新手的無奈,,,

作者: 031504 发表于 2011-5-6 18:30:23
6804 67

剛剛去心記真係有點無奈,,話說我上網睇過好多前輩都會用黃花沙+泥炭土做植料
但我岩岩去問有無黃花沙,我話要黎種食蟲,,佢就話唔駛用哩隻沙,,就咁泥炭土就得,
咁我就覺得奇怪,因為上網好多人都有用,,,然後就同佢講我上網睇過好似係需要,,,,
之後佢就覺得我質疑佢,,佢就好似好唔鋸咁叫我過去,
佢就話 "先生,你自己睇下啦,我地都有種食蟲GA,但我地全部都係用泥"
之後又話"我地全部都係用科學泥種GA"   (咩話,科學泥?????  可能我無知,,但真係未聽過有人用科學泥種

BTW,,,其實我唔知信唔信哩間野好,,因為事實上都有好多事係令我質疑
因為之前去佢到買了10$細細包的""入口泥""  (即係所謂的無肥泥炭土
但係第二個論壇的師兄就叫我唔好用心記D泥,,,拎去種花用左佢算     (點解??心照吧...
然後之前又係佢間野買左包蘭石,,,,但之後先知果包唔係蘭石,,,係叫輕石,,係一種含有高度鹽份的石
我無奈了,,如果我唔查清楚拎左黎做底材,好彩可能無事~唔好彩咪死哂?

我唔係因為見包裝寫蘭石先買..我係問左佢先買的....

唉,,可能大家會覺得,,點解我唔自己試下先再問
但我唔想試完,試到d植物死哂先再上黎問,,,,
billylam9 發表於 2011-5-6 19:02:12 |顯示全部樓層
10$ 一小包都真係好貴,
可去五金鋪買河沙
同日本城既黑土(保水勁,會悶死植物)溝都ok
welcom 既椰槺
dtyhbv 發表於 2011-5-6 19:14:21 |顯示全部樓層
我GE SUGGESTION係去花寶買佢隻種紫羅蘭冇肥泥炭土+赤玉土/河沙~
椰槺就唔好LA~
wong 發表於 2011-5-6 19:15:08 |顯示全部樓層
搞咁多都係多餘....咁怕有肥咪直接用水苔溝珍珠岩囉....唔係人地話用泥炭+黃花沙就唔可以用其他植料....

與其煩埋呢d野不如諗下可唔可以提供最適合既温度,濕度同日照好過啦....你估原生地真係貧瘠到一滴肥都冇咩
fatman 發表於 2011-5-6 20:46:12 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-6 18:30
剛剛去心記真係有點無奈,,話說我上網睇過好多前輩都會用黃花沙+泥炭土做植料
但我岩岩去問有無黃花沙,我話 ...

佢d$10包入口泥炭土種食蟲冇問題,其他植料就.......
031504 發表於 2011-5-6 22:02:49 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-5-6 19:02
10$ 一小包都真係好貴,
可去五金鋪買河沙
同日本城既黑土(保水勁,會悶死植物)溝都ok

我買果陣都覺得貴,,,
031504 發表於 2011-5-6 22:04:21 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2011-5-6 19:14
我GE SUGGESTION係去花寶買佢隻種紫羅蘭冇肥泥炭土+赤玉土/河沙~
椰槺就唔好LA~
...

係啊~之前都有人叫我去花寶買仲好
不過今日去無赤玉土
031504 發表於 2011-5-6 22:08:01 |顯示全部樓層
wong 發表於 2011-5-6 19:15
搞咁多都係多餘....咁怕有肥咪直接用水苔溝珍珠岩囉....唔係人地話用泥炭+黃花沙就唔可以用其他植料....

...

我無話過唔係泥炭+黃花沙就唔可以用其他植料 , 反而係個員工一口咬定話食蟲唔駛用黃花沙姐: o )
咁其實有咁多人都係用哩個組合~作為新手ge我唔係應該跟哩條組合比較安全嗎?

