新手的無奈,,,

作者: 031504 发表于 2011-5-6 18:30:23
6802 67
rrr888 發表於 2011-5-8 01:41:14 |顯示全部樓層
售貨員大多數信唔過(唔敢話全部). 听左佢地講笑笑咪算囖! 我都試過買泥中過招 (在花墟咪有間賣堆肥桐的大舖頭. 有負責人(唔係店員㖭呀) 教我用黃花沙+黑泥來種香草+菜, 或用泥炭土, 結果, 我兩種方法一齊試, 第一種變泥漿, 完全唔梳水, 結果當然啲菜好奀啦. 國產泥炭土仲衰, 一打開貨, 還面有蛆虫, 蜈蚣, 線虫及幾種不知名的虫, 還有坑渠味, 累我第二日急急抬番十幾斤泥出去. 買植物都LAI過野. 結果激發起我睇書, 上論壞, 上網, 睇完再做實驗, 研究, 自己去篩選.

其實除咗睇植物品種本身外, 還要睇種植環境, 好似我的種植地東南西面都照到, 所以一日淋幾次水, 結果領悟到要好保水但不要黏的泥. 仲有, 售貨員又幾可種野丫, 成日在舖頭, 就算真係有種開, 佢地都唔會好似我地咁, 每盤都當寶, 佢地日對夜對, 死左咪再攞或再買過囉. 上得呢個論壇的人, 有時都唔止係玩玩吓, 係好講究, 好有研究架. eg: 自製棚, 自製補水器, 花, 泥, 水都好有心得, 連去邊度買(TB網, 全港九新界), 平貴, 服務, 質量, 統統學到野. 話哂呢度集合左一班志同道合的人. 多謝听我廢嗡. 不過睇到你今次的「豬仔記」, 勾起我的火啫!!!
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:21:03 |顯示全部樓層
黃花沙係唔係即係種仙人掌個隻?
031504 發表於 2011-5-8 03:34:14 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-5-8 01:41
售貨員大多數信唔過(唔敢話全部). 听左佢地講笑笑咪算囖! 我都試過買泥中過招 (在花墟咪有間賣堆肥桐的大舖 ...

同感   (握手
講真果日真係幾無奈下,,,,佢一口咬定話無人用黃花沙種食蟲
仲覺得我串佢咁,,真係無奈~~講真我上網查過哂,睇過好多人咁用先黎問姐,,咁唔通果D人都係錯?
不過算了,,經過今次真係唔需要再聽佢地講
031504 發表於 2011-5-8 03:35:16 |顯示全部樓層
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:21
黃花沙係唔係即係種仙人掌個隻?

可能係
不過唔知係咪同一款呢
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:43:48 |顯示全部樓層
如果係既我用緊呢個組合種薰衣草,因為排水好,但沙要多過泥...唔係會變泥漿,或者我溝得唔好
031504 發表於 2011-5-8 03:54:24 |顯示全部樓層
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:43
如果係既我用緊呢個組合種薰衣草,因為排水好,但沙要多過泥...唔係會變泥漿,或者我溝得唔好 ...

加D蘭石係底?
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:57:29 |顯示全部樓層

O.T.:薰衣草->仙人掌土(黃花沙?) 4:1 泥炭土(培養土/科學泥?<-見笑,真係唔知有咩分別,不過次次我買泥都係去鯨婉買)

個人意見:如果黃花沙真係=仙人掌土,溝個陣要試比例
031504 發表於 2011-5-8 04:59:01 |顯示全部樓層
hkinhkin 發表於 2011-5-8 03:57
O.T.:薰衣草->仙人掌土(黃花沙?) 4:1 泥炭土(培養土/科學泥?

我唔知仙人掌用果隻沙係咪黃花沙
印象中黃花沙係弱酸性的?

泥炭土  <應該係無肥的
(培養土/科學泥   <有肥的,應該沒人拿來種食蟲吧?

鯨婉係咪花保格離??唔知會唔會有赤玉土呢
dtyhbv 發表於 2011-5-8 11:36:09 |顯示全部樓層
赤玉土係日本園藝/隔離鋪買~~OR 上網買~
saiwahc 發表於 2011-5-8 11:45:26 |顯示全部樓層
請問有師兄識得買鹿沼土?
上淘寶搵個賣家都唔肯送去香港......
C702 發表於 2011-5-8 11:52:26 |顯示全部樓層
基本組合用泥炭土加河沙已經好好再加赤玉土亦可(上身或巷仔都有)
日本珠石就麻麻地,淋水會浮面,腰水冇問題!
031504 發表於 2011-5-8 15:29:44 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-5-8 11:36
赤玉土係日本園藝/隔離鋪買~~OR 上網買~

日本園藝係邊?
我搵到間叫日興園藝,,
031504 發表於 2011-5-8 15:32:01 |顯示全部樓層
C702 發表於 2011-5-8 11:52
基本組合用泥炭土加河沙已經好好再加赤玉土亦可(上身或巷仔都有)
日本珠石就麻麻地,淋水會浮面,腰水冇問 ...

我缸種~就咁泥炭+河沙 / 赤玉土 ok?
還是3樣都加哂?
哩幾種植料除左種堇同毛氈~其實種埋夾果d都得啊可?
dtyhbv 發表於 2011-5-8 19:57:37 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-8 15:29
日本園藝係邊?
我搵到間叫日興園藝,,

體育館正門對面~~
031504 發表於 2011-5-8 21:40:07 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-5-8 19:57
體育館正門對面~~

ok~我知邊到了~!thx
C702 發表於 2011-5-9 08:50:11 |顯示全部樓層
種埋夾都得,不過我多數用全水苔種!
要買黃 、粗身同少雜質嘅!
s081013 發表於 2011-5-9 10:13:56 |顯示全部樓層
我想是因為我是小朋友的關係(嘿 怎麼我跑去自認小朋友了 XD??)
所以常常被欺負阿...
然後就是說那些店員以為我是買來玩玩的
所以就在騙我啊....竟然有一個在花墟AV 店的人教我用種蔬菜的泥來種AV = ="
O 左
saiwahc 發表於 2011-5-9 12:14:15 |顯示全部樓層
s081013 發表於 2011-5-9 10:13
我想是因為我是小朋友的關係(嘿 怎麼我跑去自認小朋友了 XD??)
所以常常被欺負阿...
然後就是說那些店員以 ...

我現在用赤玉+泥炭+少量樹皮同芒骨.
似乎效果不錯,D捕蟲夾係咁生新夾,豬籠草都有結籠.
水苔我不太喜歡,我在網上買了兩盆豬,用水苔的,跟它們換盆洗根的真的是惡夢
s081013 發表於 2011-5-9 13:10:30 |顯示全部樓層
回復 saiwahc 的帖子

水苔真是一般而已
質感很差........而且較難整理
031504 發表於 2011-5-10 00:49:34 |顯示全部樓層
C702 發表於 2011-5-9 08:50
種埋夾都得,不過我多數用全水苔種!
要買黃 、粗身同少雜質嘅!

花寶水苔ok ma?