小天鵝走莖 & AV 還未有新芽出

作者: 小花花世界 發表于 2011-5-3 15:49:29
1337 10
小天鵝依家邋很小, 但有一條走莖, 要唔要 cut 左去, 還是等佢大 d 先呢??
這兩盆無名 AV 用水浸出根才上泥, 到現在差不多一個多月了,
還未有新芽出, 有問題嗎?? 很想抽出嚟睇下呢??
蕙蕙 發表於 2011-5-3 22:35:36 |顯示全部樓層
小天鵝條走莖仲咁細, 我就會等佢大d先剪出黎再種, 否則存活率可能冇咁高~
插葉我試過要等成兩、3個月, 甚至5個月至出到葉, 所以再俾d耐性等下啦
回復

xyzboby 發表於 2011-5-3 23:22:38 |顯示全部樓層
請問如何利用走莖繁殖呢?
要把走莖的哪一部分插入泥中?
回復

mcdull918 發表於 2011-5-4 02:44:36 |顯示全部樓層
走徑上小葉會有四片,那時就可把走徑剪下.

葉片既枝條前後約1吋 cut 開,再將走徑頭尾埋響泥入面,葉面露出葉面.

評分

查看全部評分

回復

小花花世界 發表於 2011-5-4 10:32:11 |顯示全部樓層
回復 蕙蕙 的帖子

收到.  我會耐心 D 等吓 ....
謝謝你的意見 ^.^
回復

xyzboby 發表於 2011-5-4 20:54:13 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

謝謝~
回復

tongtony 發表於 2011-5-5 17:41:11 |顯示全部樓層
閣下的小天鵝睇黎十分弱小,建議CUT走莖!保存養分!

120 應該係大天鵝 Alsobia
回復

小花花世界 發表於 2011-5-6 10:58:33 |顯示全部樓層
回復 tongtony 的帖子

#120 是大天鵝不是小天鵝嗎??  多得你的提點我才知道...
這盆 AV 在今年花展係發叔處買的, 到依嫁都只有這數片葉子, 沒有長大過
如CUT 左走徑是否會好一點呢?  走徑可唔可以再插葉呢??
回復

mcdull918 發表於 2011-5-7 03:07:09 |顯示全部樓層
走莖可以唔好哂再插

眼見只有兩片既小葉每日長大,証明左係 work 既,不過唔知再生落去,兩片葉變左4片葉既小苗,走莖又會唔會繼續長落去生b

右上角果斷就好似你果段囉,咁你剪左又試下插,因為我果斷插左幾日都大左好多啦.
回復

mcdull918 發表於 2011-5-7 20:37:17 |顯示全部樓層
一齊加油
回復

小花花世界 發表於 2011-5-7 10:28:12 |顯示全部樓層
回復 mcdull918 的帖子

謝謝你.  我試下先, 成功再話你知.
回復