無話多唔多餘ge有時d野~到時唔清唔楚搞到d野死哂咪多餘囉
031504 發表於 2011-5-6 22:09:58 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-5-6 20:46
佢d$10包入口泥炭土種食蟲冇問題,其他植料就.......

我未開黎用啊,,但有人咁講應該有佢道理
不過聽你咁講我都會溝一半黎用

其實佢d植料都ok貴
fatman 發表於 2011-5-6 22:22:22 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-5-6 22:09
我未開黎用啊,,但有人咁講應該有佢道理
不過聽你咁講我都會溝一半黎用

圖東西不可用
031504 發表於 2011-5-6 22:47:46 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2011-5-6 22:22
圖東西不可用

花寶的蘭石也不能用??
但應該無問題喎

左手邊的就一定唔用得
billylam9 發表於 2011-5-6 23:09:03 |顯示全部樓層
回復 dtyhbv 的帖子

椰槺 點解唔好既?
佢最能代替泥炭土,
同我見過有d賣食蟲既植物網話椰槺is ok
唔好處係:淋水會發大,跟住摸落點都係乾咁,要睇色
dtyhbv 發表於 2011-5-6 23:23:34 |顯示全部樓層
billylam9 發表於 2011-5-6 23:09
回復 dtyhbv 的帖子

椰槺 點解唔好既?

泥炭土已經係最方便最好用最平~咁點解要用椰槺呢?
同用椰槺腰水好快爛~
hkinhkin 發表於 2011-5-6 23:28:03 |顯示全部樓層
<-用緊科學泥(某店店員所謂泥炭土)+水喉水溝濾水器既水
so far 夾,毛同ping都健康成長

其實係唔係主要令植物適應種植環境就可以?
還請指教
031504 發表於 2011-5-7 00:12:06 |顯示全部樓層
hkinhkin 發表於 2011-5-6 23:28

科學泥還科學泥,,,泥炭還泥炭吧
科學泥係一早溝好哂,出面買多數都本來有肥   (可能都有無肥掛,
泥炭土係ONLY泥炭土,本身無溝其他土的

睇你種咩,查過堇類和某些捕蟲直接用水喉水係無問題的
或者係有D習慣左~~
水喉水溝其他水一齊用我都有聽過~而且比較化算,不用經常買蒸餾水
DJ999SAI 發表於 2011-5-7 00:37:11 |顯示全部樓層
珠石都ok咖 唔一定沙既

其實種得唔多 蒸餾水都唔算唔化算

想化算d 可以唔淋咁多水
031504 發表於 2011-5-7 02:24:38 |顯示全部樓層
DJ999SAI 發表於 2011-5-7 00:37
珠石都ok咖 唔一定沙既

其實種得唔多 蒸餾水都唔算唔化算

但珠石好似比較貴,,,還是我又比心記昆了
因為我係心記都買左包"日本珠石" ,,,5$,,極細包,,
不過我貪玩鏈碎左好多,,,輕輕力按一下就碎

聽聞有人用抽濕機d水~   又環保又省皮!
hkinhkin 發表於 2011-5-7 02:44:29 |顯示全部樓層
個人覺得心記既泥唔係咁抵買
(O.T: 今日都去心記入左小白兔.另賓記見有Drosera petiolaris)
DJ999SAI 發表於 2011-5-7 02:48:14 |顯示全部樓層
回復 031504 的帖子

都係各取所需姐 我之前都買過

我之前用過18L桶裝 頭幾次倒水真係好Q重
031504 發表於 2011-5-7 04:39:24 |顯示全部樓層
hkinhkin 發表於 2011-5-7 02:44
個人覺得心記既泥唔係咁抵買
(O.T: 今日都去心記入左小白兔.另賓記見有Drosera petiolaris) ...

今日心記的小白兔都ok~而且60幾$,,比之前我見過的80$而且枯了的抵
賓賓我都有行,不過果陣好快行左半個圈就走左,,,無咩點留意
1234下一頁