你多唔多事

作者: 比得大帝 發表于 2011-5-3 12:08:34
6430 82

有時問自己係唔係好多事
最唔抵得D人違例泊車, 多次打電話報警投訢
星期日見到D車霸佔避車處同巴士站, 又拍咗落嚟, 幫佢報警

霸佔巴士站

霸佔避車處
單選投票, 共有 53 人參與投票
1.89% (1)
28.30% (15)
45.28% (24)
18.87% (10)
5.66% (3)
您所在的用戶組沒有投票權限
Sylvia 發表於 2011-5-3 12:16:57 |顯示全部樓層
吓, 我係第一個投票
果然好多事~
睇唔過眼會出聲囉, 個人年紀大左, 開始多事左~
唉, 我呢啲人遲早俾人做低, 我啲friend成日咁話我~

評分

查看全部評分

回復

臭皮皮 發表於 2011-5-3 12:17:45 |顯示全部樓層
睇吓嗰樣野過唔過份啦!
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 12:19:22 |顯示全部樓層
Sylvia 發表於 2011-5-3 12:16
吓, 我係第一個投票
果然好多事~
睇唔過眼會出聲囉, 個人年紀大左, 開始多事左~

same as u le~
回復

pkq 發表於 2011-5-3 12:49:15 |顯示全部樓層
我怕比人打.
回復

sukyee0227 發表於 2011-5-3 13:05:56 |顯示全部樓層
我老公同你一樣 , 好睇唔過眼 , 次次见到都駡 , 但未去到報警
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 13:37:27 |顯示全部樓層
sukyee0227 發表於 2011-5-3 13:05
我老公同你一樣 , 好睇唔過眼 , 次次见到都駡 , 但未去到報警

實在太多人霸佔社會權益
以前去教堂條路 (中環明愛與動植物公園入口), 旁邊有約四呎的行人路, 但經常被人泊車, 架車一半在行人路, 一半在馬路, 人又過唔到, 過車都好困難, 經我投訢得多, 最後在行人路裝咗鐵欄, 冇得再泊車.

有時見到睇唔過睇要出聲咖.  係會改善到個社會咖.
回復

cheung999 發表於 2011-5-3 13:47:07 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

我比你更多事,因經常打電話去1083,政務處,警署等 ,如店舖霸佔行人路,行人路大窄,於行人隧道掛廣告,建例泊車等.
正如Sylvia說:"個人年紀大左, 開始多事左~"

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 14:00:11 |顯示全部樓層
回復 cheung999 的帖子

我覺得多事係啱嘅

我依家正草擬緊封投訢信, 投訢會所的function星期日上午一定被某宗教團體租用

問題係:
1. 會所的function係提供住客方便, 被長期租用, 等於霸佔咗住容的方便.
2. 所謂宗教活動, 其實係變相商業活動, 會所不應以廉價租出地方給人搵錢.  (註: 教會係以商業登記成立之有限公司, 賴活動之收入營運)
3. 會所不應主持宗教活動, 試想如果有日法輪x又話要租, 問會所點拒絕?
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 14:09:15 |顯示全部樓層
回復 cheung999 的帖子

正如Sylvia說:"個人年紀大左, 開始多事左~"

不過我自細都咁多事

記得十幾歲時話百佳個搬運不應用顧客電梯搬貨, 阻住其他人, 佢想打我咁滯
回復

owlcyr 發表於 2011-5-3 14:32:07 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

行過多事搭下嘴,我諗唯一有得傾的係pt2(因為如果平價租出去就要插啦)~

1我諗佢地都應該有個機制去處理book場(所以我諗比佢地book得應該係跟遊戲規則玩的)~

3佢應該會答你咩人都用得,你都可以去book之類~~
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 15:09:04 |顯示全部樓層

回復 owlcyr 的帖子

會所當然有機制, 就係認為機制有問題才要投訢
正如香港有法例, 唔等於所有法例都啱, 都合時宜,
而且合法唔等合情, 又如政府話要响邊度起焚化爐, 政府提意得, 一定合法, 但是否洽當合情就要問過果度哋居民才知道.

最重要係會所設立的大前題係乜嘢, 如果以服務住客為大前題, 租給商業機構, 而影響其他住客的福利, 當然係不可接受

租俾宗教團體, 完全脫離咗會所的成立宗旨, 係一個嚴重問題, 不客忽視.

還有, 佢點答我估計唔到, 不過佢點答唔係等於我可以接受.
回復

owlcyr 發表於 2011-5-3 16:26:34 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

哈哈,我得閒估下o者,接受與否當然係閣下o既事~

你講o既我明,我無話佢個機制無問題,我只係估你物管果邊應該唔會咁笨(比商業機構租用function room),攪o的o野出o黎有機會比人投訴,我鬼邊果個穩陣到暈,唔會出現呢個情況. 同埋只係我覺得得有可能係住戶名義book,不過係for佢(住戶)個團體用o者,情況同我book function room同朋友開party一樣, 只不過佢好似o係康民署book場打波一樣,次次都係同一班人book咁lor)

回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 16:33:09 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-3 16:26
回復 比得大帝 的帖子

哈哈,我得閒估下o者,接受與否當然係閣下o既事~

講開康民署, 因為卜場打波的事, 我都投訴唔少次了. 通常官腔回答好似無可能幫到你, 又話無證據又話無能為力, 不過隔一兩個月, 個d 卜場惡霸會失踪, 可能係康民私底下同個d人解決左? 真係不得而知~
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 16:38:20 |顯示全部樓層

這就是討論, 冇可能講嘅嘢一定要別人接受, 演講都唔得啦

其實我要投訢之前, 我已了解清楚整個況, 務求一擊即中

我知佢係以住客名義租場, 不過邊個名義唔重要, 重要係用途是否洽當

我亦和職員們談過, 我問佢知唔知佢地租嚟做乜嘢, 佢答唔理會.  哩句就答錯咗啦.  唔通我租嚟賣白粉, 佢都可以話唔知?
回復

owlcyr 發表於 2011-5-3 16:50:42 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

死啦,詞不達意tim,我唔係要你接受我o既觀點~

我係指呢一part ja~---> "還有, 佢點答我估計唔到, 不過佢點答唔係等於我可以接受."

你可能真係要書面寫去佢地先會認真答你~
回復

owlcyr 發表於 2011-5-3 16:59:55 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

我見成日都book唔到就放棄o左lor,而家o係屋企玩遊戲機.....
回復

比得大帝 發表於 2011-5-3 17:07:40 |顯示全部樓層

hand shaking  (出唔到表情符號呀)

其實我同會所經理關係還可以, 上次佢還討論免費俾場地俾我哋攪花展, 條件係開放俾住客參觀兩小時.

不過佢有嘢唔啱, 點熟都要切.  公還公, 私還私 嘛
回復

jellyfishy 發表於 2011-5-3 17:15:54 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-5-3 16:59
回復 jellyfishy 的帖子

我見成日都book唔到就放棄o左lor,而家o係屋企玩遊戲機..... ...

我平時6.58am standby 卜場架~
回復

athernas 發表於 2011-5-3 17:32:51 |顯示全部樓層

有咁唸但唔敢做,驚d丫sir話我多事.
見你哋咁講先冇咁驚,成日以為自己有病..咁多唔抵得,睇唔過眼.
回復

12345下一頁