人家用的輸椅, 坐的士都係俾五蚊.

回復

Claraslm 發表於 2011-5-26 16:44:36 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

唔係呀, 老人家用的輪椅又唔係同一樣是輪椅, 返而傷殘人仕有特權.
好彩近幾年, 我家老人出門搭的士, 都遇到好心的士司機, 所以都未比過輪椅付加費, 不過我哋都會識做, 車錢齊頭, 不用找, 有時重多過付加費.
不過都遇到一些可恥的司機, 遠遠見到你有輪椅在側邊, 立刻行中線, 當見唔到你  
回復

寧望月 發表於 2011-6-16 10:28:15 |顯示全部樓層
沒附過呢= =
回復

比得大帝 發表於 2011-8-2 22:17:31 |顯示全部樓層
Claraslm 發表於 2011-5-26 16:44
回復 比得大帝 的帖子

唔係呀, 老人家用的輪椅又唔係同一樣是輪椅, 返而傷殘人仕有特權.

有些的士司機係好冇品
我朋友是酒店禮賓部, 有些的士排到入嚟, 知道要過海, 就份哂無奈, 話要交更, 趕唔切, 唔去
我朋友對付哩d的士狗最有辦法, 會問佢: 有個客去機場, 咁去唔去呀?
通常的士狗會喜出望外, 一口答: 得, 得, 得
我朋友會同佢講: 你食屎啦, 的士狗.

註: 選客的叫的士狗, 其他的叫的士佬

回復