咁樣堆肥, 岩唔岩呀(求救!發咗霉)

作者: bunbun05 發表于 2011-5-6 10:54:59
6706 65
bunbun05 發表於 2011-5-10 16:27:58 |顯示全部樓層
救命!頭先打開咗望下,個面生咗一層白色霉菌,點算?
回復

bunbun05 發表於 2011-5-10 16:36:45 |顯示全部樓層
發霉相, 而家點算好

正常.....D霉幫你做緊野...  發表於 2011-5-10 17:35
回復

bunbun05 發表於 2011-5-10 16:37:58 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-5-9 13:26
我晒干再打碎果皮爛菜,然後加泥噴小小水,都無密封個桶,熱天一個月左右就攪掂 ...

我室外果兜都類似,唔係密封,加泥,加乾葉,乾枝,廚餘,咖啡渣,乜都有
回復

cklife 發表於 2011-5-9 09:13:45 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-8 22:31
第一層咩狀態呀?

第一層唔係放左好耐...無乜狀態呀....
回復

cklife 發表於 2011-5-9 09:17:31 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-5-8 23:02
個EM廚餘桶實在太大啦, 屋企放唔落, 而且得個蚊型露台又唔係種好多野, 不過我見D 載飲用水既桶其實都差不多 ...

得....我見過網上有教...

將個桶底批左出黎....,向上...係樽頸位置放一塊紗布或廚紙(隔一隔D渣唔好塞樽咀)...跟住放廚餘....放到近切口位...封一層泥係面...(大約1-2CM厚)...將個桶底蓋翻佢.....用膠紙封邊.....

當然....桶咀向左下...你要搵野固定左佢囉.....
回復

孖吉 發表於 2011-5-9 09:34:42 |顯示全部樓層
littlesister 發表於 2011-5-8 23:02
個EM廚餘桶實在太大啦, 屋企放唔落, 而且得個蚊型露台又唔係種好多野, 不過我見D 載飲用水既桶其實都差不多 ...

EM 廚餘堆肥,放粉只是第一階段,個桶滿咗之後要密封2-3個星期,期間你要用另一個桶放入新的廚餘。之後要用厚泥埋住佢2-4星期,即係你要有地方放第三桶。

希望你有地方開開心比地玩 bokashi
回復

孖吉 發表於 2011-5-9 09:38:20 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-5-9 09:17
得....我見過網上有教...

將個桶底批左出黎....,向上...係樽頸位置放一塊紗布或廚紙(隔一隔D渣唔好塞樽 ...

吓~ 即係全個收集過程 (1-2星期) 都冇個work的蓋用?唔係幾好卦?
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-9 13:26:51 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-5-9 09:38
吓~ 即係全個收集過程 (1-2星期) 都冇個work的蓋用?唔係幾好卦?

我晒干再打碎果皮爛菜,然後加泥噴小小水,都無密封個桶,熱天一個月左右就攪掂
回復

孖吉 發表於 2011-5-9 17:07:42 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2011-5-9 13:26
我晒干再打碎果皮爛菜,然後加泥噴小小水,都無密封個桶,熱天一個月左右就攪掂 ...

搞到要晒廚餘下腳咁大工程,呢樣嘢我真係學唔到,我做一定會搞到半途而癈
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-9 17:27:09 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-5-9 17:07
搞到要晒廚餘下腳咁大工程,呢樣嘢我真係學唔到,我做一定會搞到半途而癈  
...

有太陽,晒一日就得,最重要係,佢唔會有水流出黎
回復

bunbun05 發表於 2011-5-10 16:59:46 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-5-10 16:49
回復 bunbun05 的帖子

ok 喎~ 白色菌好正常,只要唔好有黑色菌就得嘞  

知道!咁都安心d!
回復

bunbun05 發表於 2011-5-10 17:00:47 |顯示全部樓層
squarehead 發表於 2011-5-10 16:49
白色霉菌表示發酵正常,繼續加廚餘,撒粉。

嚇死我呀!咁我加多少少粉先!
回復

bunbun05 發表於 2011-5-10 16:39:04 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-5-9 21:30
依個係簡陋版....無EM菌...等佢天然發酵咋....所以...1-2星期應該唔得..要再耐D...,,,

我無用過依種下邊 ...

嘩!好有心機呀你
回復

孖吉 發表於 2011-5-10 16:49:01 |顯示全部樓層

ok 喎~ 白色菌好正常,只要唔好有黑色菌就得嘞

似乎你屋企廚餘唔多,建議加個內蓋,夠冚廚餘表面就可以,減少佢接觸空氣
回復

squarehead 發表於 2011-5-10 16:49:38 |顯示全部樓層
bunbun05 發表於 2011-5-10 16:27
救命!頭先打開咗望下,個面生咗一層白色霉菌,點算?

白色霉菌表示發酵正常,繼續加廚餘,撒粉。
回復

bunbun05 發表於 2011-5-11 14:07:09 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-5-11 13:22

好嗅嗎??

咁又冇wor, d橙味仲好fresh tim
回復

nekokaren 發表於 2011-5-11 13:22:18 |顯示全部樓層

好嗅嗎??
回復

cklife 發表於 2011-5-12 22:06:48 |顯示全部樓層
我既第一桶甘....今日先填滿...剛封桶....只做左三層....
等十四日後再睇下點....我最怕每日倒水依個步驟我會忘記左....
回復

cklife 發表於 2011-5-30 19:56:04 |顯示全部樓層
點算呢...我D堆肥無乜反應呀...己經封桶十四日......現在己經再無液體流出..

打開桶有好濃既醃菜味....但....一D白毛毛菌都睇唔到呀...咁係咪未算半熟堆肥呀?

打開桶有大陣醃菜味...但個樣無乜變....又唔多覺體積縮小。

攪下佢...又濕濕地架喎....

話唔夠水份咩...佢又有液體流出黎...

第二桶都滿左喇...無桶用...唯有將第一桶既打包啦...雖然封左口...但應該漏氣囉...一陣陣醃菜味飄出黎...

唔知佢幾時先發毛呢?  係咪要見到毛依個階段先算完成尼? 定有醃菜味就得呢?
回復

bunbun05 發表於 2011-6-1 12:17:37 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-5-30 19:56
點算呢...我D堆肥無乜反應呀...己經封桶十四日......現在己經再無液體流出..

打開桶有好濃既醃菜味....但. ...

你呢種堆肥落唔落廚餘粉去發酵架?

我開過我果桶睇, 越來越多白霉, 有少少似落雪咁

我用EM菌粉囉...跟足說明做,廚餘同粉都有磅過重量...跟足架...  發表於 2011-6-1 20:25
回復